Amit a KÉTFALAS pólóanyagról tudni kell

A kötött kelmékről szóló sorozatunkban legutóbb az EGYFALAS jersey jellemzőit veséztük ki alaposan. Remélhetőleg ennek az anyagnak a felismerése és felhasználásának módja már nem okoz gondot.  Folytatva a sorozatot most a KÉTFALAS, más néven kétszínoldalas vagy bordás kötésű anyagokról lesz szó.

DSCF0760

 

KÉTFALAS PÓLÓANYAG

A kétfalas vagy bordás kötésmód a vetülékrendszerű alapkötéshez tartozik. Az egyfalasnál megbeszéltük, hogy a színoldalon sima, a fonák oldalon pedig fordított szemek láthatók. Ezzel szemben a KÉTFALAS anyagnál alapból a szín és a fonák oldalon is sima kötés látszik. A két oldal tehát teljen egyforma ezért is kétszínoldalas. Ha az anyagot kissé széthúzod a sima szemek mellett láthatóvá válnak a fordított szemek is. Tehát a kézi kötés nyelvére lefordítva a kétfalas anyag egy sima, egy fordított kötéssel készül.

KÉTFALAs  ketfalas1

FŐBB JELLEMZŐK

A szemek egymás mögött helyezkednek el ezért az egyfalas anyaggal összevetve sokkal vastagabb, tömöttebb, a hőszigetelő képessége is nagyobb. Felületén hosszirányú bordázottság látható.

FELHASZNÁLÁSA ÉS SZABÁS

Nagyon jól nyúlik, főleg széltében. Nagyon kényelmes viselet, pólók, trikók, babaruhák, kombidresszek anyaga. Ha ilyen anyagból varrsz érdemes kicsit szűkebbre szabni a ruhadarabokat, mivel az anyag hajlamos a megnyúlásra. Ez főleg hordás közben jelentkezik, mosás után visszarendeződik a méret. Nyúlásának köszönhetően jól használható szegélyekhez, például kombidresszek szélénél, trikók kar és nyakkörénél is alkalmazható.

Az anyagszélek egyáltalán nem sodródnak így könnyen szabható.

VARRÁSA

Nem hajlamos a szemfutásra, de érdemes jersey vagy sztreccs varrógéptűt használni. Nagy rugalmassága miatt mindenképpen rugalmas öltést igényel. Ez természetesen leginkább lock és fedőző gépekkel érhető el, de a háztartási varrógépek overlock öltései vagy az ikertű is megoldást jelenthet. Ha varrás közben hullámos lesz és megnyúlik azt egy kis vasalással tudod korrigálni. Összességében nehezebben kezelhető anyag mint az egyfalas, de azért nem kell elvetni.

Az alábbiakban mutatok néhány ruhát amit ilyen anyagból varrtam, némelyiket még lock és fedőző nélkül.

20133

A pólóról részletesebb leírás ITT található

PÓLÓK maradék anyagokból

Nyári pizsama

Trikók

Nadrágok

Share
Kategória: Alapanyagok Címke: , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Új hozzászólások

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 5 vendég.