Babanadrág varrása lépésről-lépésre

DSC_1432

Most egy egyszerű szabású babanadrág elkészítését mutatom be lépésről-lépésre. Kisbabákról lévén szó fontos, hogy a nadrághoz kényelmes, rugalmas anyagot válassz. Sokan félnek a rugalmas anyagok varrásától, pedig háztartási varrógéppel is érdemes belevágni.  Ha van a gépeden rugalmas öltésprogram, akkor egy kis gyakorlással hamar rákapsz majd a rugalmas anyagok varrásának ízére és sorozatban készítheted a szebbnél szebb ruhadarabokat a csemetédnek.

Ha erről a témáról többet szeretnél megtudni, ajánlom az alábbi bejegyzéseket, amikben már részletesen taglaltam a legfontosabb tudnivalókat:

Összefoglaló a rugalmas anyagok varrásáról.

Overlock öltések a varrógépen.

ANYAGVÁLASZTÁS

Mint említettem fontos a kényelmes anyag. Megfelelő lehet a babaplüss, különböző futter vagy kötött pamut anyagok. Remek választás a rugalmas szálat is tartalmazó passzé anyag is, ami nem csak a derék és lábszár anyagául szolgálhat, hanem akár az egész nadrág is készülhet ebből a sokoldalú anyagból. Sokoldalú, hiszen a babasapkák, bodyk, felsők, kismamanadrágok derékrésze és sok egyéb varrására is remek választás.

SZABÁSMINTA

A szabásmintát 56-74-es méretben megtalálod itt: Textilorszag-babanadrag 56-74

A szabásmintához tartozó leírásban megtalálod a nyomtatással, szabással kapcsolatos részleteket, ezeket itt nem taglalom.

A VARRÁS MENETE KÉPEKBEN

DSC_1367Ezen a képen láthatók a nadrág kiszabott alkatrészei. Eleje és háta egyforma, a lábköznél toldás található, a derék és lábszár passzéval záródik. Kis rátét díszíti a nadrágot.

1. A rátét felvarrásával kezdtem. Ilyen rátétet bármilyen mintás anyagból készíthetsz. Nincs más dolgod mint kivágni a megfelelő mintát, megerősíteni rávasalható közbéléssel  (lehet akár kétoldalas is), majd felvarrni. Én a varráshoz ez esetben háromszoros egyenes öltést használtam, de applikálással is jó lehet.

DSC_1368 DSC_1369 DSC_1371

DSC_1372

 

2. Illeszd a toldást a lábköz középpontjához és varrd hozzá az elejéhez!

DSC_1376 DSC_1389

3. Színt színnel szemben illeszd hozzá a nadrág hátsó részét, és a lábszárnál kezdve a toldáson át varrd végig a másik lábszárig! Ezután varrd végig a két oldalvarrást!

  DSC_1396

4. A passzérész egy egyszerű négyzet, tetszőleges méretben kiszabhatod lényeg, hogy keskenyebb legyen mint a nadrág szára. A hosszával lehet játszani, lehet hosszabb vagy rövidebb. Varrd össze egyenes öltéssel, majd kifordítva hajtsd félbe!

DSC_1397 DSC_1399

DSC_1401 DSC_1402

5. Most varrd fel a passzérészt a nadrág száraihoz! Először tűzd meg a képen látható módon, majd varrd körbe úgy, hogy a keskenyebb passzét kissé húzva a nadrágszár méretéhez igazítod varrás közben.

DSC_1404 DSC_1405

DSC_1406 DSC_1409

DSC_1410

DSC_1413

6. Már csak a derékrész azaz a gumiház felvarrása van hátra. A bevarrandó gumi szélességének kétszeresére szabd a passzét 1-2 cm varrásráhagyással. Varrd össze a két végét egyenes öltéssel úgy, hogy egy kis nyílást hagysz a gumi befűzéséhez, majd kifordítva hajtsd félbe!

DSC_1414

DSC_1416

DSC_1417

7. Tűzd hozzá a nadrághoz és a szélességéhez igazítva, folyamatosan húzva a passzét varrd hozzá!

DSC_1420

DSC_1422

DSC_1423

8. Fűzd be a gumit és varrd össze a két végét! A szélesebb gumi elfordulhat, gyűrődhet a gumiházban, ennek elkerülésére le is varrhatod kívülről egyenes öltéssel, de közben egyenletesen nyújtsd meg a gumit!

DSC_1426

DSC_1427

DSC_1428

Ezzel el is készült a babanadrág. Varrhatod passzérész nélkül is egyszerűen visszahajtva az alját és a derékrészt. Ez esetben pár cm-el többet számolj rá szabáskor a felhajtáshoz és a gumiházhoz!

babanaci

Share
Kategória: Babaruhák, Varrás lépésről-lépésre Címke: , , , , ,
One comment on “Babanadrág varrása lépésről-lépésre
  1. Ági szerint:

    Szuper, ügyes 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 5 vendég.