Fehérnemű varrása házilag – Az alapok

Ha fehérneműt szeretnél varrni nem árt ha tudod mik azok az alapvető eszközök, alapanyagok amikre szükséged lesz. Ebben a részben ezeket vesszük sorra.

A VARRÓGÉP

singer

Ha fehérnemű varrásáról van szó, akkor valami nagyon összetett, bonyolult dologra gondolnak sokan, amihez speciális varrógépek szükségesek. A gyártó cégek nyilván ipari gépekkel dolgoznak, fedőzőt, tisztázó gépet használnak, azonban ez nem jelenti azt, hogy házilag nem lehet fehérneműt varrni. Nagyszerű ha van otthon tisztázó és fedőző géped, ezekkel szinte bolti minőségű darabokat készíthetsz, de ha csupán egyszerű háztartási varrógéped van, akkor sem kell lemondani a fehérnemű varrásról. Ha a géped képes egyenes és cikkcakk öltéssel varrni, akkor már nyert ügyed van, ugyanis ettől sokkal több nem is kell. Később lesz még szó a különböző öltésfajtákról, csak szerettelek volna megnyugtatni, hogy nem kell százezres nagyságrendben varrógépeket vásárolnod.

VARRÓGÉPTŰ

020007_3-500x500

Fehérnemű varrásához rugalmas, kötött anyagokat használunk. Ezekhez az anyagokhoz nem mindegy milyen varrógéptűt választasz. Bár lényegtelennek tűnhet és ránézésre nincs nagy különbség a tűk között, azonban sok múlik a megfelelő géptű használatán. Fehérneműhöz csak a jersey vagy sztreccs varrógéptű alkalmas. Lényeges, hogy ezek a tűk gömbhegyűek ezért használhatók a kötött anyagokhoz. Érdemes ezekből venni egy-egy 70, 80, 90-es méretű készletet. Amit még nagyon javaslok az az ikertű, amivel remekül lehet imitálni a fedőző varratát. A legtöbb háztartási varrógépbe behelyezhető.


Ikertűből is van rugalmas anyaghoz való jersey ikertű. Fontos, hogy ilyet használj és ne a sima szövött anyagokhoz valót! Vegyél legalább két darabot, hogy legyen tartalék!

ALAPANYAGOK

I. TEXTILEK

914e0bfc576367a6cc1c0ca4a4087961_sympa-quilting-and-sewing-clipart_236-206

Fehérnemű varrásához többféle anyagot is használhatsz. Legáltalánosabbak az egyfalas jersey, kétfalas póló vagy trikóanyagok és az interlock kötésű anyagok. Legjobb ha 100% pamut alapúak vagy néhány százalék elasztikus szálat is tartalmaznak. Van aki nem idegenkedik a műszálas, vagy műszálat is tartalmazó anyagoktól, csipkéktől sem. Természetesen ezek is használhatók, de tudni kell róluk, hogy kevésbé szellőznek, bőrirritációt okozhatnak, kevésbé higiénikusak. Gyerekeknek mindenképp, de felnőtteknek is inkább a természetes, pamut alapú anyagok javasoltak.

Ha nem vagy jártas az anyagismeretben, akkor itt a blogon megtalálod és elolvashatod mindegyik anyagtípus részletes ismertetőjét. Kattints az alábbi linkekre!

A TEXTILEK BEAVATÁSA

Fontos, hogy az újonnan megvásárolt anyagokat avasd be! Erről már korábban írtam egy bejegyzést A textilanyagok beavatása címmel. Mindenképp olvasd el!

Amire még szükséged van a fehérnemű varráshoz azok a különböző gumiszalagok. Legközelebb ezeket vesszük sorra.

Share
Kategória: Fehérnemű Címke: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Új hozzászólások

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 2 vendég.