Sapkák 2010 ősz

Mona pályázata:

Az elkészítés menete:

Felvettem 20-20 szemet a zoknikötőtűkre. Kötöttem néhány sort 2 sima-2 fordított passzéval. Ezután jó sok sima sor következett. Majd mikor úgy éreztem elegendő a méret elkezdtem fokozatosan fogyasztani. Sajnos ennél pontosabb leírást nem tudok adni, ugyanis nem minta alapján csináltam és persze nem is írtam fel a dolgokat. 🙂

 

Matula Ikrek, Kriszti és Zsuzsi pályázatai:


Elkészítés menete:

Az ihlet egy régóta őrzött kép, amit egy újságból vágtunk ki. A felirata: A jordániai népviselet nem csak a helyieknek áll jól. Egyetértünk. :o)
Alkalomadtán valamilyen, a képhez hasonló anyagból is ki akarjuk próbálni, de most a kéznél levő, maradék, hímzett lenvásznunkat használtuk.
Mivel efféle gyereksapkát nem szoktunk varrni, a te sapkaleírásodat vettük alapul. A lenvászonból kiszabtuk a tetejét, és egy darabban az oldalát, így a sapka alja hajtott szél. A teteje belsejéhez fehér vászonból szabtunk bélést, mert az már nem jött volna ki az anyagból. Kivételesen a színén rajzoltuk fel a darabokat, mert a fonákján nemigen látszott a minta, a ceruzás jelölés pedig akár mosással, akár radírozva eltávolítható.
A teteje részeket fonákjukkal összefordítva együtt letisztáztuk.
Az oldalrész rövid oldalát végigvarrtuk, és kétfelé simítottuk, aztán fonákjával befelé félbehajtva, a hajtásvonalra, a varrott hátaközépre bevarrtunk egy kis darab gumiszalagot. Utána ennek a darabnak az összefogott tetejét is eltisztáztuk, aztán színt színére fordítva összevarrtuk a tetejével. Tulajdonképpen ennyi, kész is. Csinos, csajos sapka lett belőle, amit akár félig visszahajtott peremmel, afféle fejtetőre biggyesztett kalapkaként is lehet hordani. Esetleg nem árt hajcsattal megfogatni.

Most, hogy végre lendületbe jöttünk, jövünk még majd másfélével is! :o)

Elkészítés menete:

Egy régi gyerekruhás újságból (kivételesen nem Burda, de nem mutatom meg, hogy közzétehessem a sablont jogviták nélkül 🙂 néztem ki, egyszerű szabás, és aranyos. A sablon 1×1-centiméteres négyzetrácson van fényképezve (a vágóalátétemen), így könnyen lerajzolhatjátok. 55-ös méret, legalábbis ekkora pánt kell az aljára, méghozzá 6 centiméter széles, amit majd félbehajtva varrunk fel rá.

De először az anyag: még nyáron vadásztam le ezt a trikót egy turiban, azt hiszem, vagy kétszáz forintért, még nem tudtam, mi lesz belőle, de megtetszett a mintája. 🙂 A szükséges hat cikkely kijött egyik feléből. De mivel őszi-téli sapka a pályázat témája, kerestem egy jó kis bélésnek valót, egy sima fehér trikóra esett a választásom, ebből csak a felsőrészt kellett kiszabnom. Aztán jöhetett a varrás, először külön-külön a két anyagból összeállítottam a sapkarészeket. Aztán fonákjukkal összefordítva összeférceltem a két réteget. Aztán az alja pántok végeit összevarrtam, majd színével kifelé hosszában félbehajtottam, és a sapka belső szélére varrtam. Miután összevarrtam, a színére fordítottam a pántot, és a szélét keskenyen letűztem. Itt kellett rájönnöm, hogy nem véletlen volt az eredeti leírásban vászonból ez a sapka, pólóanyagból a legnagyobb óvatosság mellett is kissé elkalaposodott. A tetejére egy saját anyagával bevont, apró gomb került dísznek.

