A textilanyagok beavatása

A textil anyagok szabás előtti beavatása nagyon fontos lépés, aminek az elvégzésével sok bosszúságot meg lehet spórolni. Ha az anyagokat varrás előtt nem avatjuk be, könnyen lehet, hogy az elkészült ruhadaraboknak új gazdát kell keresni. Szóval most beavatlak az anyagok beavatási szertartásába 🙂

A textilanyagok, a gyári kikészítés, vasalás során megnyúlnak, merevebbé válnak. Az első mosás után bizony jelentős zsugorodás is előfordulhat egyes textilfajtáknál. Ez főleg a természetes alapú anyagokra jellemző, mint a gyapjú, pamut és a len. Gyakran keverik a természetes szálakat vegyi szálakkal, ami módosítja az anyagok tulajdonságát. A műszálakra nem annyira jellemző a zsugorodás, de érdemes a kevert szálas anyagoknál is megnézni a zsugorodás mértékét.  Lehet egy darab anyagon ellenőrizni, hogy mennyire megy össze az anyag. Egy 10*10 cm-es darabon elvégezzük a beavatást és a végén megmérjük mennyit változott az anyag mérete.

A szabás-varrás előtti mosással az anyag színtartósága is ellenőrizhető. Nincs is annál kellemetlenebb mikor egy színét eresztő anyagból készült ruha miatt, a többi együtt mosott ruha is tönkre megy. A sötét színű textileknél enyhe festékkimosódás előfordulhat, de ez egy-két mosás után megszűnik. Ezért is hasznos az anyagokat szabás-varrás előtt beavatni, előmosni.

Ahogy én csinálom:

 • A tiszta pamut és len anyagokat meleg, minimum 60-70 °C-os vízben szoktam beavatni.
 • Érdemes jól kinyomkodni, hogy a kikészítésnél használt anyagok kiázzanak.
 • Figyelek, hogy az anyag mindenhol átvegye a vizet és ne lógjon ki belőle.
 • Hagyom teljesen kihűlni a vízben.
 • A vizet jól kinyomkodom belőle csavarás nélkül. Nyáron gyorsan megszárad, de a téli időszakban alacsonyabb fordulatszámon ki lehet centrifugázni.
 • Száradás után átvasalom.

Pamut jersey anyagoknál úgy is szoktam avatni, hogy az anyagot berakom a mosógépbe rövid programra, majd centrifugázás után átteszem a szárítógépbe, ahol 60 fokon szárad. Puhán, melegen veszem ki és még vasalni sem kell. Ettől jobban már sosem fog összemenni. Ezt leginkább télen alkalmazom vagy akkor ha több anyagot avatok egyszerre. Nyáron és kevés anyagnál a kézi mosás és a szabad levegőn szárítás módszere sokkal energiatakarékosabb.

Gyapjúszöveteket ritkán használok, de utánanéztem és a szakirodalom a következő beavatási módot javasolja:

 • A gyapjúszöveteket mosás helyett gőzöléssel avatjuk be.
 • A szövetet vizes ruhán át, vagy gőzölős vasalóval alaposan átvasaljuk.
 • A vasalót nem szabad húzogatni! Emelve helyezzük át úgy, hogy az anyag mindenütt átgőzölődjön!
Share
Kategória: Hasznos tippek, Varrás alapok Címke: ,
9 comments on “A textilanyagok beavatása
 1. Jana szerint:

  Kedves Edit! Muszáj megvárni, hogy megszáradjon a pamut anyag vasalás előtt, vagy vasalhatom nedvesen is? nem tudom árt-e neki ez a fajta “gőzölés”. Életem első beavatását kezdtem el, azaz ez egy igazi kettős beavatás 🙂

 2. e-dit szerint:

  Ártani nem árt, kissé nedvesen lehet vasalni.

 3. Jana szerint:

  Köszönöm, nagy segítség volt a cikked!

 4. fáni szerint:

  Kedves Edit!

  Vettem egy kék-fehér csíkos dekortextilt kedvező áron, mert engedi a színét. A boltban azt mondták, hogy ecetben avassam be, akkor később nem fogja összefogni egymást a két színt. Hogyan kell ezt szakszerúen csinálmi?

  Köszönöm előre is!

 5. e-dit szerint:

  Hát elég szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. Ha egyszínű lenne akkor az ecet megoldást jelenthet, de a kék-fehér kombináció esetén ha rossz minőségű a festés nem biztos, hogy nem látszik meg a fehérben az elmosódott kék. Ki lehet próbálni, menjen bele ecet bőven a vízbe!

 6. Zolcsák Beáta szerint:

  Kedves Edit! Kérdésem az lenne,hogyan tudom a karton anyagot megpuhítani, hogy ne legyen olyan merev? Gyerekeknek szoknya készül belőle farsangra. Válaszodat előre is köszönöm!

 7. e-dit szerint:

  Az anyag beavatása során puhul az anyag. A többszöri mosás és használat során is egyre puhább lesz.

 8. Ili szerint:

  Kedves Edit!
  Vásároltam 10 m sötétkék alapon fehér mintás elasztikus pamut szatén anyagot egy webáruházban.
  A termék oldalán a kresz útmutatón a dézsa jelzés állt 30 fokos vízzel,tudomásom szerint ha a termék oldalon nincs egyéb feltűntetve,akkor az az anyag az útmutató szerint gépben mosható,ahogyan majd a készáru is ,ami készül belőle.Sajnos a fehér minták halványkékek lettek.Mit csináltam rosszul?
  Előre is köszönöm!

 9. e-dit szerint:

  Sajnos rossz az anyagminőség, vagyis konkrétan a festés nem volt megfelelő. 30 fokon gépben mosva sem lett volna szabad engednie ennyire a színét. Jelezni kellene a webáruháznak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Új hozzászólások

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 5 vendég.