Kedora varr/Kedora

A Kedora varr blog megtekintéséhez kattints a képre!

Tulajdonképpen már nem is emlékszem, hogyan bukkantam Kedora oldalára, de arra igen, hogy rögtön ott ragadtam, a kedvencek közé tettem, és azóta is gyakran visszatérek. Nagyon megtetszettek a gyerekruhák, a remek horgolt sapkák amihez részletes leírás is társul. Aki elnézelődik ezen a blogon sok-sok inspirációt meríthet. Érdemes egy virtuális látogatást tenni Kedóránál és, hogy jobban megismerjétek a blog szerzőjét, fogadjátok szeretettel a vele készült riportot!


Kérlek mutatkozz be pár mondatban!

Szentesiné Keleméri Dóra vagyok, Budapesten élek férjemmel és három csemeténkkel. Gyógypedagógus az alapvégzettségem, de 7 éve otthon vagyok a gyerekekkel.

Blogom: http://kedoravarr.blogspot.com/

Mikor és hogyan kezdtél el a varrással foglalkozni?

Mindig kreáltam valamit, hímzés, szalvétatechnika, gyöngyfűzés, csomózás, kosárfonás stb. Varrni, szabásmintát kimásolni és a varrógépet használni Anyukámtól tanultam meg. Mikor még a varrógépet nem tudtam használni, már én rajzoltam ki neki a Burda szabásmintákat. Amióta otthon vagyok, azóta több időm van a varrogatásra, újságokból, könyvekből és a kreatív blogokból fejlesztem tovább tudásomat.

Mik a kedvenc technikáid és milyen anyagokat használsz legszívesebben?

Varrás területén a gyerekruha kollekciók tervezése és elkészítése okoz legnagyobb örömet. Hála Istennek szép nagy családunk van sok gyerkőccel, akik közül a lányok vannak többségben. Az utóbbi években minden téli és nyári szezonban készítettem a népes lányseregnek egyforma vagy hasonló ruhát, szoknyát. Családi összejöveteleken aztán összeöltöznek (persze csak, ha úgy tartja kedvük a kisasszonyoknak…). A ruhák szabásmintája általában a Burdából származik, de még egy modellt sem varrtam pontosan a leírás szerint, mindig variálok. A modellek kiválasztásánál fő szempontjaim: egyszerű vonalú, kényelmes viselet legyen, könnyű le-és fölvétellel. A vékony anyagok közül a gyűrt, virágmintás, csíkos vásznak a kedvenceim (nem szeretek vasalni!). Az őszi- téli kollekció általában mintás kordból, farmerból készül.

A legújabb szerelem a horgolás! Csíkos sapkákat, kalapokat gyártok szenvedélyesen. A fonalak közül a természetes anyagokat kedvelem, pamut és gyapjúfonalakat.

Mik inspirálnak, honnan jön általában az ötlet?

Ötletet adnak a kis „megrendelőim” (lányaim és az unokatesók) maguk, határozott elképzeléseikkel, amit azért felülbírálok. Egy anyag mintája is adhat ötletet. A kreatív blogokból is szoktam csemegézni.

Anyukaként hogyan és mikor tudsz időt szakítani az alkotásra?

Gyógypedagógusként mozgássérült gyerekekkel foglalkozom, ahol az önállóságra nevelés az egyik legfontosabb fejlesztési feladat. Saját gyerekeim nevelésében is már egész pici kortól törekedtem arra, hogy biztonságos környezet kialakításával és koruknak megfelelő játékokkal megtanuljanak önállóan játszani. (Nem a tv előtt ülve!) Sose bírtam az éjszakázást, így a gyerekek ébrenlétében, fél szemmel, füllel rájuk is figyelve varrok leggyakrabban. A családomtól is sok segítséget kapok.

Mit jelent számodra a kreativitás és a varrás?

Az otthonlét idején az alkotás számomra létszükséglet: ”Ma is csináltam valami értelmeset, ami megmarad, ami hasznos, és még szép is.”

Véleményed szerint milyen szerepet játszik az alkotó tevékenységekben a tanulás, valamint a kézügyesség mint adottság?

Szerintem az a legfontosabb, hogy van-e kedve valakinek hozzá. A kézügyesség fejleszthető, újabb technikákat meg lehet tanulni, próbálkozással, kísérletezéssel új ötleteket lehet megvalósítani, és gyakorlással a kellő rutin is megszerezhető.

Mit üzensz azoknak, akik most ismerkednek a varrás világával?

Érdemes belevágni, mert nagy öröm a gyerekeidet saját készítésű ruhákban látni. Sok segítséget lehet kapni, és leírást találni a varrós, horgolós blogokban.

Köszönöm a Beszélgetést!


Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Új hozzászólások

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 4 vendég.