Törődj a varrógépeddel!

Ahhoz, hogy a varrógéped jól funkcionáljon, bizony törődni kell vele. Rendszeres tisztításra, olajozásra van szüksége, sőt ha sokat használod, 1-2 évente nem árt átnézetni szakszervizben is. Nem kell azonban minden apró-cseprő hibával a szerelőhöz rohanni, alapvető karbantartási munkálatok otthon is könnyen elvégezhetők.

Álljon itt most néhány jó tanács:

 • Óvd a varrógépedet a  portól! A legtöbb géphez jár valamilyen porvédő huzat, esetleg táska. Ha mégsem kaptál hozzá, könnyen varrhatsz egyet, vagy egyszerűen csak takard le a használaton kívüli varrógépet!
 • Mielőtt a gép tisztításához fogsz feltétlenül áramtalanítsd! Húzd ki a gépből a csatlakozót!
 • Vedd ki az orsótokot, majd a képen nyíllal jelölt rögzítőkarok elfordítása után, vedd ki az greifert és a greifertartó gyűrűt. Sajnos nem tudom, hogy mi a hivatalos, magyar szakkifejezés ezekre. Ha valaki tudja, segítsen ki!

 • Ezen a részen előfordulhatnak feltekeredett cérnamaradványok, anyagfoszlányok, szöszök és por. Ezeket távolítsd el!  A célnak megfelel egy ecset, de ha sok a szennyeződés akár a porszívót is bevetheted.
 • Csavard ki a tűlap rögzítő csavarjait! Itt aztán nagy meglepetés érhet, ha eddig még nem tisztítottad az anyagtovábbító fogak környékét.

 • Az alábbi képen jól látszik hogy milyen sok összefilcesedett szösz volt a fogak között. Nem csoda, hogy az anyagtovábbítás nem működött megfelelően.

 • Fontos a varrógép rendszeres olajozása. Hogy milyen gyakran érdemes az függ a használat gyakoriságától. Ha csak alkalmanként varrsz akkor minden varrás előtt, ha gyakran akkor 1-2 havonta. Az étolaj, kacsazsír, extra szűz olívaolaj maradjon csak a konyhában! 🙂 Kizárólag varrógépolajat használj! Elegendő egy cseppet tenni a nyíllal jelölt részre.

 • Ezután tedd vissza a greifert (2)! Ezt úgy teheted meg, hogy a hold alakú forgó részt (1) a kézikerék forgatásával bal oldalra állítod. Jobb oldalra beilleszted a greifert (2). Ahogy a képen is látszik, majd helyezd be a tartógyűrűt (3) és a rögzítőkarokat told a helyükre!

A gépnek még sok mozgó, súrlódó alkatrésze van ami olajozást igényel. Amit fent említettem gond nélkül el tudod végezni. A tűmozgató mechanika területére azonban, nem igazán tanácsos avatatlanul nyúlni,  de némi olajozást és izzócserét házilag is elvégezhetünk. Erről ITT írtam bővebben. Ha nagyobb gond lenne azt már jobb szakemberre bízni.

Share
Kategória: Hasznos tippek, Varrógép Címke: , ,
40 comments on “Törődj a varrógépeddel!
 1. movaja szerint:

  De örülök ennek az írásodnak:) Az elmúlt hetekben akartam megolajozni a gépet, mert már nem tetszett a hangja… Elővettem a használatiját, hogy megnézzem melyik végén is kezdjek hozzá:) de csak annyit írt, hogy vigyem el a szakszervízbe.
  Most majd megpróbálom először ezt amit te mutatsz.:)

 2. e-dit szerint:

  Mindenképp próbáld, meg! Ha esetleg a tisztítás olajozás nem oldja meg a zajproblémát, akkor inkább vidd el szervizbe. Én is így jártam, pedig csak kb. 1 éves volt a gépem akkor. Megolajozták ott is ahol én nem tudtam , és most már szépen duruzsol. Megéri, hiszen hosszabb lesz a gép élettartama, nem kopnak el az alkatrészek idő előtt. Egy olajozást olcsóbban meg lehet úszni mint egy alkatrészcserét, vagy javítást.

 3. Gabi szerint:

  Szia!

  Nem tudom mi baja a gépecskémnek. 🙁 Már minden cérnát kiszedtem belőle, de sem pedállal, sem a kézi mozgatóval nem tudom a tűt mozgatni, mert olyan, mintha szorulna. 🙁 Olajozni kellene? A gépet 2 hónapja vettem. Meg tudom én is csinálni vagy csak a szerviz?

