Jelmezötletek 2011

Jelmezötletet keresel? Mit, honnan, hogyan miből?

Ezek a kérdések foglalkoztatnak?

Ha jól jönne egy kis iránymutatás jelmez ügyben, akkor olvasd el a FARSANGI ÖTLETTÁR sorozatot!

Hasznos ötleteket, tippeket találsz benne.

1. rész – Mit és hogyan? – kezdeti lépések az ötlettől a beszerzésig

2. rész – A jelmezekről általában – néhány hasznos tanács

3. rész – Jelmezek házilag – öltetek az otthoni jelmezkészítéshez

Ha  textil anyagot keresel nézz szét Textilország webáruházában is!

 

Itt lentebb pedig megnézheted 2011-es farsangi jelmezpályázatunkra érkezett ötleteket. 

Anita pályázatai:

Karácsonyfa jelmez

Kisfiamnak készítettem egy saját tervezésű jelmezt. Ezt az ötletemet szeretném veletek megosztani. Egy régi gumis szoknya az alapja amit felhúztunk a hónaljáig. Vállpánt helyett is gumit varrtam rá . Hónaljba és a derekára varrtam 1-1 réteg selyem anyagot. A felső részét külön kell felvenni . Karácsonyról megmaradt boákkal és csillagokkal díszítettem. A szaloncukros papírok belsejébe pedig szivacsot raktam,így a súlya nem húzta le a selymet. Teteje egy filcből készült  mikulás sapka amit szintén bevontam a zöld anyaggal. A belsejét kitömtem,hogy egyenesen álljon.
Origami csillagot hajtogattam és ebből  lett a” csúcsdísz “. Még angyalhajat is varrtam a tetejére,mintha igazi karácsonyfa lenne. A lábára cipős dobozokból csomagokat csináltam, hogy ajándék is legyen a fa alatt. Bár az én igazi ajándékom a kisfiam öröme .

Fáraó jelmez

Nem tudom lehetséges-e, még egy jelmezzel pályázni de én nagyon szeretném megmutatni az idei Tutenhamon fáraó jelmezt is. Egy lepedőből van az alapja, egy teljesen egyszerű egyenes vonalú ruha. Az ujja ,és az alja szélére arany színű anyagból varrtam egy csíkot. A gallérja kék selyemből van amire gumis terítő széléből kivágott arany mintákat tettem.A “kincsek” pedig papírboltban kapható király korona darabjai. A fejdísz: Arany anyagra varrtam kék csíkokat,és egy jó nagy kobrát. A kezében lévő ostor magam által készített papír gyöngyökből áll, aminek az alja 3-3 szál hurkapálcika.Ezt is bevontam kék és arany színű papír csíkokkal. A szandáljára pedig tépőzárral rögzíthető szalagból készült a kora béli viselet.

Dorina pályázata:

Túrórudi jelmez

Sajnos az elkészítés menetéről nem tudunk képeket küldeni. Mire elkészült a jelmez , utána értesültünk a verseny benevezésének feltételeiről.  Az ötletet a kislányom találta ki, nagy kedvence a túró rúdi. Abból is a pöttyös az igazi. A jelmez saját kezűleg készült, otthon. Az alaphoz egy lepedőt szabtunk szét (vászon) . A piros részekhez pedig a kislányom egy pulcsiját (termo). Az pöttyöket körzővel kirajzoltuk, kivágtuk és fel varrtuk. A feliratot kézzel hímeztük. Nagy élmény volt mire elkészült.

Petra pályázata:

Bohóc jelmez

A felsője egy body, aminek minta volt a közepén, ezért lett rajta a szív minta, amit körbevarrtam flitterrel. Az alja Máté agyonnyúzott pizsomanadrágja, meg is hagytam a vukos mintát a bal lábszárán 🙂 Egyik nap egyszercsak közölte, hogy bohóc lesz a farsangon 🙂

Crys pályázata:

Eperke jelmez

A haj fonalból készült, kb. 1 m-es szálakat tekertem a két kezemre kihúzva elvágtam a végeiket, a végén összekötöttem, mintha cicfarokba lenne kétoldalt jó szorosra, a fejre téve, hogy pont jó legyen . A hátoldalához hozzákötöztem még kb. 50 cm-es fonaltincseket.
A sapka és a szoknya vékony nyári anyagból van, ezekre pamutjersey-ből kivágott kis ovális pöttyöket varrtam. Ezeket a pöttyöket kivágás előtt vetexel megerősítettem, hogy ne nyúljanak el. A sapka sildje, és tetején a csutka és a nadrág csíkjai, hurkolt pamutból vannak. A pólóra az epret, a pamutjersey-ből vágtam ki, de ezt nem ragasztottam be, hanem duplán szabtam ki, hogy kicsit vastagabb legyen, és belevarrtam kis csíkokat zölddel. A póló és a naci pamutjersey-ből készült.

