Öltésprogramok a varrógépen II.

Folytatódik a sorozat a varrógépeinken található öltésprogramok használatáról. Az előzőekben az egyenes és cikk-cakköltéseket vettük sorra. ITT olvashatod el a bejegyzést.

Tulajdonképpen a többi öltés az egyenes és a cikk-cakk különböző variációja.

VAKÖLTÉS  (D, E)

Ez a két öltéstípus hivatalosan vaköltések készítéséhez használatos. A “D” jelű rugalmas, elasztikus anyagokhoz, az “E” szövetekhez. Kosztüm-, és öltönynadrágok, szoknyák alja felhajtásához való, illetve rugalmas anyagokból készített pólókhoz.  Ha jól sikerül a némi gyakorlatot igénylő varrat, akkor a ruha színoldalán csupán a cikk-cakköltés apró hegye vagy egy egyenes függőleges öltés látszik. Külön vakvarró talp is kapható ehhez az öltéstípushoz.

KAGYLÓSZEGÉLY ÖLTÉS (F)

Ezt az öltéstípust a szélek elvarrásához használhatjuk, elasztikus, kötött és vékony szövött anyagoknál. Négy egyenes öltés után jobbra egy cikk-cakkot üt a gép. A cikk-cakkvarrat csúcsának szorosan az anyag szélén kívülre kell kerülnie, hogy a kagylós hatás létrejöjjön. Az anyag rojtozódó szélét visszahajtva és színoldalról érdemes varrni. Az alábbi képen jól látható a kagylós szegély. Ha színazonos cérnát használunk még szebb lesz a végeredmény.

FODROZÓ ÖLTÉS (G)

Két egyenes öltést egy fél cikk-cakk követ egyszer jobbra, majd balra. Használható szegélyekhez díszítő jelleggel, illetve behúzáshoz, fodrozáshoz. Ez utóbbinál a zsinórt vagy keskeny gumiszalagot az egyenes öltések között kell vezetni, vigyázva, hogy ne öltsünk rá. A varrás végeztével tetszőlegesen ráncolhatjuk az anyagot a zsinór vagy gumiszalag behúzásával.

ÖSSZEKÖTŐ ÖLTÉS (H)

Egy egyenes és egy cikk-cakk öltés váltakozik. Összekötő varrat, amit dekorációként, gumiszalagok felvarrásánál (ez esetben ráöltünk a gumira), patchwork elemek összevarrásához használhatunk.

 

1. háromszoros cikk-cakk, 2. háromszoros egyenesöltés,
3-4. díszítő öltések, 5. összekötő öltés, 6. fodrozó öltés

DÍSZÍTŐ ÖLTÉSEK (I, J, K)

A fenti képen is látható díszítő jellegű öltések általában megtalálhatók a kicsit nagyobb tudású varrógépeken. Lehet velük dekorálni például terítőket, patchwork munkákat vagy blúzokat, ruhákat. Az anyagtól elütő színű cérnával mutatnak a legjobban, hiszen épp az a funkciójuk, hogy kiemelkedjenek. Az öltés hosszának és sűrűségének állításával különböző hatásokat érhetünk el.

Legközelebb az overlock öltésekkel folytatódik a sorozat.

Share
Kategória: Hasznos tippek, Varrás alapok Címke: , , , ,
7 comments on “Öltésprogramok a varrógépen II.
 1. Vegazus szerint:

  Nagyon jó összefoglalás, köszönöm!! Már a múltkori is nagyon tetszett, és vártam a folytatást! A “D” jelű öltésem nekem is van a varrógépen, de nem tudtam, hogy ez vaköltés! Azt hittem, díszítő, mert a másik fele nagyon szép! Ki fogom próbálni újra, most már ennek tudatában! 🙂

 2. Vegazus szerint:

  Kipróbáltam a “vaköltést”, nekem ezek közül csak az van, ami itt D betűvel van jelölve, de az én gépemmel a varrásnak mindkét oldala ugyanolyan mintás lett. Vagy ez csak a megfelelő varrótalppal lesz “láthatatlan”?

 3. helga szerint:

  helló!

  Megmutatnád ugyanígy fotóval h melyik az overlock ?
  köszi

 4. e-dit szerint:

  Igen, ez lesz a következő bejegyzés témája.

 5. e-dit szerint:

  Tulajdonképpen a speciális talp egy plusz segítség. Sima általános talppal is lehet vaköltést készíteni, csak nagyon pontosan kell vezetni az anyagot. Nem a talpon múlik, hanem az anyag hajtásán. Máshogy kell behajtani az anyagot, mint amikor simán felszegsz valamit. Ezt leírva nehéz lenne elmagyarázni, de majd megmutatom egy bejegyzésben.

 6. helga szerint:

  akkor addig ülök a tűkön 🙂

 7. Vegazus szerint:

  Értem, tehát a hajtáson múlik! Köszönöm a választ és kíváncsian várom a bejegyzést erről! És az overlockról is, ugyanis éppen vasárnap este fedeztem fel, hogy az is van a gépemen. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Új hozzászólások

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 2 vendég.