Matula ikrek/Kriszti és Zsuzsi

A Matula ikrek blogjának megtekintéséhez kattints a képre!

Ezúttal egy kreatív ikerpárral készült riportot olvashattok. Kriszti és Zsuzsi varrógépe  is folyamatosan zakatol és a lányok szebbnél szebb dolgokat alkotnak, főleg a foltvarrás terén. Kukkantsatok be az oldalukra! Érdemes. Az alábbiakban a velük készült interjút olvashatjátok:


Kérlek, mutatkozzatok be pár szóban!

Matula Kriszti és Zsuzsi vagyunk, a varrógép, és a tarka anyagok szerelmesei. Bár a munka területén még nem találtuk meg az ideális megoldást, miszerint az ember azzal foglalkozzon, amit szeret, de talán csak idő kérdése, hogy az utóbbi, a szeretett foglalatosság, vagyis a varrás váljon a megélhetési forrásunkká. Szeretünk még olvasni, kirándulni, sütit sütni (és enni), játszani, sokat nevetni.

Blogunk: http://amatulaikrek.blogspot.com/

Mikor és hogyan kezdtetek el a varrással foglalkozni?

A varrás szeretetét valószínűleg anyai nagyanyánktól örököltük, aki nem csak öt gyermekének, hanem számos unokájának is rengeteg remek ruhát varrt. Bár édesanyánk inkább a kötőtűk szerelmese, de maga is tud – és alkalmanként szokott is – szabni-varrni, így nem csoda, hogy elég hamar rákaptunk mi is a varrógépére.
Kezdetben a padláson talált régi ruhákból, és ágyneműkből alkottunk, később csatlakoztunk a Burda olvasóinak-felhasználóinak népes táborához, és az unokanővérünktől kapott nagy kupac varrodai maradékból elkészítettük első foltos takarónkat is, bátyánk nászajándékául. Így visszanézve nem volt túl aprólékos munka, legalább 30×30-as, osztatlan négyzetekből állt, és átlós mintája is kissé megtört itt-ott, véges lévén az egy-egy mintából kiszabható darabok száma. Ennek ellenére is szeretett, és elkopásáig használt darab lett, talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy azóta is lelkesen foltolunk. A ruhák területén ez a folyamat a babaruháktól a magunknak készült átalakításokon át, a valódi szabásminta alapján, magunknak, családtagjainknak, és megrendelésre készült ruhadarabokig vezetett.

Mik a kedvenc technikátok és milyen anyagokat használtok legszívesebben?

Leginkább a foltvarrást szeretjük, ez sokszor még a ruhák terére is beszűrődik. Előnyben részesítjük a géppel varrható mintákat, még jobban azokat, amikre gyorsított technikákat is kitaláltak már, de nem okoz gondot a csak kézzel varrható darabok elkészítése sem.
Anyagok terén a tarka vásznakat kedveljük leginkább, mivel könnyű szabni-varrni őket, és rengeteg színben, és mintával léteznek. De persze mindig a varrnivaló határozza meg a szükséges anyagot, a vékony muszlintól, és könnyű inganyagoktól kezdve, bársonyig, és farmerig bezárólag nagyon sokféle textilbe belevágtunk már, és bár egyik csúszik, másik nyúlik, a harmadik szöszöl, de mindegyiknek megvan a maga érdekessége.

Mik inspirálnak, honnan jön általában az ötlet?

Mivel a foltvarrásnak már elég nagy „szakirodalma” van, a beszerzett könyvekből, újságokból, és a neten látott dolgokból nagyon sok dolog kívánkozik elkészülni nálunk is. Emellett sokszor az anyag maga is ötletet ad, főleg, ha egyik kedvenc beszerzési forrásunkból, egy turkálóból származó darabról van szó, ahol gyakran a benne levő anyag korlátozott mennyisége is kreativitásra sarkall. De bármi más is megihlethet, amit látunk, magunk körül, vagy filmekben, legyen az térkő, virágágyás, könyvborító, sütemény, bármi, ami színével, mintájával, vagy akár technikai megoldásával felhasználható a foltvarrásban.
Ruhák terén pedig a legújabb, és a minél régebbi divatlapok, egészen a viselettörténeti könyvek anyagáig, de itt is sokszor maga az alapanyag, vagy a szóba jöhető díszítő kellékek adják magukat.

Hogyan és mikor tudtok időt szakítani az alkotásra?

Mivel még nem vagyunk anyukák, csak többszörös keresztanyák, a számos keresztgyerek  ugyan remek alkalmat kínál a varrásra, de az  időnket egyelőre könnyebben osztjuk be.

Mit jelent számotokra a kreativitás és a varrás?

A kreativitás és a varrás olyan dolgok, amelyek kikapcsolnak a napi stresszből, és nem csak végeredményükben, hanem már menet közben is megnyugtatnak, örömet szereznek. Elgondolkodtatnak, néha alaposan megdolgoztatnak, nem mellesleg remek lehetőséget nyújtanak az ajándékozáshoz.

Véleményetek szerint milyen szerepet játszik az alkotó tevékenységekben a tanulás, valamint
a kézügyesség, mint adottság?

Ahhoz, hogy alkoss, szerintünk elsősorban fantázia kell. A technikák megtanulhatóak, amiben persze előny, ha eleve jó kézügyességgel megáldott az ember, de ez az előny nem behozhatatlan. Kell persze jó adag türelem, hogy igazán beletanuljunk a kedvünkre való kézműves műfajba, vagy, hogy addig keresgéljünk, míg megtaláljuk azt, amit könnyebben sajátítunk el, de megfelel az önkifejezési vágyunknak is. Annyi módszer, és segédeszköz létezik már a kézimunkák területén is, hogy biztosan mindenki megtalálja azt, amivel ő is boldogul.

Mit üzentek azoknak, akik most ismerkednek a varrás világával?

Azt, hogy üdvözöljük őket! De komolyra fordítva a szót, azt, hogy legyenek bátrak, és türelmesek egyben, kezdjék az alapoknál, de keressék a kihívásokat, és sose féljenek tanácsot kérni! Ha körülnéznek blogos körökben, láthatják, hogy remek társaságba kerültek (ezen persze nem csak magunkat értjük), ahol bármikor megoszthatják a többiekkel a sikereiket, segítséget kérhetnek a felmerülő gondjaikhoz, és jobbnál jobb ötleteket kaphatnak. Aztán vágjanak bele!!! Szó szerint és átvitt értelemben is.

Köszönöm a beszélgetést! További sok sikert kívánok a munkátokhoz!


Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Új hozzászólások

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 4 vendég.