Ruhaklinika házilag – bevezető

Nem mindenkinek szívügye, hobbija a varrás. Nem is kell, hogy az legyen. Ruhákat azonban mindenki hord és bizony megesik időnként, hogy ruháink kisebb nagyobb javításra szorulnak. Hasznos dolog, ha legalább az apróbb tennivalókat Te magad is el tudod végezni és nem kell rögtön szakemberhez szaladni. A most következő sorozatban szeretném összeszedni a leggyakoribb ruhaklinikai eseteket és azok orvoslását.

ruhaklinika

Az interneten már számos oldallal találkozhatsz ahol mindenféle tanácsok, videók, leírások segítenek a témában. Ezt a bejegyzéssorozatot egyfajta összefoglalónak szánom. Amiről sokan sokszor írtak arról hosszas okfejtésbe nem kezdenék. A leghasznosabbakat összeszedem és belinkelem, hogy egy kupacban legyenek. Magam is írtam már jó néhány bejegyzést a témában, ezeket is egy csokorba gyűjtöm.  Mindemellett lesznek új írások is, főképp olyan hibák orvosláshoz amikről általában kevés szó esik. Előre is elnézést kérek a haladó hobbivarrónőktől, ez a sorozat nekik talán unalmas lesz. A kezdőknek azonban reményeim szerint hasznosnak bizonyul majd.

Kezdjük az alapokkal!

ESZKÖZÖK

Ahhoz, hogy a ruháidon jelentkező alapvető javítási munkálatokat el tudd végezni szükséged lesz pár hasznos eszközre. Nem kell feltétlenül varrógépbe beruházni, persze ha komolyabban érdekel a téma ez sem árt 🙂

Lássuk mik azok amikre mindenképp szükséged lesz:

 • varrócérnák
 • kis varró olló
 • néhány varrótű
 • tűbefűző
 • gombostű
 • néhány biztosítótű
 • mérőszalag
 • gombok  

Ha nulláról indulsz akkor nyugodtan vegyél egy kis készletet, amiben ezek az alapdarabok megtalálhatók. Bármelyik rövidáru boltban, alkalmanként a vegyes boltokban is kaphatók kisebb-nagyobb készletek. Ha már van otthon ez-az, akkor azokat tedd egy helyre! Legyen egy helyes kis dobozkád, kosarad amikben a varrós dogokat tartod. Az újonnan vásárolt ruhákhoz kis tasakban általában mellékelnek pótgombokat. Ezeket is gyűjtögesd egy helyen! Ami nincs otthon azokat szerezd be! Igazán nem nagy beruházás, ám bármikor szükség lehet ezekre az eszközökre.

Hasznos ha van egy varratbontó is a készletben. Ezzel sokkal könnyebb bontani, mint ollóval. Szintén kapható a legtöbb rövidáru boltban. Így néz ki:

A tűbefűző igen hasznos kis mütyűr. Nem szégyen ha nem olyan biztos a kezed, hogy elsőre betalálj a cérnával a tűbe. Lehet, hogy a szemed nem olyan jó vagy a kezed remeg, sebaj! Használd a tűbefűzőt bátran! Az eszköz nem egyéb, mint egy meghajlított vékony drótszál, aminek van egy kis fogója. A legáltalánosabb ez az alábbi fejmintás befűző:

tűbefűző

Így használd:

 1. A tűt az egyik, a befűzőt a másik kezedben tartva, a vékonyka drótot vezesd át a tű nyílásán!
 2. A drót nyílásán keresztül fűzd be a cérnát nagyjából 5-10 cm hosszan!
 3. Fogd hozzá a cérna befűzött végét a cérnához, majd húzd ki a tű nyílásából a tűbefűzőt!
 4. A cérnát ezzel be is fűzted.

A folytatásban: Inspiráló varrókészletek 

 

 

Share
Kategória: Hasznos tippek, Házi ruhaklinika, Varrás alapok Címke: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 3 vendég.