 4. e-dit szerint:

  Szia! Nincs véletlenül orsózásra állítva? Már én is jártam úgy, hogy azt hittem e gyerekek csináltak valamit a géppel, de csak orsózásra volt állítva. Ilyenkor nem mozdul a tű. Egy 2 hónapos gépnek nem lehet komoly baja. 🙂

 5. Gabi szerint:

  Szia!
  Sajnos nem. A kézi tekerőt próbálom tekerni, és nem megy menetirányba, visszafele meg simán. :s

 6. e-dit szerint:

  Értem. Varrás közben akadt meg? Általában az alsó szál szokott összetekeredni, megakadni. Jól megnézted, szétszedted nem maradt-e az orsó környékén cérna?
  Esetleg ellenőrizd végig a beállításokat! Milyen márkájú a gép?

 7. Gabi szerint:

  Igen varrás közben. Én is azt hittem, hogy alsó szál gubancolódött össze, de alul mindent darabokra szedtem, nem találtam ott semmi különöset, és még mindig nem megy előre a hajtóka. 🙁 Singer 1507-es gépem van.

 8. e-dit szerint:

  Hát, így látatlanban nem tudom mi lehet akkor a baj. Lehet, hogy szervizbe kellene vinned.

 9. panna szerint:

  sziasztok!
  nekem is kis gondom lenne.. néhány hete vett singer varrógépről van szó. az alsó szálat elkezdi összevissza vinni,majd a felsőt is hurkolja, rengeteg cérnát fogyasztva, amit bonthatok vissza. mindent próbáltam már, ált működik újra egy darabig miután újra fűzöm alulról és felülről… olajozni kellene?valami ötlet? kérlek, ha tudtok segítsetek!

 10. e-dit szerint:

  Szia! A szálfeszességet állítottad már? Lehet, hogy túl laza az alsó vagy a felső szál. Az alsó szál feszességét az orsótokon lévő csavarral tudod állítani. Vagy lehet, hogy a tű nem megfelelő. Erről is van egy bejegyzés : http://textilorszag.hu/varras-alapok/varrogeptuk-fajtai-es-hasznalatuk

 11. panna szerint:

  szia
  egy singer tradition 2259-em van, és ezen van külön szálfeszesség állító, és igen próbáltam lazábban és szorosan is, de mindig egy ideig normálisan viszi az anyagot, aztán bolondul meg.varrógéptű az van benne, amit adtak hozzá, néztem azt is, de nem vettem észre hibát benne. cseréljem ki esetleg?

 12. e-dit szerint:

  Egy próbát megér. Még esetleg befűzési hibára tippelnék. Biztosan mindenhová befűzted ahová kell? Nehéz látatlanban tippelgetni. Régóta varrsz már? Eleinte jól működött, vagy kezdettől fogva ezt csinálta?

 13. bogiandi szerint:

  Szia!
  Varrógép vásárlással kapcsolatban szeretném a tanácsodat kérni. Egy sima kis Brother gépem van, főleg a gyerekeknek varrok vele ruhákat, illetve falvédőt, ágytakarót, apróságokat. Nagyon szeretem, egyetlen bajom van vele, hogy a rugalmas anyagokkal nem boldogulok, próbáltam már a neten fellelhető összes “trükköt”, de sajnos nekem mindig csúnyán megnyúlik az anyag, hullámos lesz, akármit csinálok. Nagyon szeretnék magamnak pár csinos felsőt, nadrágot, szoknyát varrni, rugalmas anyagból. Karácsonyra a családtól kapnék egy lock-ot, de még sosem használtam ilyen gépet, kicsit félek tőle, nehogy felesleges pénzkidobás legyen. Szerinted érdemes beruházni rá, azzal tényleg szépen lehet a rugalmas anyagokat is varrni? Egyáltalán nem lesz hullámos? Nehéz megtanulni egy ilyen gép kezelését?
  Köszönöm, ha megírod a véleményedet!