Vercsi pályázata:

Barbie muskétás jelmez

Sajnos a folyamatról nekem sincsenek fényképek, ez egy hosszú tervezésű igazi csapat munka volt. Összeálltunk három anyukával hogy a lányaink kedvenc mesehősét elkészítsük. A ruha alatt fehér alsószoknya van, fodorral az alján, hogy jobban kiemelje a ruhát. A ruhán hímzést is készítettünk. Hosszú szoknyának látszik, de a szoknyát levéve, alatta rövid változatú a ruha, és a hosszabb rész palásként funkcionál. A kalap kartonból készült, természetesen rózsaszín és fehér marabutollal díszítve. A kardot plakát papírból tekertük, és a markolat részt lufira való papírmasézással készítettük, a végén lefestettük. A hosszú szárú fűzős csizmát elvágott harisnyanadrág szárával helyettesítettük, természetesen az is rózsaszínű volt. Cipőfűzőt varrtunk rá, a csizma kötőjét szimbolizálva. Az álarcot sem hagyhattuk ki, ha már egyszer farsangról van szó. A rajzfilmből másoltuk kartonpapírra, kivágtuk és glitter festékkel díszítettük. Ketten még a szőke parókát is felvették. A végén csatlakozott még egy kis barátnő is hozzájuk, így lettek a négy muskétás. Nagy sikerük volt, győzködni kellett az embereket, hogy mi készítettük. Látni az arcukon az örömöt, az volt a mi ajándékunk.

Anikó pályázata:

Kiskakas jelmez

Az én kiskakasom a rongyoszsákból került elő. Egy pólóról lemásoltam a szabásmintáját és egy sárga vászonból kiszabtam. Még kiterített állapotban rávarrtam a félbevasalt függönycsíkokat előlre, hátulra, ujjaira Hogy ne legyen óriási különbség a színek között, az 1. csík sárga organzáját rádolgoztam a 3. csík narancs voile-ra és így teljesebb lett az átmenet. Az egészet összevarrtam. Szerkesztettem rá egy kapucnit (tudom, szűkebb is lehetett volna), egy vastagabb bordó szövetből a tarélyt  körökből csináltam, majd összehajtogattam, így varrtam a kapucni középső varrásba és a nyakába. Nyakánál megkötősre sikeredett 🙂 A lábát tépőzárral erősítettem a szandihoz, a selejtezésre ítélt bordó harisnyába hátulra belevarrtam a sarkantyúját is. A kivitelezést nem terveztem előre, munka közben jött az ihlet:).

Bgabi pályázata:

Napocska jelmez

A mi jelmezünk először tavasztündérnek indult,ahhoz vásároltam a méterárusnál hulladék függönyanyagokat.Majd pár nappal a farsang előtt a lányom meggondolta magát,hogy mégis inkább napocska szeretne lenni :). Szerencsére sárgás árnyalatokat vettem. A ruha felső részét kifordított módszerrel varrtam,duplán szabott,narancssárga organzából. Az alsó része citromsárga anyagból készült, bő, félloknis szabással.Összevarrtam a két részt, és derékban begumiztam. A vállát megkötősre hagytam, így még sokáig nem növi ki ,és alakítható lesz, esetleg tavasztündér-ruhává:) Készítettem egy külön szoknyarészt is, amihez csíkokra vágott organzát varrtam egy pamutból szabott derékpántra. A ruha alá sárga trikóanyagból csináltam egy egyszerű szabású pólót, aminek az ujjavarrásába szintén organzacsíkokat varrtam. Ezeket, ha később kiszedem, a póló hétköznap is használhatóvá válik. A fejdíszhez filcből szabtam háromszögeket, amiket be is ragasztottam, hogy jobb tartásuk legyen, és kettessével összevarrtam, majd egy dupla pamutpánthoz rögzítettem, és gumit húztam bele.

