Egy ötlet Noémitől

Egy kedves olvasóm és vásárlóm remek ötlettel rukkolt elő. Engedelmével megosztom veletek is:

 

“Ha megengeded, akkor egy “ötlettel” állnék elő, amit a blogodba is beszerkeszthetsz, hisz hasznos lehet bárkinek. Sálról van szó, ami nem egy egyszerű téglalap, amit a nyakba lehet kötni….
Úgy kezdődött, hogy a bababoltban nézelődve (sajnos mint egyetlen és uralmon lévő bababolt a városban, így a Brendonnál is drágább) megpillantottam egy valamit felakasztva az állványra. Először nem is tudtam micsoda, mert egyik oldala kord, másik oldala pamut, két végén tépőzáras volt a látott példány. Itthon elkezdtem elmélkedni rajta. Gondoltam, fejpánt, merthogy egyik oldala egyenes, másik íves. De akkor a másik fület takaró ív hol van? Aztán gondoltam, hogy az a napellenző, de hát a fejre rásimul, így max szemtakaró lehetne. Tovább pakolgatva elméletben a gyerek testrészein, akkor jöttem rá, hogy ez egy sál, s nem is rossz dolog. Így neki is láttam, s varrtam rozsdabarna polárból a fiamnak egyet (képen ezt küldtem el).

Biztos jártál már úgy, hogy akárhogy is tekerted a gyerek nyaka köré a sálat, az kilazult, elcsúszott, kibomlott a nagy játék, mocorgás közepette. Aztán ha megkötöd akkor vagy a gyerek fejét feltartó csomó alatt tátong egy lyuk, amin befúj a szél, beesik a hó, vagy a tarkóján díszeleg a sálgombóc, ami pl. egy babakocsiban alvó gyerkőcnek, babának nem épp kényelmes. Nem beszélve arról, hogy ha megnyitod egy kicsit is a kabátot, már a mellkasa szabadon van. A gyerek magának nem fogja megigazítani, mint ahogy Te tennéd magadnak. Ez a sál pedig dupla vastag, méretre állítható a tépőzár segítségével, lehet kétoldalas is, két oldalán más-más mintával, esetleg anyaggal (kord-pamut, kord-polár, polár-pamut, mintás-egyszínű….). A lelógó nyelvszerű íves rész a mellkast védi (lehet háromszögbe is szabni, ekkor kissé mélyebbre lóg). Nincs csomó, nem mászik el, nem bomlik ki. Kevesebb anyag kell hozzá, mint egy normál négyzet alakú sálhoz. Lehet vastag téli, de lehet vékony is, akkor vagány átmeneti nyakvédő, vagy akár nyálkendő. Felnőtt méretben is elkészíthető.
Szabásmintája egyszerű: mérd körbe a gyerek nyakát lazán, majd hagyj rá 2-3-4cm-t, hogy a tépőzárral állítani tudd a bőségét. A magassága oldalt a váll-áll távolság. Előre pedig megszerkeszted a kívánt mélységben az ívet, vagy egyszerűbben csak egy háromszöget. De a képet, amit küldtem, azt is átnagyíthatod 🙂 Az anyag(ok)ból kétszer kiszabod. A tépőzárat rávarrhatod előre is, ekkor csak az egyik  réteg fogja tartani, de szerintem ha mind a kettőn átvarrod, úgy erősebb, jobban tart, nem nyúlik meg az anyag.

Szóval az én verzióm:

Színt színnel összevarsz, az egyik véget hagyod szabadon, amin keresztül kifordítod majd a sálat. Kifordítva a szabad szélét behajtod, letűzöd a szélétől miliméterre, majd az egészet még egyszer talpszélességnyit, körbevarrod. A végső lépés a tépőzárak felvarrása, egyiket egyik oldalra, másikat másik oldalra. Kész is. Díszítheted hímzéssel, felvasalható-varrható dísszel, gyöngyökkel, vasalható strasszal, “steppelt” mintával, de lehet rávarrni cumitartó kis fülecskét is.
Share
Kategória: Babaruhák, Gyerekruhák, Varrás lépésről-lépésre Címke: , , , , , ,
One comment on “Egy ötlet Noémitől
  1. bogyo szerint:

    Kezdő varró vagyok. Ezzel talán sikerélményem lesz és a gyerkőcnek is hasznos 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 4 vendég.