Bosszantó, hogy azt is csak utólag, eme, legutóbbi fényképről vettem észre, hogy egyik cikken egy, nem a mintához tartozó, kis fehér folt van. Sebaj, arra még hímzek valamit, és elajándékozzuk valamelyik óvódáskorú kislány ismerősünknek! 🙂

 

Elkészítés menete:

Még egy utolsó pillanatban elkészült sapi a pályázatra: megint a te szabásmintádat használtam, és a kék virágos trikó másik felét. Bélésnek fehér vászonnal egészítettem ki, és a két réteg közé vékony flízt steppeltem.  Az oldalsó steppeléssel nem vagyok egészen elégedett, azt lehet, hogy még visszabontom, de most a határidő miatt így kell bemutatnom.

 

Elkészítés menete:

Ráadásként már csak ötlet szinten megmutatunk még pár régebbi termovelúr sapkát, és Orbis példáját követve, néhány kötöttet, anyukánk legutóbbi, sőt, még teljesen friss darabjaiból, amik Kriszti keresztlányainak készültek. Leírást is kaptunk hozzájuk:
Közepes vastagságú fonal, 2 és feles kötőtű. Kezdés 6-tal osztható szemszámmal. 8 soron át egy sima, egy fordított szegély, utána szélszem, kettő szemet simán leemelünk, 4 sima. Ezt végig a soron. Második sor: a simára simát, a két leemelt szemet pedig fordítottan kötjük le, ez váltakozik 14 cm magasságig, onnantól lusta kötés. Fogyasztás: minden 8. szem után két szemet leemelünk, következő szemet simán lekötjük és a leemelt szemeken áthúzzuk. A visszafelé sor csak simán lusta kötéssel. Ezt kétszer megismételjük, azután minden második sorban minden negyedik szem után ismét 2 szemet leemelünk, 1-et lekötünk és áthúzzuk a leemelt szemeken. Ezt addig folyatjuk, míg 16 szem nem marad (azt lekötjük). A 2 szélét összehorgoljuk, a 16 szemet 1 szállal összehúzzuk és kész a sapka. A mellékelt kézmelegítők sima téglalapok, amiken az összevarráskor egy-egy kis lyukat hagyunk a hüvelykujjacskáknak.

Ancsika pályázatai:

Elkészítés menete:

Vajsárga polárból szabtam egy 50 cm széles és kb. 25 cm magas téglalapot, 2-2 kis félkört a fültakarónak, kellett még egy kis zsinór, kettő darab gyöngy.
A polár nem bomlik, ezért nem szegtem be sehol. Kezdtem a fülekkel, szint-színre fordítva, közé fogva a zsinórt (hogy úgy nézzen ki, mint egy gomba) körbevarrtam, alul az egyenes részt nem, kifordítottam, félretettem. A téglalapot – előre lemérve mennyit fogok majd felhajtani belőle – elkezdtem a két szélén összevarrni úgy, hogy a varrás a későbbi színoldalra kerüljön, kb. 12 cm hosszan, akkor az anyagot kifordítottam és így a sapi visszáján folytattam az össze-
varrást. Így elkészült egy kör. A kört lefektetve és a varrásvonalat középre állítva összevarrtam a tetejét is. Most volt egy zsákocskám. Felhajtottam a sapi széleit – miután színére fordítottam – és bejelöltem a fültakarók tervezett helyét, hogy az bevarrva belülre essen kicsivel a sapi széle fölé. Sűrű cikkcakkal erősen odavarrtam. Már szinte kész is. Még fűztem gyöngyöket a zsinór végére, amire csomót kötöttem, hogy ne essen le. A sapi sarkait “cicafülesre” húztam néhány kézi öltéssel. És vágtam anyagából egy mosolygós kört, vatelinnel kibélelve, hímeztem rá szemet,szájat. Sugár alakú öltésekkel erősítettem a sapira, így napocska lett belőle.

