Nyakkör szegése

Sokszor érkeznek gyakorlati kérdések a szabás-varrás témakörében. Ezekre mindig szívesen válaszolok. Ezennel hivatalosan is nyitok egy KÉRDEZZ-FELELEK rovatot. Lehet kérdezni bármit ami varrással, szabással, textilekkel kapcsolatos. Nem gondolom magamról, hogy mindentudó szaktekintély vagyok, de mivel érdekel a téma, ha kapásból nem is mindig tudom a választ utána nézek, elgondolkodom rajta. Egy-egy válasz megírásából én magam is tanulok, engem is inspirál és ösztönöz, hogy rendszerezzem a szétszórt tudásmorzsákat.

Legutóbb a pulóverek nyakkörének varrása kapcsán érkezett kérdés.

Fiaimnak sokszor varrok pulóvert, de a nyakrésznél mindig bajban vagyok. Vagy a szabásmintám nem jó, és túl nagy a nyakkivágás, vagy a nyakkört hagyom túl nagyra, mert amikor elkészül nagyon eláll a nyakuktól. De ha kisebbre hagyom, akkor nem megy bele a fejük. Mit rontok el? 6 és 5 éves fiúkra való méretezés érdekelne. Szabásmintát a már meglévő pulcsik alapján szoktam készíteni, tehát a nyakkivágást is azokhoz méretezem. Anyagnak általában polár, pamut anyagot használok, de régebbi felnőtt ruhákat is újra szoktam hasznosítani. Ilyenkor ugyanazt az anyagot használom a nyakkörhöz is! Köszönöm előre is!

A nyakkör eldogozásának többféle módja van. Pulóvereknél, pólóknál a kötött anyagú szegőpánt a legjobb megoldás, amit rugalmas szállal kevert passzé anyagból készíthetsz. A saját anyaggal szegés nem mindig célravezető, főleg ha az anyag maga nem elég rugalmas.

A pulóver nyakkörét úgy kell kiszabnod, hogy a fej kényelmesen beférjen anélkül, hogy feszülne az anyag vagy túlságosan bő lenne a nyakkivágás.

Ehhez kell kiszabnod a szegőt a már említett passzé anyagból. Egy téglalapra lesz szükség, aminek a szélessége kb. 4-5 cm. A hossza minden esetben kisebb mint a nyakkör ívének a hossza. Nagyjából 1/4-el rövidebb kell legyen.

A VARRÁS MENETE

  • Először varrd össze mindkét vállrészt!
  • A szegőpánt két rövidebbik végét varrd össze kb. 1-1,5 cm szélesen, egyenes öltéssel tisztázás nélkül!
  • A varrásráhagyást hajtsd kétfelé, majd hajtsd félbe a szegőpántot is!
  • A pulóver nyakkivágásán, elől és hátul jelöld meg a középpontot!
  • A pánt összevarrott pontja kerül a nyakkör hátsó részének közepére! Gombostűvel tűzd oda!
  • A pánt rövidebb mint a nyakkör, ezért egyenletesen elosztva még három ponton, a vállaknál és az elején tűzd fel a pántot!
  • Most jön a varrás. Ha van lockod akkor azzal, ha nincsen akkor a varrógéped overlock öltéseit használva varrd a pántot a nyakkörhöz úgy, hogy közben a pántot egyenletesen megnyújtva igazítod a nyakkörhöz!

 

Előfordulhat, hogy túl bőre sikerült a nyakkivágás szabása. Ebben az esetben úgy mentheted a helyzetet, hogy szélesebb szegőt használsz, esetleg még beljebb veszel a vállvarrásból. A másik megoldás, hogy szegés helyett kapucnit varrsz a pulcsira.

Share
Kategória: Hasznos tippek, Kérdezz-felelek, Technikák, Varrás lépésről-lépésre Címke: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 2 vendég.