Mona pályázata:

Hercegnő jelmez

Egy kislányruha felső részének szabásmintáját használtam a tavalyi gyermekburdából. A szoknya rész pedig egy egyszerű téglalap, szélessége duplája a mellrésznek. Ezt beráncoltam, majd felvarrtam. A mellrészét egy fehér, hímzett, flitteres anyaggal és arany farkasfoggal díszítettem. Hátul egy rejtett cipzárral záródik. Nyakát és ujjait arany szaténpánttal szegtem el. Az aljára egy fehér szoknya fodor része került, amivel az a nagy szerencsém volt, hogy csak le kellett vágnom az eredeti szoknyáról, szélességben pont passzolt a ruha aljhoz. Nem volt bonyolult, és hosszú folyamat megvarrni, de annál nagyobb örömöt jelentett a kis hercegnőnek:)

R. Icu pályázata:

Ariel-Kis hableány jelmez

Egy kérdéssel indult minden. Az óvodából hazafelé sétálva, megkérdeztem a lányomtól: „- Te mi szeretnél lenni a farsangon?” Egyből jött a határozott válasz: „-Ariel. Olyan hosszú, piros hajjal. Megcsinálod?”A mesében Ariel nem sok ruhát visel, a feladat nehézsége ebben rejlett. Igazi kihívás volt a jelmez elkészítése. Sokat töprengtem, rajzoltam, terveztem. Elkészült a lista. Kell: hosszú, piros haj, kagylós felső, uszony, farok, csillogás, villogás, ragyogás. Az uszony tervezgetésénél beugrott, hogy a neten láttam – más jellegű- lufiruhát, amelyet akkor nagyon érdekesnek találtam. Így ötlöttem ki a lufiuszonyt. Elkezdtem információt gyűjteni. Milyen lufiból kell készíteni, hol lehet venni, stb.. Amikor elkészült a terv, nagyon inspirált.Vettem egy zöld színű harisnyát, erre flittert varrtam. A halfarkat papírból vágtam ki, melyre gyöngyöket ragasztottam. A hajat piros fonalból készítettem, tettem bele egy virág alakú csatot. A kagylós felsőt úgy oldottam meg, hogy egy bikini felsőre kagylóhéjat ragasztottam. Az uszony megvalósítása komoly feladat volt. Először azzal kellett szembesülnünk, hogy nem tudjuk a lufikat hagyományos módon fölfújni. A párom megmentette a helyzetet, kiment kb. 40 lufival az autóhoz és megpróbálta kompresszorral fölfújni. Szerencsére sikerült. Jött a következő probléma, sok volt a lufikban a levegő. Ezt is orvosoltuk. Az uszony elkészítése fél napig tartott és csak remélni tudtam, hogy a végén sikerül. A lányom nagyon izgatott volt, alig várta már, hogy fölvehesse a jelmezt. A farsangi bálon a siker nem váratott magára. A lányom fönn „táncolt” a színpadon néhány kislánnyal, amikor arra figyeltem föl, hogy elindul felé – kicsit bátortalanul- egy kislegény 🙂 Emlékezetes farsang volt.

A készítés folyamata:

Matula ikrek pályázata:

Oroszlán és lovacska jelmez

Dzsenifer, a lovacska jelmeze egy felnőtt hosszúujjú pólóból készült. A póló ujjait levágtuk, úgy, hogy ne legyen túl hosszú a csajszira, és a levágott részekből készült a csákóforma sapka.Két sarkán egy-egy háromszögecskét levarrtunk, ezek lettek a fülei, a másik (oroszlán)jelmezből maradt világos termovelúrból pedig sörényt varrtunk a középvonalára: egy téglalapot a középvonalán felvarrtunk, majd kétoldalról bevagdostuk majdnem a varrásig. Hasonlóképpen, egy téglalapból készült a farka, ezt egyik szélén kis összefüggő részt hagyva vagdostuk be, és az összetartó csíkot feltekerve formáztuk meg, és varrtuk a póló hátuljára.

Krisztike oroszlánjelmezének alapja egy régi szőrme kabátgallér. Egy régi termovelúr pulcsi kapucnijából gyerekméretű kapucnit szabtunk, és két raglán ujját, meg egy kis bolerónyi hátarészt toldottunk hozzá. A gallért a belső szélén felvarrtuk a kapucni szélére, a többi részét hagytuk lelógni, két összehúzott körlapból fülecskéket tettünk rá. Színben hozzáillő pólóval, és nadrággal el is készült az oroszlán. :o) Kíváncsian várjuk a sok remek ötletet a pályázaton!