 

Elkészítés menete:

Egy kis lazítás képpen készült ez a “bolond”sapi. A fej körfogatát elosztva 3-mal kaptam az alapját a különböző színű plüss háromszögeknek. Jó hosszú szárú háromszögeket vágtam, összevarrtam őket. Felhajtottam a szélét, díszítő öltéssel levarrtam. A végére csomót kötöttem, arra pedig egy pici csengettyűt varrtam. Csakhogy legyen pont az i-n  😀

 

Elkészítés menete:

Ehhez a sapkához újrahasznosítottam egy csinos, de senkire sem jó pólót. A póló anyaga rugalmas 100%-os pamut, elég vastag egy őszi átmeneti sapinak.
Kivágtam a fejkörfogatnak megfelelő (kicsi fiam bucijára = 50 cm) méretű téglalapot a póló “hasából”. Hosszanti oldalait beszegtem, alul felhajtottam és levarrtam, rövid oldalai mentén összevarrtam. Felül összehúztam egy zsinórral jó szorosra és már kész is. Ez szerintem a legegyszerűbb sapka, amit varrni lehet, pár perc alatt elkészült. Ja, és nem hagytam varrásráhagyást, mert annyira rugalmas az anyag, hogy tökéletesen illeszkedik anélkül is.

 

Nanácska pályázata:

Új tag vagyok! Ezt a kis sapkát horgoltam nemrégen a kicsi lánykámnak. Nem a pályázatra készült, így nincsen a készítés folyamatáról elég kép, de miközben horgoltam és próbálgattam a lányka fejére annyira jól állt neki, hogy készítettem róla képet, no meg szétszedte az egész gombolyagot! Böngészés közben akadtam az oldalra, és nagyon megtetszett! Ezért gondoltam, pályázok én is ha lehet, hisz ez a világ legegyszerűbb horgolt sapkája!

Elkészítés menete:

Minden fordulásnál 3 levegőszem.
1. kör: 5 láncszemet összehorgolunk
2. kör: 10 egyráhajtásos pálca
Következik a szaporítás:
3. kör: minden szembe dupla egyráhajtásos pálca
4. kör: minden szembe dupla egyráhajtásos pálca
5. kör: minden szembe egy egyráhajtásos pálca
6. kör: minden ötödik szembe dupla egyráhajtásos pálca, ezt addig ismételjük amíg a megfelelő méretet megkapjuk a fejtetőn.
A további körökben sima egyráhajtásos pálcákat horgolunk a szemekre, amíg a megfelelő méretű (fül alá érő) nem lesz a sapka.

Díszítő szegély:
Más színnel sima pálcákat horgolunk, s minden ötödik szemben pikót készítünk.

Virág:
1. kör: 5 láncszemet összehorgolunk
2. kör: 10 egyráhajtásos pálca
3. kör: minden szembe dupla sima pálca
4. kör: 5 levegőszem ismételve minden második szembe öltve

Kedora pályázata:

Elkészítés menete:

Nagylány sapka:
Fonal: Barka-Tavaszi szél, 6 dkg
Horgolótű: 5-ös
Magassága: 18 cm
Fej körméret: 50-53 cm, 6-8 évesnek

5 láncszemet (lsz) hamispálcával (hp) körré zártam.
1.sor: 3 lsz magasítottam (mag) (további soroknál ugyanígy), 12 egyráhajtásos pálca(erp) a körbe.
2.sor: Minden szembe 2 erp.
3.sor: Minden 2. szemre szaporítottam.
4-11.sor: Egyenletesen szaporítottam.
12.sor: Szaporítás nélkül horgoltam.
13-16.sor: Minden 6., 7. szem összehorgolásával fogyasztottam.
17.sor: Fogyasztás nélkül horgoltom.
18-21.sor: 2 lsz mag, félpálcákkal horgoltam.

