Varrógép olajozása

Korábban” Törődj a varrógépeddel “ címmel írtam már a varrógép házi karbantartásáról. Rendszeresen érkeznek hozzászólások azóta is. Legutóbb az alábbi problémával keresett meg az egyik olvasó:

“Én rendesen behordtam a körútra az éves szakszervizre a gépem, ott állítólag átnézték, megolajozták.
Aztán egyszer másik szerelőhöz vittem (kis szaki helyben) és ő mondta, hogy szerinte a tűoszlopnak nem kellene így mozognia.
Márkaszervizbe be, ott kiderült, hogy az oszlop kikopott mert nem volt olajozva, amit állítólag a szerviznek kellett volna megcsinálnia.
Mindenki a másikat hibáztatta, de a végén nekem fájt 30ezerbe. Azóta sem tudom hol kellett volna olajozni, hogy ne járjak így.”

A szerviz munkáját nem minősítem. Nem szeretik az embert felvilágosítani az olajozás, karbantartás mikéntjéről. Értjük miért. Beszéljünk inkább arról, hogyan lehet elkerülni a hasonló eseteket.

A gép olajozása egyébként nem olyan nagy művelet. Nincs más teendőnk mint elővenni egy csavarhúzót, egy kis gépolajat és a józan paraszti eszünket. Az olajozás lényege, hogy az egymással érintkező mozgó alkatrészek súrlódását csökkentse és megakadályozza az ebből adódó kopást, valamint a korróziót. Magyarán ott olajozunk ahol ilyen egymással érintkező, mozgó alkatrészeket látunk.

A tűszár olajozása valóban nagyon fontos, de mi is az és hol található? A tűszár az ahová a varrógéptűt felhelyezzük. Ez mozgatja a tűnket le és fel. Ahhoz, hogy felfedjük az olajozandó részét is szükségünk lesz egy csavarhúzóra. El kell távolítani a gépfejet takaró fedelet. Ettől nem kell megijedni, nem kell hozzá szaktudás. Akkor is megtesszük amikor kiég a varrógép izzója és ki kell cserélnünk. (A biztonság kedvéért azért húzzuk ki a csatlakozót a 220-ból.)

Szóval itt található a tűszár nagyobb része, ami tulajdonképpen egy fémrúd. A kézikerék forgatásával látható, hogyan mozog le és fel. Az intenzív mozgás miatt nem csoda ha olajozás nélkül kopás lép fel.

Két ponton kell olajozni. Itt van kitéve a súrlódás, kopás veszélyének. Az alábbi képeken nyíllal jelöltem. Elegendő egy-egy csepp olaj, természetesen varrógéphez való. Semmiképp sem extra szűz oliva, disznózsír meg egyebek.

Hogy milyen gyakran olajozzunk az függ a használat sűrűségétől. Árulkodó jel például ha zajosabb lesz a gép, fura hangja kezd lenni. Ennyit otthon is meg lehet tenni a gép normális működéséért. Ha más probléma is jelentkezik, nem oldódik meg az olajozással akkor marad a szerviz. Ha még garanciális a gép akkor természetesen oda vigyük ahol a garanciát érvényesíthetjük. Ha már túl van a garanciális időn akkor bizony zsebbe nyúlós dolog, ha szerelő nyúl hozzá. Érdemes megbízható embert, szervizt keresni. Aki tud ilyet és jó tapasztalatai vannak nyugodtan megírhatja itt hozzászólásban.

Share
Kategória: Varrógép Címke: , , ,
11 comments on “Varrógép olajozása
 1. Vegazus szerint:

  Sikeresen megolajoztam a gépet, köszönöm a leírást!! 🙂

 2. e-dit szerint:

  Szívesen! 🙂

 3. mm szerint:

  Erről nem tudtam, de én is túl vagyok az olajozáson. Köszi! 🙂

 4. pathina szerint:

  Nagyon köszönöm, hogy megírtad ezt a posztot, mert bár tudtam, hogy illene megolajozni a gépet, azt nem tudtam pontosan, hogy hol is kellene… A képért külön hála! 🙂

 5. e-dit szerint:

  Szívesen. 🙂

 6. Bóka Istvánné szerint:

  Köszönöm a részletes útmutatást az olajozáshoz, még azt nem tudom hol szerezzem be, de már kaptam egy-két tippet.
  🙂

 7. Kata szerint:

  Köszönöm szépen! Ez igazán életmentő volt!

 8. Julia Szentesi szerint:

  Viking designer hűtőgépet hol kell olajozni?
  Köszönöm a választ

 9. Julia Szentesi szerint:

  Himzőgépet bocsánat kijavított a telefonon.

 10. e-dit szerint:

  Nem ismerem ezt a gépet, általánosságban ahol hozzáférsz a forgó, mozgó alkatrészekhez. Kevés olaj is elég. Ha bizonytalan vagy inkább kérdezz rá szakszervízben!

 11. Gabi szerint:

  Eddig csak halogattam,de már nyikorgott szegénykém, és ezer köszönet a pontos leirasért és a fotoert, nálam is életmentő volt,most már gyakrabban fogom,megigertem neki hogy megbecsülöm nehogy megharagudjon és cserbenhagyjon. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 4 vendég.