Hajni pályázata:

Indián és cowboy jelmez

A nagyobbik fiamék az óvodában indiánok lesznek, gondoltam ha már dolgoztam vele megmutatom milyen lett! Az ötlet az Óvónéniké én csak próbáltam nekik kreálni valamit. Fiú ruha: Első lépésként az eleje részt készítettem el és a rojtozást,váll- és oldalrész összevarrása,majd ujja és alja felhajtás és ismét rojtozás. A nadrág sima nadrág rojtozással az oldalán. Lány ruhák: A lányruhák is hasonló:szoknya eleje készítése és a kötény készítése,aztán háta része gumizása,majd váll- és oldal összeállítás,ujja és alja felhajtás,végül rojtozás. Szerintem nagyon aranyosak lettek! A kisebbik fiamék cowboyok lesznek,igazából csak a szabás mintát adtam a felső részhez,de annyira aranyosak,hogy küldök néhány fényképet róluk is!

Zdorka pályázata:

Sárkány jelmez

Kicsit későn gondoltam rá, hogy én is elküldöm a jelmezt, így az elkészítés folyamatáról kevés kép készült. Az ötlet: kisfiam 16 hónapos, még nem beszél (a mi nyelvünkön), viszont szeret kiabálni: bármely sárkány megirigyelhetné. A másik ötletadó a Miss Scotty oldalán lelt sárkánysapka volt. Az elkészítés: egy 80-as méretű kardigán szabásmintát vettem alapul, ahol a hát részt meghosszabbítottam, ebből lett a sárkány háta-farka, s kiegészítettem egy kapucnival. Zöld és sárga babaplüsst használtam, mert ebből volt itthon egy korábbi medve-varrás akcióból (amik még kézzel készültek). A varrást csak pár hete kezdtem próbálgatni egy kölcsönkapott géppel, magamtól, könyvekből, meg a textilországból. A „kardigán” géppel készült, a taréjok –amikbe, hogy legyen egy kis tartásuk, maradék anyagot tettem (kivéve az elsőbe, ami így el-el hajolhat, ezzel adva bohókás külsőt a „félelmetes” sárkánynak) kézzel kerültek fel rá. A ruha egy patenttal és két pár sujtászsinórral kapcsolható össze. Csak a vicc kedvéért csináltam bele méretcédulát is.

Tünde pályázata:

Bárány jelmez

Kislányom bárányka szeretett volna lenni, nagyon olcsón megoldható jelmezt sikerült varrnom: Egy régi, összement garbómnak levágtam az ujjait, az aljába gumit varrtam, és majdnem 300 vattapamacsot varrtam rá. Egy szakadt harisnyámnak levágtam a fenékrészét, ezt sapka alakúra bevarrogattam, polárból füleket varrtam, és a maradék vattapamacsokat rávarrtam. A harisnya lábait összesen 4 felé vágtam, ebből lettek a barika kezei és lábai. Az egész jelmez körülbelül 5-600 forintból kijött, mondjuk tény, hogy ráment pár este a varrogatásra. Ragasztani is lehetett volna, de szerintem nem lett volna elég tatós, az egész délutános farsangra 🙂 Remélem, másoknak is tetszeni fog!

Beatrix pályázata

Meggyfa jelmez

A törzse a honlapon található 110-es méretű nadrág szabásmintája alapján készült. A lombja pancsószerű, hátul cipzáros felső lett. Amire meggyecskéket készítettem. A meggyecskék kis párna béléssel kitömött labdácskák, a száruk keskeny szalag összevarrva és szintén kitömve. a Levélkékkel együtt varrtam a lombra. Így szépen lifegtek amikor táncolni kellett. Kiegészítőként készült hozzá hajgumi a lomb anyagából, égethető gyurmából hajcsat és fülbevaló. Sarah nagyon boldog volt, mert a jelmez készítésében ő is aktívan részt vett.

