Fércművek/FércJudit

A Fércművek blog megtekintéséhez kattints a képre!

GomBolt, Fércművek. Azt hiszem sokatoknak ismerősen csengenek ezek a szavak. Ki ne ismerné Judit színpompás gombjait, és a belőlük készülő ékszereket, a mókás zsebrémeket, az édes kis figurákat, és az elmaradhatatlan Nyuszkót? Aki már kicsit is szörfözgetett a kreatív blogok világában, már biztosan találkozott ezekkel az egyedi alkotásokkal, és alkotójukkal. Ki gondolta volna, hogy Judit mindössze két évvel ezelőtt fogott először tűt a kezébe? Na, de erről meséljen Ő maga!


Kérlek mutatkozz be pár szóban!

Sebők Judit vagyok. 33 éves. Két kisfiú anyukája. Amíg ők nem voltak, mások gyerkőceit nevelgettem tanárként. 🙂 Budapesten élek.

Blogom: http://fercmuvek.blogspot.com

Mikor és hogyan kezdtél el a varrással foglalkozni?

Körülbelül 2 éve fogtam először a kezembe tűt és cérnát és azóta nem tudom abbahagyni. Természetesen szert tettem egy varrógépre is, de mai napig jobbára kézzel varrom, fércelem a figuráimat és applikálom a táskákat.

Mik a kedvenc technikáid és milyen anyagokat használsz legszívesebben?

Ezalatt a rövid idő alatt a textilek szerelmese lettem. Már korábban is gyűjtögettem őket – ki tudja miért, bár a legtöbb dolog később nyer értelmet – de mostanra mániákusan keresem, gyűjtögetem a különleges darabokat.  A figuráim többnyire filcből készülnek és, hogy színesebbé tegyem őket, csak egy kis darabra van szükségem apró mintás anyagokból, hogy a filc alá dolgozzam.  Egy idő után elkezdtem gondolkodni, hogy a sok felhalmozott apró anyagdarabot még hogyan lehetne hasznosítani és akkor szemben találtam magam a behúzott gombokkal. Szerelem lett első látásra. Emlékszem az első alkalmakra, amikor még más présén próbálkoztam. Már akkor tudtam, hogy nekem is kell otthonra egy ilyen gép. A gondolatot hamarosan tettek követték, úgyhogy mostanra a műhelyemben külön sarok van a gombolásnak. A gombok persze nem egyszerű gombként kerülnek ki a prés alól, hanem különböző kiegészítőket készítek belőlük. Csatokat, hajgumikat, gyűrűket, karkötőket, nyakláncokat, kitűzőket.

Mik inspirálnak, honnan jön általában az ötlet?

Azt hiszem elég nyitott szemmel járok a világban, úgyhogy mindenhol utolér az ihlet. Van, hogy egy anyagról ugrik be valami, van hogy egy mondat, idézet indít el bennem valamit, teljesen változó. Sokszor a kedves megrendelők is ihletet adnak, amikor olyasmit kérnek tőlem, amit korábban még nem készítettem. Ez van amikor hosszú folyamat, mert egyszerűen nem tudok ráhangolódni, de legtöbbször egy-két rajz után körvonalazódik, hogy mi fog készülni.

Anyukaként hogyan és mikor tudsz időt szakítani az alkotásra?

Nem könnyű összeegyeztetni ezt a hobbit az anyasággal, főleg, ha valaki olyan mániákus, mint én. Mert, ha jön az ötlet, addig nem hagy nyugodni, amíg meg nem valósítom. Így egy kicsit nehezen koncentrálok az élet más területein. Meg kell találni az arany középutat. Azt hiszem ez a nehéz feladat, nem a tennivalók. Így nálunk sokszor úgy alakul a nap, hogy amikor a gyerekek lefekszenek este aludni, én akkor vonulok el a műhelybe, nekem akkor kezdődik a “műszakom”.

Mit jelent számodra a kreativitás és a varrás?

Nehezen tudom szavakba önteni. Amikor anyuka lettem, azt hittem, hogy ez nekem bőven elég. Van két egészséges, csodálatos huncutzsiványom, mire is lehetne még szükségem? Nevelgetem őket, vezetem a háztartást, az adott időben majd visszatérek az eredeti munkámhoz és boldogan élünk, amíg, de ezt a történetet mindenki ismeri. Aztán valami mégis elkezdett bennem mocorogni. Mert ez mind rólunk szólt, de egy idő után úgy éreztem, hogy szükségem van valamire, ami csak rólam. Ez lehet, hogy önzően hangzik, de talán aki járt hasonló cipőben tudja, hogy mit értek ez alatt. Mindig is voltak hobbijaim, de valami másra vágytam. Ekkor szivárgott be a mindennapokba a varrás, az alkotás öröme.  Nagy öröm, hogy ami önzőségnek indult mostanra talán másoknak is legalább olyan örömet okoz, mint nekem.

Véleményed szerint milyen szerepet játszik az alkotó tevékenységekben a tanulás, valamint a kézügyesség mint adottság?

14 éves koromban pályaválasztási tanácsadóban jártam, ahol azt mondták, hogy tanuljak, tanuljak, tanuljak, mert eszem van, de a kézügyességem nulla. Így is tettem. Most sem hiszem, hogy istenáldotta kézügyességem van – mert nincs – de azért azt bebizonyította az élet, hogy semmi nincs kőbe vésve. Nagyon szeretnék tanulni, képezni magam, egyre több dologgal, technikával megismerkedni, de idő hiányában ez még várat magára. Addig járom a saját utamat és reménykedek, hogy jó felé megyek.

Mit üzensz azoknak, akik most ismerkednek a varrás világával?

Próbáljanak ki mindent, amihez kedvük szottyan és ha találnak valamit, amiben igazán örömüket lelik, akkor abba ne hagyják.

Köszönöm a beszélgetést! További sok sikert kívánok a munkádhoz!

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Új hozzászólások

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 1 vendég.