Interlock és rib kötésű anyagok

A kötött kelmékkel foglalkozó sorozatunkban eddig már részletesen esett szó az egyfalas és kétfalas kötésű anyagok jellemzőiről. Most az interlock és rib kötésű textileket vesszük át.

INTERLOCK KÖTÉS

Az interlock megnevezéssel már biztosan találkoztál a varrógépek kapcsán, a tisztázó vagy más néven  szegőgépeket nevezik interlocknak, overlocknak. Létezik viszont interlock kötésű kelme is. Ezek az anyagok két tűsoron készülnek, melyben a szemek fél szemmagassággal eltolódva helyezkednek el.

interlock kotes

Arról lehet felismerni, hogy a felülete nagyon finom, sima és egyenletes. Nem látszik rajta bordázottság. A szín és fonákoldal teljesen egyforma, mindkét oldalon csak színoldali vagyis sima kötésű szemek láthatók. A kétfalas anyagtól abban is különbözik, hogy ha szemsor irányban széthúzzuk az anyagot, nem látszanak a fonák oldali vagyis fordított kötésű szemek.

Cotton_Interlock_Fabric

cotton_strong_style_color_b82220_interlock_strong_knitted_strong_style_color_b82220_fabric_strong

JELLEMZŐI

 • Az interlock anyag jól nyúlik, jó a formatartása.
 • Sima, finom felületű, kényelmes, kellemes viselet.
 • Az anyag szélei nem sodródnak.
 • Nem jellemző rá a szemfelfutás.
 • Könnyen szabható, a varrásához gömbhegyű jersey tűt és rugalmas öltéseket érdemes használni.
 • Leggyakrabban fehérneműk, hálóruhák, babaruhák, pólók, felsők készülnek az interlock kötésű anyagokból.

RIB KÖTÉS – PASSZÉ ANYAG

Rib kötéssel bordás trikó és passzé anyagok készülnek. Lehet 1×1 vagy 2×2 a sima és fordított szemek aránya. Nagyon rugalmas, mérettartó anyagok készülnek ezzel a kötésmóddal. Rugalmas szállal keverve ez a tulajdonság még inkább fokozódik.

A 2×2-es, bordás rib kötésű anyag nagyon jó babaruhákhoz, kombidresszekhez, pólókhoz, trikókhoz. Lehet csíkos vagy egyszínű. Nyomott mintázatot a nagy nyúlás miatt nem igazán lehet megvalósítani ennél a típusú anyagnál. Használható babaruhák szegéséhez, passzéként is.

rib2

A passzé anyagok nyakkör és ujja szegéshez, babaruhák és kismamanadrágok derékrészéhez, sapkákhoz lehet használni. Nagyon sokoldalú anyag. Lehet bordázott vagy sima felületű is. Sima felületnél a kétfalas anyaghoz hasonlóan egy sima egy fordított szem váltakozik, ami sűrűn kötött. Bordás passzénál 2 sima 2 fordított szem váltakozik egymással.

rib1

20160525_080619_HDR

Share
Kategória: Alapanyagok Címke: , , , ,
One comment on “Interlock és rib kötésű anyagok
 1. Eleonóra szerint:

  Olyan okosakat írsz mindig, szeretem a cikkeidet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Új hozzászólások

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 2 vendég.