Fehérnemű varrása házilag – öltéstípusok

Ebben a részben a fehérneműk varráshoz használható öltésekkel foglalkozunk. Emlékszel, már az elején megnyugtattalak, hogy sima háztartási varrógépen kívül nem lesz szükséged komolyabb szerkezetre. Az egyenes és a cikcakk öltés elegendő, de persze többféle öltés is használható. Vegyük sorra most ezeket!

EGYENES ÖLTÉS

straight-stitch

Az egyenes öltést biztosan ismered és ha rugalmas anyagok varrásában is jártas vagy talán meglep, hogy épp ezzel kezdem. Tudjuk, hogy az egyenes öltés rugalmatlan, nem képes együtt nyúlni az anyaggal és a varrat könnyen elszakad. Ez így igaz is, de bizonyos esetekben az egyenes öltést is lehet használni rugalmas anyagok varrásához, csak tudni kell a módját.
Az egyenes öltést használhatod az alkatrészek összevarrásához. Például az oldalvarrásokhoz, bugyinál a középrésznél, trikók vállrészénél. Ezek a részek nincsenek nagyobb nyúlásnak kitéve így a varrás nem feszül és nem szakad el. Használható gumiszalag felvarrásához is, arra kell csupán figyelni, hogy az anyagot a gumival együtt húzva minél több öltés kerüljön bele.

CIKKCAKK ÖLTÉS

Ez az öltésfajta a egy alaptudású varrógépen is megtalálható és sokrétűen használhatod a fehérneműk varrásánál. Az öltéshosszállító gombbal a öltések sűrűsége, tömörsége szabályozható, a szélességét pedig 0-5 mm között állíthatod be. A cikkcakk öltés jóval rugalmasabb varratot eredményez, így jól használható rugalmasabb anyagoknál is. Szélek tisztázásához és gumiszalag felvarrásához is használható.

KÖZBEÖLTŐS CIKKCAKK

DSCF2385

közDSC_1382

A cikkcakk öltés egy változata a közbeöltős cikkcakk. Ugyanúgy használhatod gumi, csipke felvarrásához, sőt az eredmény még dekoratívabb lesz. Ha nem ismered ezt az öltésfajtát keresd meg a varrógéped öltésprogramjai között! A képen C jelöléssel található az egyenes és a sima

OVERLOCK ÖLTÉSEK

Az okosabb, több programos varrógépeken vannak úgynevezett overlock öltések, amik kifejezetten rugalmas anyagok összevarrásához, felszegéséhez, anyagszélek tisztázásához használhatók egy munkamenetben. Egyszerre varrja össze és tisztázza el az anyag szélét háztartási varrógépen.

közDSC_13833
A képen láthatók az overlock öltések jelölései. Az E és F jelű általános overlock öltés, amit két anyag összevarrásához, szélek tisztázásához használhatsz. A G jelű dupla overlock öltés jól mutat szegélyeknél, gumiszalagok felvarrásánál.

Ezek a varratok képesek együtt nyúlni az anyaggal anélkül, hogy a szál elszakadna. Igaz, hogy valamennyire elmaradnak a valódi lock és fedőző gépek varrataitól, de jó átmeneti megoldást jelentenek és a fehérnemű varráshoz is jó szolgálatot tehetnek.

DUPLA EGYENES ÖLTÉS IKERTŰVEL

maxresdefault

A beszerzendő eszközöknél már esett szó az ikertűről, ami remekül használható, fedőző varrat imitálásához. Fehérnemű gumizásához, szegéséhez nagyon praktikus megoldás.

LOCK  ÉS FEDŐZŐ

Ha van lock és fedőző géped akkor már profi fehérneműket tudsz készíteni. A lockot összevarráshoz a fedőzőt gumizáshoz használhatod.

 

Share
Kategória: Fehérnemű Címke: , ,
2 comments on “Fehérnemű varrása házilag – öltéstípusok
  1. Valéria szerint:

    Szia, nagyon szépen köszönöm, hogy megosztotod velem rengeteget lehet belőle tanulni. Lenne egy kérdésem nekem régi gépem van még nincs rajra overlock öles-mivel lehet helyettesíteni? Választodat élőre is köszönöm. Üdv, Valéria

  2. e-dit szerint:

    A cikkcakk öltést lehet használni ha nagyon alaptudású a gép.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Új hozzászólások

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 2 vendég.