Kislány sapka:
Fonal: Barka-Tavaszi szél, 5 dkg
Horgolótű: 5-ös
Magasság: 18 cm
Fej körméret: 45-50 cm, 3-4 évesnek

Ugyanúgy kezdtem, mint a nagyobb párját, de csak a 9. sorig szaporítottam.10-11.sor: szaporítás nélkül horgoltam.12.sor: Minden 8. és 9. szemet összehorgolva fogyasztottam.
13-15.sor: Minden 5.és 6.szemet összehorgolva fogyasztottam.
16-18.sor: 2 lsz mag, félpálcákkal horgoltam.

B Gabi pályázatai:

Elkészítés menete:

Vicces manósapka. A szabásmintát egy régi Mikulás-sapka alapján szerkesztettem meg. Nagyon egyszerű: két hosszított háromszögből áll, ami nem teljesen egyenes szárú,és egy kettőbe hajtott pántból, aminek a hosszát a fej körfogata alapján szabjuk ki.
A háromszögeket én duplán szabtam, hogy melegebb legyen. A külső része egy lyukacsos kötött anyag, a bélés pamutdzsörzé, a pántja bébiplüss. A végére hasonló színű fonalból bojtot készítettem, az oldalához pedig megkötőket varrtam. Mikor a kis modellem felpróbálta,még a bojt nem volt rávarrva 🙂

Elkészítés menete:

Kislányos kalap. Sima bársony az anyaga, polárral bélelve. Először összeállítjuk a kalap oldalát a tetejével, külön a külső részt, és külön a bélést. A bélésen hagyunk egy 6-8 centis rést, ahol a végén majd az egészet kifordítjuk.
Összevarrjuk a karimát (ennek mindkét oldalát bársonyból szabtam) és a fülvédős megkötőket. Hozzávarrjuk a karimát és a megkötőket a kalaphoz, majd színt színre fordítva egymásba húzzuk a kalapot és a bélést. Körben összevarrjuk a két részt, kifordítjuk, majd a bélésen hagyott lyukat kézzel, rejtett öltéssel bevarrjuk.
Megkötők nélkül talán elegánsabb lenne, de én szeretem, ha hidegben a fül is védve van.

Elkészítés menete:

A harmadik, és talán legegyszerűbb egy retrós svájci sapka. (Burda-szabásminta alapján) Piros műszőrméből kiszabtam négy egyforma háromszöget, aminek két oldala egyforma, a harmadik ívelt.Ezeket egyenes oldaluknál összevarrtam, ebből lett a teteje. Egy 5 centi széles karika-forma lesz a sapka alja. A karika-forma külső széle pont akkora legyen, mint a háromszögekből varrt kör kerülete. Rugalmas, csíkos pamutdzsörzéből kicsivel rövidebb pántot szabtam, mint amekkora a fej körfogata. Ezt kettéhajtva levasaltam, és jól megnyújtva körben rávarrtam a sapka szélére.
A tetejét lehet díszíteni bojttal, vagy a homlokrésznél kis virággal, stb, de én úgy gondoltam, ez anélkül is elég feltűnő :).

 

Mariann pályázata:

Elkészítés menete:

Barátnőm decemberre várja a kislányát,neki varrtam ezt a kis sapit. Kiszabtam egy 20 szor 20-as anyagot. Alul felhajtottam sztreccsöltéssel,majd összevarrtam. Kiszabtam egy 1 cm széles és 10 cm hosszú anyagot kétszer,amivel megkötöttem a sapi két sarkát. Ezután horgoltam egy virágot,közepébe varrtam egy rózsaszín gyöngyöt,majd az egészet rögzítettem a sapihoz.

 

Rozy pályázata:

 

Elkészítés menete:

A kislányomnak varrtam sapkát méghozzá a textilország.hu-n vásárolt rózsaszín-fekete pöttyös anyagból. kiszabtam egy 28x58cm téglalapot és egy 21 cm átmérőjű kört.(Ebben már benne van a varrásráhagyás is.) A téglalapot összevarrtam, bevarrtam a kört az egyik végébe, félbehajtottam az anyagot és úgy szegtem el a szélét, hogy összevarrtam 12 cm-re a felső szélétől. Készítettem egy fekete masnit rózsaszín farkasfoggal díszítve, ezzel a masnival rögzítettem a sapka felhajtását.