 14. e-dit szerint:

  Sajnos nekem sincsen lockom. Ha sokat varrsz és főleg rugalmas anyagokat, akkor semmiképp ne utasítsd el a család karácsonyi ajándékát! A kezelését biztosan hamar megtanulod majd. Ha már úgyis nyílt titok az ajándék, menj el és jól faggasd ki az eladót! Ha lehet próbáld is ki! Mindenképp megbízható helyen vásárold, lehetőleg szakboltban ahol szerviz is van. Ajánlom Budapesten a Varrógépcentrumot vagy a Varróvilág boltot. Én biztosan nem bánnám ha a karácsonyfa alatt véletlenül egy lockot találnék, vagy egy fedőzőt, vagy méginkább mindkettőt 🙂

 15. bogiandi szerint:

  Köszönöm a választ! Nemsokára lesz egy áruházban (nem tudom, kiírhatom-e a nevét) akcióban Singer lock, elég baráti áron (különben esély sem lenne rá, hogy ilyen gépet vegyünk). Ezért gondolkodtam el rajta. A kislányom elég vékonyka, jó lenne ha rövidnadrágokat, topokat, leggings-eket is varrhatnék neki…boltban olyan nehezen kapok rá, mert nem konfekció méret vagy ha találok, akkor horror áron…Nekem meg eléggé ingadozik a súlyom, ezért szeretem a sztreccs nadrágokat, 1-2 kg ide vagy oda, nem számít neki…
  Remélem, addig el tudok jutni egy boltba és utána kérdezek ennek a gépnek, aztán meglátjuk.

 16. e-dit szerint:

  Írtam neked e-mailt!

 17. Anita szerint:

  Szia!
  A problémám, hogy varrás közben az alsó szál időnként csomósodik, rengeteget hurok lesz a cérnából. Sokáig jól működik, és egyszer csak elkezdi… 🙁 A gép típusa: predom 466. A gép nem rég volt szervizben, ki lett tisztítva.
  Várom a válaszod.
  Köszönettel: Anita!

 18. e-dit szerint:

  Bocsánat, hogy csak most válaszolok, valahogy kimaradt. Valószínűleg rosszul van befűzve a cérna alul vagy felül. Vagy a szálfeszességet kellene állítani felül vagy az alsó szál orsótokján lévő csavarral.

 19. Anita szerint:

  Köszönöm a választ! További szép napot!
  Anita

 20. Marika szerint:

  Sziasztok!
  Nekem egy Inotec varrógépem van. Az a gondom, hogy nem veszi fel a tű esetenként a cérnát. Kimarad néha egy-két öltés. Újra fűztem, már nem tudom hányszor, meg is olajaztam, kitakarítottam a greifernél is és semmi. Van valami ötletetek? Tudtok segíteni?
  Előre is köszönöm!
  Marika

 21. e-dit szerint:

  Cseréld ki a tűt! Lehet, hogy sérült, elgörbült. Szemmel nem mindig látható, de érdemes rendszeresen új tűre cserélni.

 22. Valéria szerint:

  sziasztok
  nálam nagy baj történt a gépem bekapta az anyagot és az történt hogy a tű az orsótok vasába vert eszt valahogy vissza álitottam de most de most kimarad néha az öltés,amikor meg diszvarrást akarok varrni vagy cik-cak öltést mindég amikor jobbra üt a tű kimarad az öltés,a tűt kicseréltem cérna rendesen be van fűzve,ez szerinted csak szervizbe javitható itt komoly lehet a baj ugye elöre is köszönöm.

 23. Valéria szerint:

  elnézést nem a orsótok vasába hanem abba a vasba amibe bele kell helyezni az orsótokot nem tudom hogy hivják magyarul az ami elkapja a felsőcérnát.

 24. e-dit szerint:

  Hát látatlanban nehéz megmondani. Esetleg még arra érdemes figyelni, hogy mindig ütközésig legyen a tű felhelyezve és rögzítve. Az alsó szál is jól van befűzve? Ha minden jónak tűnik és még mindig gond van akkor lehet, hogy érdemes megnézetni szervizben. Egyébként időnként nem árt elvinni átnézetni, belül is megolajoztatni.

 25. Nikici szerint:

  Sziasztok!
  Szeretnék segítséget kérni. Márciusban meghalt a nagymamám, és most hozzám került a varrógépe. Predom466. A használati utasítást nem találtuk meg. Soha életemben nem varrtam, de szeretném megtanulni magamtól. A kérésem a használati utasítás lenne, hogy melyik kütyünek mi a szerepe…
  Köszönöm előre is!

 26. e-dit szerint:

  Tudnál róla küldeni egy fotót? Szívesen segítek. Kitalálom, hogyan lehetne interneten keresztül ezt megoldani.

 27. Emőke szerint:

  Sziasztok!
  Valaki tudna nekem valamilyen információval szolgálni azzal kapcsolatban hogy orsózás után amikor visszaállítottam a kis kereket a kézikerék közepén, akkor a kézikerék nem mozgatja a tűt csak a kicsi kerék pedig az ékszíj is forog.eddig nem jöttem rá a megoldásra és bárhol néztem eddig nem találtam megfelelő információt?

