Rugalmas anyagok varrása

A tunika szabásminta kapcsán eszembe jutott, hogy valószínűleg nem minden hobbivarrogató anyuka számára kézenfekvő hogyan is kell pólóanyagból, egyáltalán rugalmas anyagból varrni…

Akiknek azon kiváltságban van részük, hogy lock esetleg fedőző gép boldog tulajdonosai lehetnek, azoknak persze könnyű dolguk van. Megjegyzem, sajnos én sem tartozom közéjük. Egyelőre! Kétségtelen, hogy a  legtökéletesebb megoldást rugalmas anyagok varrásánál ezekkel a gépekkel lehet elérni. Ámde nekünk, csupán egyszerűbb háztartási varrógéppel rendelkezőknek sem kell végleg lemondanunk arról, hogy összedobjunk egy-egy pólót, ruhát a csemeténknek vagy akár magunknak is. Van néhány alapvető dolog amit tudnod kell ahhoz, hogy munkád gyümölcsével elégedett legyél, még ha kell is kötni némi kompromisszumot.

A legfőbb probléma az anyag rugalmasságából adódik. A fontos, hogy a varrásnak együtt kell nyúlnia az anyaggal, ellenkező esetben a cérna elszakad.

Lássuk, hogyan oldható meg mégis ez a probléma:

 1. Az egyenes öltésmód a legkevésbé megfelelő, ugyanis ez a legrugalmatlanabb. Ennek ellenére bizonyos estekben ezt is használhatod. Főként olyan helyeken ahol a ruhadarab nincs nyúlásnak kitéve, illetve ha az anyag kevésbé rugalmas.
 2. Megoldás lehet, ha egyenes öltés közben az anyagot kicsit húzod, így több cérna kerül a varrásba, ami nagyobb nyúlást enged.
 3. Cikk-cakk öltés szinte minden varrógépen van. Sűrű cikk-cakk öltéssel összevarrhatod és eltisztázhatod az anyag szélét.
 4. Alja és ujja felhajtásához, jól használható az ikertű. Ilyenkor két felső szálat kell befűzni, alul pedig marad az egy darab alsó szál. Színoldalon két párhuzamos egyenes öltés látszik, fonák oldalon pedig cikk-cakk. Az ikertű használatáról részletesebben még fogok írni hamarosan.
 5. Legideálisabb a kompromisszumok között, ha olyan varrógépünk van ami overlock  öltést is tud. Ezek rugalmasan együtt nyúlnak az anyaggal, tisztázásra, összevarrásra, felhajtásra és díszítésként is jól használhatók.

Milyen gondok merülhetnek még fel?

 • A leggyakrabban előforduló probléma, hogy az anyag hurkosodik, megnyúlik varrás közben. Ezt gőzölős vasalással korrigálni lehet. Megelőzhető azzal is, ha vékony papírt fektetsz az anyagra és ezzel együtt varrod végig, majd a papírt eltávolítod.
 • Az anyagon a varrás mentén lyukak keletkeznek, ami szemfelfutást okoz. Ezt elkerülheted, ha tompa hegyű, jersey anyagokhoz való géptűt használsz.
 • Ha öltéskimaradás jelentkezik, akkor a tű mérete nem megfelelő az anyag vagy a cérna vastagságához. Lehet, hogy a tű megsérül, elhajlott vagy nem jól van behelyezve. Ilyenkor ellenőrizd és ha szükséges, cseréld ki a tűt!

A kötött, rugalmas anyagoknak nagyon sok fajtája van. Tulajdonságaik is nagymértékben eltérhetnek egymástól. Ha valamelyik öltéstípus az egyik anyagnál bevált nem biztos, hogy a másiknál is működni fog. Ezért az javaslom, hogy először egy darab anyagon mindig teszteld le melyik öltés a legmegfelelőbb!

Remélem hasznos volt ez a kis összefoglaló! Ha bármi kérdés felmerül, szívesen segítek, ha tudok!

Share
Kategória: Varrás alapok Címke: , , ,
17 comments on “Rugalmas anyagok varrása
 1. Vali szerint:

  Tényleg hasznos, bár egyelőre még csak hajbavalót varrtam ilyen anyagból – éppen a nehézségektől való félelmem miatt.
  Jó lett az új külső! Ide is jövök majd.
  Olvastam valakitől, hogy örült a babakockának. Én is hasonlóképp vagyok:) Végre valami az én szintemen! Ráadásul hamarosan a legkisebbnek is kellenek már ilyenek!
  De a nagyok számára a lovacskával is kacérkodom:)

 2. e-dit szerint:

  Kedves Vali!
  Örülök, hogy tetszik az oldal. Ha elkészülnek a játékok küldj róluk pár képet! 🙂

 3. Tündi szerint:

  Sziasztok.Számomra nagyon hasznos volt ez az info.Évek óta varrok és nagy gondom volt a póló anyagoknál.hogy az öltés kihagyott.Nem tudtam miért.Csak kínlódtam.A papírt én is kipróbáltam és bevállt.Köszi még egyszer a tanácsot.Üdv Tündi.

 4. e-dit szerint:

  Örülök, hogy tudtam segíteni. Én nagyon szeretek pólóanyagokat varrni, épp most varrtam egy fél tucat trikót a gyerekeknek. Rugalmas öltésprogramokat használok, és egész jók az eredmények.