Még egy sálat is fogok hozzá varrni, de azzal most nem készültem el, a pályázatról viszont nem szerettem volna lemaradni.

Böbilla pályázata:

Elkészítés menete:

Kötött sapka.
Felszedtem  fehér fonalból 150 szemet 2,5 kötőtűre,10 sor lusta kötés után a színén minden 3.szemet elapasztottam( 2 szem sima 1 apasztás…).Patentmintával folytattam, közben rózsaszín rojtos fonalból csíkokat köttem bele.14 cm -t köttem patentmintával utána elkezdtem apasztani.
-11 sima 1 apasztás….. , visszáján  mindig fordított
-10  sima 1 apasztás…..
–  9  sima 1 apasztás….
–  7  sima 3 szemet egybekötünk…
–  5  sima 3 szemet egybekötünk…, így folytattam amíg a tűn 10 szem maradt, ekkor a szemeket cérnára szedtem és összehúztam majd összevarrtam.
A fülénél felszedtem 10 szemet, lusta kötéssel kötöttem egy pár sort majd elapasztva kötőt horgoltam rá. A sapka ” karimáját ” körbehorgoltam rojtos fonallal.
Sál.
3 szemmel lusta kötéssel kezdtem,mindig a színén szaporítottam mindkét szélén a szélszem mellett 1-1 szemet amíg 29 szem lett a tűn,még kötöttem pár sort lusta kötéssel majd minden 2. szemet átvettem egy másik tűre. Mindkét tűn  külön külön patentmintával 18 sort kötöttem, majd visszaszedtem a szemeket egy tűre és lusta kötéssel folytattam amíg elértem a megfelelő hosszúságot.A másik felén szimmetrikusan kötöttem( a szaporítás helyett apasztás).

Orbis pályázata:

Én anyukámat szeretném benevezni AZ őszi pályázatra, aki a kislányomnak kötött egy 2 az egyben sapka-sálat. Mert az űrhajós sapka nagyon praktikus, de a gyerekek utálják, hogy át kell húzni a fejükön. Ez a modell, megtartva az előnyöket, kiküszöbölve a hátrányokat, mindent tud! Melegíti a nyakat és a fejet, préselés nélkül. Íme néhány kép a remek találmányról, és a hozzá tartozó boldog tulajdonosról.
De ha ez nem volna elég, a másik mellékelt kép összes darabját ő készítette, a többségük már valamelyik ovistárs fejecskéjét melegíti ebben a csúnya időben.

Elkészítés menete:

“6 láncszemből kört formáltam, első sorba 12 db 1 ráhajtásos pálcát horgoltam. 2. Sorban minden másodikat szaporítottam. Ez után minden 8.szemet, ameddig a megfelelő bőséget elértem (11 sor). A 12. Sor kagylómintával készült. Innentől minden szembe egy egyráhajtásos pálcát horgoltam, míg az alap el nem készült. (összesen 20 sor.) A nyakrészt meghosszabbítottam annyira, hogy a fület és a nyak hátsó részét eltakarja (tulajdonképpen fülvédő rész a nyakrészen összekötve.) Magát a fülvédő részt még folytattam (kétoldalt 12-12 szemmel), ez a sál rész 15 sorból áll. Végül kagylómintával körbehorgoltam az egészet, és a tetejére került egy pamacs!”

Hajni pályázatai:

Elkészítés menete:

100% pamut fonalból készült a csíkos sapka 8 éves kislányomnak 55 cm fejkörméretre.

A próbaminta és a kislányom fejkörmérete alapján körkötéssel kötve 4 színt csíkosan váltogatva kötöttem meg  a  sapkát.
A színváltásnál igyekeztem figyelni arra, hogy ne legyen se túl feszes, se túl laza  a hátoldal. A “fejboltozat” elérésénél 4 részre osztottam a szemszámot és kétsoronként  8 szemet fogyasztva alakítottam ki a végleges sapkaformát. A kézelés után díszítésként horgoltam a sapkára egy rövidpálcasort. A lányom kért még egy bojtot is, de az idő rövidsége miatt ez nem készült el. Szeretném még kibélelni a sapit.

