Térdműtét

Az utóbbi hónapokban nem volt túl sok időm varrni, így a gyerekek ruhatárának kiegészítése gyanánt kénytelen voltam venni pár nadrágot. Általában keresem az akciós és jó ár-érték arányú darabokat, olyat ami különlegesebb anyagú, fazonú. Ha már készen veszem legalább olyan legyen amilyet nem feltétlenül tudnék megvarrni. Megörültem amikor megláttam ezt a rózsaszín, csillámos anyagú nadrágot. Jó áron volt és tudtam, hogy a lánykám odáig lesz tőle. Ha rózsaszín és csillog az mindig nyerő nála. Így is volt, ám sajnos az anyag nem igazán bírta az extra igénybevételt. Kis tornászunk a gyakorlást nem korlátozza az edzések idejére. A naci térdén hamarosan meg is látszottak az erről árulkodó jelek. Nem örültem túlságosan. Először az amputálást fontolgattam, de aztán végül egy kisebb térdműtétre került sor.

A gyereknadrágok térdének kikopása, szakadása nem ritka betegség, viszont gyógyítható. Az operációt sajnos nem igazán lehet elkerülni, de nem annyira bonyolult mint ahogy hangzik.

A műtét menete:

 • Vegyük elő a beteg végtagú egyedet, majd keressünk egy anyagában hozzá illő donort. Nálam egy maradék farmer darabra esett a választás.
 • Szabjuk formára a foltot! Lehet kerek, ovális, szív alakú stb…
 • A foltot erősítsük meg felvasalható közbéléssel!
 • A folt  felvarrása okozza a  nehézséget, hiszen a géppel nem lehet hozzáférni a varrni kívánt területhez. Itt jön képbe a műtét. Elő az ollóval, szikével, varratbontóval!
 • Térdmagasságban meg kell bontani a varratot a szár egyik oldalán.  Természetesen az egyszerűség kedvéért a szimpla varrásnál. Nadrágnál általában belül van a dupla varrat.  Tehát bontsuk meg a varratot kb. 20-25  cm hosszan!
 • Az foltot illesszük a megfelelő helyre, tűzzük le gombostűvel (ha kétoldalas a közbélésünk  akkor legjobb ha rávasaljuk)!

 • Figyelni kell, hogy mindkét térden egyforma magasságba kerüljön.
 • A felvágott oldalvarrásnak köszönhetően hozzáférünk a géppel és körbe tudjuk varrni a foltot.
 • Lehet applikálva, sűrű cikk-cakköltéssel a széle mentén vagy ahogy én tettem dupla egyenes öltéssel. Esetleg többszörös egyenes varrással.
 • A felvágott oldalvarrást varrjuk vissza és tisztázzuk a szélét! Nem gond ha nincsen lock gép a háznál. A tisztázást egyszerű cikk-cakköltéssel is meg lehet oldani. Nekem van ugyan lockom, de épp más színű cérna volt belefűzve, s mivel nem volt kedvem 4 szálat átfűzni a sima géppel tisztáztam.

A műtét sikerült, a beteg jól van :).

Share
Kategória: Gyerekruhák, Technikák, Varrás lépésről-lépésre Címke: , , , ,
2 comments on “Térdműtét
 1. Boglárka szerint:

  Szóval szét kell bontani a szárát. Bevallom, erre nem vállalkoztam, inkább kézzel fölvarrtam, pelenkaöltéssel. Igaz, polár anyagból készült a folt, nem kellett tartani a foszlástól.

 2. Mónika szerint:

  Szia!
  Köszi ezt a bejegyzést! 🙂 Legnagyobb gyerekem összes nadrágja lukas a térdénél. Már-már azt gondoltam, hogy az iskolában térdepeltetéssel büntetik őket…. Próbálkoztam rávasalható “foltokkal”, de az sem bizonyult hosszú életűnek. Ez a száránál szét szedem meg eszembe sem jutott. Úgyhogy köszi!!!

  🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 6 vendég.