Öltögető/Lidércke

Az Öltögető blog megtekintéséhez kattints a képre!

Az Öltögető oldalán már bizonyára sokan jártatok, ismeritek Dorka remek munkáit, kedves stílusát. Akik még nem jártatok nála, mindenképp térjetek be hozzá! Nagy örömömre szívesen állt virtuális mikrofonom elé, s a vele készült riportot az alábbiakban olvashatjátok.


Kérlek mutatkozz be pár szóban!

Lehőcz Dóra vagyok, a barátaimtól kapott Lidércke néven írom a blogjaimat. Egy Pécs melletti faluban élek a férjemmel és három gyerekünkkel. 36 éves vagyok, és bár sok mindent tanultam az évek során, olyasmiben találtam meg az örömömet, ami nem tartozott közéjük: varrok. Az öltögetés végigkísérte az életemet, de mindig háttérbe szorítottam a kézművesség iránti vonzódásomat. Most jutottam el arra a pontra, amikor felismertem, hogy ez az én utam.

Blogom: http://oltogeto.blogspot.com/

Mikor és hogyan kezdtél el a varrással foglalkozni?

Egész kicsiként, ovisként is öltögettem már babaruhákat. Egy kék alapon fehér pöttyös szoknyára, és egy filcből varrt, gyöngyözött papucsra konkrétan emlékszem. 🙂 Aztán jött pár év szünet, de gimnazistaként már magamnak varrtam ruhákat. Újabb szünet következett, majd a legnagyobb gyermekem születése vezetett megint a varrás felé. Nagyon szeretek gyerekholmit varrni, és pár éve a táskakészítés megszállottja lettem. 🙂

Mik a kedvenc technikáid és milyen anyagokat használsz legszívesebben?

A természetes anyagokat szeretem leginkább, lent, pamutvásznat. Rajongok az élénk színekért, és a másoknak furcsa színösszeállításokért. A lényeg, hogy vidám, különleges legyen az elkészült „mű”. Néha azért szívesen varrok natúr színekből is, de aztán rögtön visszatérek a színkavalkádhoz.
Az applikálás, a rátétminták varrása évek óta jellemzője a munkáimnak. A szabad gépi tűzést nemrég kezdtem el, de ebbe is beleszerettem. Érdekes, különleges hatások érhetők el vele, pláne, ha a rátétezéssel kombinálom. Organza virágokat is készítek, és szívesen „építem bele” őket a táskáimba, vagyis kombinálom applikációval.

Mik inspirálnak, honnan jön általában az ötlet?

A gyerekek folyamatosan inspirálnak. Egy-egy kívánsággal, de akár egy dallal, mesével is. A gyerekdalok szövege is ötletet adhat, de a mesefilmek figurái is. A személyes kívánságaik is mindig új életre kelnek. Andor fiam olyan nadrágot kért nemrég, amin kétfedelű repülőgép van. Megvarrtam, majd született nyakpárna, és táska is ezzel a mintával. Talán furcsa, de olyan is előfordult már, hogy megálmodtam egy táskát. 🙂

Anyukaként hogyan és mikor tudsz időt szakítani az alkotásra?

A délelőttjeim elszállnak, mint egy pillanat, de délután már könnyebb egy picit.  A fiaim már nem olyan picik (4,5 és 7,5 évesek), jól eljátszanak együtt, és gyakran a kislányom (21 hónapos) is csatlakozik hozzájuk. Mindig a közelemben vannak, látom őket, beszélgetek velük munka közben. Azt szoktam mondani, hogy a kezem független a számtól, vagyis tudok énekelni, mesélni, vagy mondjuk barkochbázni mialatt varrok. Késő délután meg még egyszerűbb a helyzetem, hiszen a férjem is itthon van.

Mit jelent számodra a kreativitás és a varrás?

Kikapcsol, feltölt az alkotás. Jól eső érzés átadni egy kész darabot, öröm bezsebelni a bókokat, és még nagyobb öröm, ha azt látom, hogy szívesen viselik, amit készítettem. Természetes szükségletem a varrás. Úgy gondolom, mindenkinek kellene, hogy legyen hobbija, kell, hogy legyen valami, ami sikerélményt hoz.

Rengeteg ötletem van fejben is, füzetbe lejegyezve is. Nyugdíjas koromig tele vagyok tervekkel. 🙂  Mindig ráakadok egy-egy új technikára, ami megtetszik, és szeretném azt is megtanulni.

Véleményed szerint milyen szerepet játszik az alkotó tevékenységekben a tanulás, valamint a kézügyesség mint adottság?

A kézügyesség fontos, természetesen. A tanulás is, akár a saját tapasztalatokon okulás is, de ezt elsősorban a lelkesedés hajtja, vagyis ez a legfontosabb, hogy szeressük, amit csinálunk.

Mit üzensz azoknak, akik most ismerkednek a varrás világával?

A varráshoz fontos a gyakorlás. Saját magamon is érzem, hogy mennyit fejlődtem, mióta naponta varrok. Nem tanultam mástól, magamtól jöttem rá dolgokra, de manapság az internet megkönnyíti a kezdők helyzetét. A blogokon, videofeltöltő oldalakon sok segítséget találhatunk. Sok helyen részletesen bemutatják hogy is készül egy-egy munkadarab. Én is összeállítottam már hasonló tutorialt.  Érdemes böngészni, keresgélni, mert sokat segíthet, technikai tanácsokat adhat, aztán már csak gyakorolni kell. 🙂
Ahogy fent is említettem, a lelkesedés, az alkotás vágya viszi előre az embert. A hibák, elrontott darabok miatt pedig nem szabad elkeseredni, csak le kell szűrni belőle a tanulságot. Jó esetben folyamatosan tanul, fejlődik az ember. Legalábbis reménykedem…. 🙂

Köszönöm a beszélgetést! További sok sikert kívánok a munkádhoz!

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Új hozzászólások

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 2 vendég.