Judit pályázata:

Csingiling jelmez

Életemben nem varrtam egyetlen ruhadarabot sem… Foltvarrással próbálkozok, de még csak most kezdtem a tanfolyamot. Eddig főleg csak nadrágokat aljaztam, terítőt szegtem, függönyt varrtam… Sőt cipzárt is cseréltem már… A „Textilország” honlapjáról próbálom rendszeresen ellesni a mindenféle trükköket, fortélyokat.Ez az első ruhadarab, meg is látszik rajta, de ha nem vizsgáljuk közelről, egész csinos kis Csingilingi ruha lett belőle…Először nem is akartam ilyen bonyolultat, csak valami egyszerű kis tüllszoknyát, aztán vásárlás közben beleszerettem ebbe a színjátszós zöld taft anyagba, és még a boltban eldöntöttem, hogy valami igazán csinit szeretnék varrni. Minthogy a szoknya a legizgalmasabb része a műnek, rögtön azzal kezdtem, amikor hazamentem az anyagokkal…

A szoknya felső része kétrétegű taftból van, a két réteg közé varrtam be 2 réteg tüllt, amit a bevarrás előtt összeférceltem. A tüllrétegre varrtam egy réteg organzát. Már ezer éve ki akartam próbálni azt az organza-szegő talpat, amit a varrógéphez adtak. Egy függönymaradékon próbálkoztam, legalább egy órát töltöttem a gyakorlással. Végül egész szép lett az 1-2 mm széles szegés. Az organza rétegre a zöld taftból készítettem leveleket, még erezetet is gépeltem rájuk. Hogy a sima és a fodros rész találkozásánál eltakarjam a varrást, egy világosabb zöld taft pántot varrtam a kritikus helyre. Majd a pántra készen vásárolt organza-virágokat varrtam.

A felső résszel borzasztóan megszenvedtem. Azt is két rétegből készítettem, hogy szebb legyen a tartása. Hátulra cipzárt varrtam, amit legalább 3szor kibontottam, mert addig-addig forgattam, míg sikerült kétszer fordítva bevarrni. A nyakszegés szép lett, a bélés anyagot színt-színnel szembefordítva oldottam meg. (Nem tudom, hogy hívják hivatalosan ezt a technikát.) Nos, a karkivágásnál nem sikerült ez a módszer, ugyanis készre összeállítottam a topot, mire észbe kaptam, h hoppá, nincs beszegve. (Látszik, hogy kezdő vagyok. J) Elszaladtam a legközelebbi rövidáru boltba, és szerencsére kaptam színben harmonizáló ferdepántot, így az alját és az ujjkivágást azzal szegtem be… persze nem lett tökéletes, hiszen ez volt életem első ferdepántos szegése… Mellmagasságban a topra is varrtam egy világosabb zöld pántot. Közben a tanfolyamon megtanultam jojót készíteni, így a kész organzavirág alá egy zöld taft jojó is került.

Szárnyak. A váz kötöző drótból készült, amit egy közönséges dobozból kivágott kartondarabra rögzített az öcsém. (Miután én összevesztem a laposfogóval, a férjem meg inkább csak a számokhoz ért, semmint a szerszámokhoz J…) A kész vázra kézzel, aranyszínű cérnával felvarrtam kétréteg zöld tüllt, aztán a varrás mellett levágtam a felesleges anyagot. A kartonlapot ragasztópisztoly és varrógép segítségével burkoltam be zöld tafttal. A gumiszalagot egyszerűen rágépeltem farmertűvel. (Sajnos előtte nem próbálta fel a lányom, mert éjszaka készítettem, így utólag meg kellett toldani a gumit.) A beburkolt kartonlapra is ragasztottam organza-virágokat. A tüllre pedig néhány zöld flittert erősítettem.

Tündérpálca: korábban készítettem egyet, aranyszínűt kartoncsillaggal, de mire elérkezett a farsang, a kisfiam megrágcsálta, így farsang hajnalán készítettem egy újat.

3 db hurkapálcát ragasztópisztollyal egymáshoz erősítettem, majd betekertem zöld szaténszalaggal, közben ragasztottam is. A tüllből készítettem egy pompont a végére, majd a tetején levő „csúnyább” lyukat eltakartam egy organza rózsával. A pompon alá zöld, arany szaténszalagokat kötöztem. A lányom extra kérésére egy lila szalag is felkerült a pálcára.

Share
4 comments on “Jelmezötletek 2011
 1. Hartai Andrea szerint:

  Nagyon ötletes és szép.

 2. Jucika szerint:

  Nagyon szép jelmezek tetszik mind.

 3. MONIKA9 szerint:

  Nagyon aranyosak. Valóban igazán ötletesek .

 4. Szilvia szerint:

  Tünde pályázata:

  Bárány jelmez : Köszönöm az ötletet a farsangon a fiamék osztálya meg nyerte az első helyezést a jelmezzel mindenki bárány volt az osztályban. ötletes és aranyos jelmez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Új hozzászólások

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 4 vendég.