Egy korábbi általam kötött sapi, leírás nélkül.

 

 

 

Share
16 comments on “Sapkák 2010 ősz
 1. Ancsika szerint:

  Jól van, kezdünk gyülekezni! Jövök én is ám!!!

 2. Matula Zsuzsanna szerint:

  Az összes horgolt sapka nagyon klassz, le a kalappal előttetek csajok, hogy van hozzá türelmetek! 🙂

 3. Ancsika szerint:

  Ja-ja, csatlakozom Zsuzsához. Elvileg én is tudok horgolni, de csak úgy érzésből, mi az a pálca, pikó, stb.? Nagyon irigylem, aki ezt érti. És nagyon szépek a sapijaitok 🙂

 4. Nanacska szerint:

  Nem is gondolnátok milyen gyorsan el lehet készülni egy- egy horgolt darabbal! Szerintem sokkal könnyebb mint kötni és sokkal haladósabb is!

  Akit érdekel, találtam egy jó horgolós oldalt:

  http://horgolas.gportal.hu/

  Üdv Nektek

 5. Ancsika szerint:

  Megnéztem a horgolás oldalt, nagyon tuti! Bele is vetem magam 🙂

 6. Mariann szerint:

  Sziasztok lányok
  Én még csak pár hete varrok,de nagyon szeretem.Küldtem én is egy pár képet,életem első sapijáról,amelyet a pályázat kedvéért készítettem és barátnőm még meg nem született kislányáé lesz.
  Csodaszép napot mindenkinek:-)

 7. a Matula ikrek szerint:

  Látom, mindenki szereti a határidő szorítását! 🙂
  Én is mindjárt jövök még pár last minute darabbal! 🙂

 8. Rozy szerint:

  Sziasztok!

  Engem ezek a gyönyörűséges kötött sapik teljesen lenyűgöztek!!! Nem lennék képes ilyeneket készíteni. Orbis anyukájának egyik másik sapkáját még én is szívesen viselném, persze az én méretemben. Hajni rózsaszín alapú sapija pedig a kislányomnak tetszett meg.

 9. Hajni szerint:

  Örülök Rozi, hogy tetszik a sapi a kislányodnak! Nálunk, most a középső kislányomnak a nagy kedvence.:)

 10. Orbis szerint:

  Rozy, köszi 🙂 Szerintem is szuperek. És rendeltek is már tőle felnőttek is. Meg persze egy rakat gyerek!!! Nagyon ügyes!

 11. Orbis szerint:

  Az összes többi is nagyon szuper. Kedora, a te sapijaid a kedvenceim!Forma és színvilág terén is.
  Az ikrek last minuta darabja is szuper színű!!! 🙂

 12. a Matula ikrek szerint:

  Köszi! 🙂
  Nekem Kedora sapkái (és lánykái) a kedvenceim, de Gabi csíkos pántos svájci sapija is ott van mindjárt mögöttük. 🙂
  Orbis, anyukád egy fonalvarázsló! 🙂
  Mariann, ez nagyon szép kis “első sapka”! Csak így tovább! 🙂

 13. B Gabi szerint:

  Gratulálok a nyertesnek!Megérdemelte!:)

 14. Orbis szerint:

  Köszönöm, a nyertes nevében 🙂

 15. Szenteszki Erzsébet szerint:

  Böbillának köszönöm, hogy a sál bújtatóját ilyen zseniálisan csinálta, én sokkal bonyolultabban készítettem, de ezután így csinálom.Különben minden mű nagyon ötletes.Üdv.Böbimama

 16. abak9876 szerint:

  Vegre egy helyen egy csomo jo sapka otlet, koszi mindenkinek.
  Kato

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Új hozzászólások

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 2 vendég.