Kinőtte? Hosszabbítsd meg!

Amikor évszakváltásra kerül a sor nekilátok szanálni a gyerekek ruhatárát. Ilyenkor megdöbbenve szembesülök azzal, hogy mennyit nőttek pár hónap alatt. Az ősszel még tökéletes felsők, pocakvillantóvá és rövid ujjúvá, a nadrágok bokalengetőkké váltak a tél folyamán. Persze nem kis összeg új ruhákkal feltölteni a gardróbot. Ilyenkor szoktam mentőakcióba kezdeni. Ez történt most is, amikor a szekrény mélyéről kezembe került ez a felső. Mivel az egyik kedvenc volt, meg kellett menteni.

kDSC_0375

Ha Nálatok is előfordul, hogy a gyerekruhák összemennek egyik szezonról a másikra, és szeretnél kis kreativitással némi pénzt megspórolni, olvass tovább és mutatok egy egyszerű módszert.

Nincs is másra szükséged mint egy kinőtt pólóra, passzé anyagra és varrógépre.

Ehhez a felsőhöz fekete passzé anyagot választottam.

kDSC_0380A passzé anyagból először kiszabtam a megfelelő méretű toldást a póló aljához és ujjához.  Ez minden pólónál egyedi. a mérettől függően. Lényeg, hogy ha például 5 cm-el szeretnéd megtoldani a pólót akkor kb.12 cm legyen a magasság. Ebben benne van a varrásráhagyás is.  A szélesség a póló szélességével nagyjából egyező, inkább picit kisebb legyen!

 

kDSC_0383Az ujja és az alja toldást egyenként, színt-színnel szemben (igen, a passzénak is van színoldala) félbe hajtottam és összevarrtam a rövidebbik oldalon, kb 1 cm szélesen, sima egyenes öltéssel. Tisztázni itt nem kell!

 

kDSC_0384A varrást széthajtottam, majd félbe hajtottam az anyagot úgy, hogy a varrás belülre kerüljön.

 

kDSC_0388

kDSC_0387A széleket cikk-cakk öltéssel összevarrva tisztáztam.

 

kDSC_0391A toldásokat a helyükre illesztettem, úgy hogy a toldások széle a póló szegése fölött legyen kb. fél cm-rrel.

kDSC_0394Nem szoktam fércelni a varrandó részeket, de ez esetben az ujja toldásnál praktikus megoldás, mert varrás közben így nem csúszik el az anyag. Tehát néhány fércöltéssel rögzítettem a toldást a póló újjához, majd színoldaltól a két meglévő varrás között, egyenes öltéssel végigvarrtam. Mivel azonos színű cérnám nem volt, szándékosan elütő színt választottam. A férccérnát a varrás végeztével eltávolítottam.

kDSC_0397Ugyanezt megtettem a póló aljánál is. Itt elegendő néhány gombostűvel rögzíteni a toldást.

kDSC_0399Ezzel készen is van a meghosszabbított élettartamú felső. Újra tökéletes a méret, egy szezont még biztosan kibír. 🙂

Share
Kategória: Gyerekruhák, Technikák, Varrás lépésről-lépésre Címke: , , , , ,
3 comments on “Kinőtte? Hosszabbítsd meg!
 1. Rita szerint:

  Köszönöm a leírást. Ma délután meghosszabbítottam egy kedvenc pulcsi(életé)t.

 2. e-dit szerint:

  Szívesen 🙂

 3. gyeva szerint:

  Nagyon ötletes és aktuális a pulcsik és pólók hosszabbítása. Ki fogom próbálni! Köszönöm, hogy még képekkel is illusztrálta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 6 vendég.