 28. Magdi szerint:

  Szétszedtem a szálvezetőt, nem tudom összerakni segítsen valaki, mit hová kell tenni, így nem tudom használni a gépemet. Öreg, de eddig működött. Eltört a rugó, megpróbáltam kicserélni, és most nem tudom, mi mi után következik a visszaszereléskor.
  Itt ülök mellette, és gyors segítségre várok.

 29. e-dit szerint:

  Remélem már megoldódott.

 30. Vica szerint:

  Sziasztok!

  Nikicihez kapcsolódnék, bár én nem örököltem varrógépet, de én is teljesen mazsolaként szeretnék megtanulni varrni. Őszintén szólva sajnos nekem az ilyen – másnak egyértelmű – dolgok is magasak, hogy mi az orsó szerepe, hogy működik a varrógép, mi az alsó szál szerepe, milyen mechanikával működik maga a varrás, szóval teljességgel mint egy gyereknek valaki el tudná magyarázni ezeket a dolgokat? Nagyon megköszönném. Mindenkinek szép napot kívánok: Vica

 31. Szaboné Erdei Ibolya szerint:

  Brother varrógépem van évek óta .Eddig semmi baja nem volt most meg tőri a tűket bármilyet teszek bele .Szétszedtem kitakarítottam mindent átvizsgáltam.Őtleteket kérek mi lehet baja?Kőszőnőm

 32. Marietta szerint:

  Szia. Nekem valószínűleg egy egész nagy gondom lenne 🙁
  Anyósomtól megkaptam a nénikéje régi Naumann varrógépét, mert érdekelt a varrás. Viszont ma amikor varrni akartam nem mozgott a tű, se pedállal, se kézzel. Nem volt itthon senki, ezért elkezdtem óvatosan szétszedni, mert úgyláttam, hogy egy cérna szál szorult be. Viszont egy pici csavar beesett az alsó szál tartója mögé. Én meg buta voltam és leszedtem :S Most elment a beállítás, és nem tudom megcsinálni, mert annyira nem értek hozzá. Nem merek szólni senkinek, és szervizbe se merem pont ezért elvinni, mert biztos kapnék a fejemre miatta. Nem tudnál segíteni valahogyan, hogy az alsó szál tartójának és a tűnek hogyan kell állnia, hogy jó legyen? Amikor szét szedtem nem hittem volna, hogy ilyen nagy bajt is lehet is csinálni vele 🙁

 33. Marietta szerint:

  Textima Naumann 8014/26 cikcakk varrógép. Elfelejtettem leírni a típusát, de most bepótoltam.
  Nagyon jó lenne, ha tudnál segíteni.

 34. e-dit szerint:

  Csak most vettem észre a kérdést, valamiért nem jött róla email. Szerintem nyugodtan mutasd meg szerelőnek, hiszen ez a dolguk. Látatlanban elég nehéz bármit is okoskodni, sajnos nem ismerem ezt a tipust.

 35. vadcic szerint:

  Én rendesen behordtam a körútra az éves szakszervízre a gépem,ott állítólag átnézték,megolajozták.
  Aztán egyszer másik szerelőhöz vittem(kis szaki helyben)és ő mondta hogy szerinte a tűoszlopnak nem kellene így mozognia.
  Márkaszervízbe be,ott kiderült,hogy az oszlop kikopott mert nem volt olajozva,amit állítólag a szervíznek kellett volna megcsinálnia.
  Mindenki a másikat hibáztatta ,de a végén nekem fájt 30ezerbe.
  Azóta sem tudom hol kellett volna olajozni,hogy ne járjak így. 🙁

 36. e-dit szerint:

  Erról írok majd egy bejegyzést és lefotózom, hogy én hol szoktam olajozni a gépet.

 37. Nagy Marianna szerint:

  Szia.
  Egy kérdésem lenne.
  Mit tegyek ha a kelmetovàbbító nem müködik.
  Singer 438 at ajándékba kaptam.

 38. e-dit szerint:

  Hát ezt így látatlanban nehéz lenne megmondani.Ha használtan kaptad akkor mindenképp érdemes átnézetni szakemberrel.

 39. kacsukévi szerint:

  Szia, a greifer magyar megnevezése hurokfogó. 🙂

 40. Rozi szerint:

  Szia!
  nekem finesse 884 gépem van.Gondoltam kitakarítom és be olajozom, valamit nagyon elállítottam mert most a talp nem továbbítja az anyagot pedig mozog a talp nyomás se megoldás már volt minden pozícióba,vajon elromlott valami benne vagy csak én állítottam el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Új hozzászólások

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 5 vendég.