 5. puhaorr szerint:

  Sziasztok!

  Abban tudnátok segíteni, hogy gépi kötött anyagot hogyan kell varrni?

 6. e-dit szerint:

  Olyanra gondolsz ami méterben kapható és olyan mintha kézzel kötötték volna?

 7. csilla szerint:

  Üdv:
  Arra lennék kíváncsi részletesen hogy hogyan és mivel lehet -nejlon,-szintetikus,-műszál,-polyamid stb anyagokat varrni,
  mondjuk kombinét-bugyit! ezek az anyagok nagyon sikamlósak, egy kis húzásra felszalad a szál azonnal, nem találtam leirást ezekről még..
  T: cs

 8. e-dit szerint:

  Nagy gyakorlatom ugyan nincs az ilyen anyagok varrásában, de szerintem nem elegendő az egyszerű háztartási varrógép. Fedőző, illetve lock gépeket célszerű inkább használni.

 9. csilla szerint:

  T:
  Azt sejtem hogy nagyiparilag hogy készítik… hogy fedőző meg overlock stb
  De pl: Bernina Bernette 92c típusra gondoltam mint varró gép
  100.000.- alatt kell kijönni ezek az anyagok varrásához, bár tartok tőle hogy nem lehet.
  Legfőbb gondom a nylon szintetikus anyaggal van, mely minden irányba kis erő hatására is sokat nyúlik és hamar felszalad a szál.
  Mindenhol csak a könnyen varható anyagokról írnak, de ilyenről nem..

 10. e-dit szerint:

  A nagyiparban ipari lockokkal, fedőzőkkel dolgoznak. Akik komolyan foglalkoznak a varrással otthon, mint pl. a varrónők azok számára vannak az egyszerűbb házi használatra készült lockok és fedőzők. Az említett gép nagyon sokat tud, de nem igazán jó megoldás az ilyen anyagokhoz. Ha vásárolni szeretnél szerintem menj el egy varrógépszakboltba ahol értenek is a gépekhez és kérdezősködj! Fedőzőt is lehet már 100 ezer körül kapni, nem feltétlenül nagyiparit. Lockot pedig már 70 körül is. Az én gépemen is van overlock, meg rugalmas öltésprogram, de nagyobb vállalkozáshoz nem az igazi. Teljesen más elven működik, áthidaló megoldásnak jó egyszerűbb anyagokhoz, gyerekruhákhoz. Ha komolyan szeretnél foglalkozni fehérnemű varrással akkor érdemes átgondolni. Azért nem találsz infót ezekről az anyagokról, mert kevesen foglalkoznak ilyesmivel. Mivel tényleg nehezebb kategória, kisebb vállalkozások nem igazán vágnak bele. A hazai ruha és textilipar amúgyis a béka alsórésze alatt helyezkedik el. Keletről tonnaszámra jönnek a filléres ruhaneműk, amikkel elég nehéz versenyre kelni a piacon.

 11. csilla szerint:

  Hát igen valahogy úgy, fazonjuk – stílusuk minőségük hulladék, és a kapható rongy alapuak meg lehangolóak, jóformán nincs is egészséges normál szép bugyi kombiné, ha meg akad akkor horror ár! nos ezt fogom letörni, persze előbb a kis bensőbb kör kiszolgálására,
  És utána fogom a szép szoknya ruha témakört felölelni, az könnyebb már.
  a speciális tervek már készen és kérdőíven infórmálodva is hát elsöprő érdeklődés!
  Természetesen személyre szabottan + 3D-ben tervezve egyénre 🙂
  Sajnos semmilyen lockom nem volt, gondolom azzal meg rendes varrást nem lehet csinálni!?
  Írtad hogy nem az igazi az overlockod? miért?
  Persze érdeklődöm majd csak mindig hazudnak sokat ilyen helyeken, aztán jön a kín drágán..
  És erre nem kerülhet sor, biztos típus kell és hiba mentes
  (nem nehéz versengeni!) felméréseim alapján rengetegen szeretnék az olyan stílust és anyagút amit terveztem…

 12. e-dit szerint:

  A sima gépeken levő úgynevezett rugalmas öltések, overlock öltések rendszere más mint az igazi lockoké. Az előbbi huroköltésű a másik pedig lánc, ami sokkal nagyobb rugalmasságot biztosít. Áthidaló megoldásként a lock-szerű öltések is jók, ahogyírtam de azért nem olyan rugalmas. Ez a különbség. Komoly munkára szerintem minimum a lock szükséges, de én fedőzőt is nagyon szeretnék, mivel szeretek pólóanyagokat varrni. Mást tud a sima, a lock és a fedőző is. Szerintem nem hazudnak mindenhol, ne ebből indulj ki! És különben is te döntöd el, hogy mit veszel, nem kényszerítik rád sehol. De azért szakboltokban, ahol szervz is van elég jól értenek hozzá. Ilyen helyeken érdemes venni. Sok sikert kívánok a döntéshez és az üzlethez!

 13. pathina szerint:

  Szia E-dit!

  Itthoni, csak saját célra varrt ruhákhoz szeretnék jó megoldást találni a rugalmas anyagok összevarrásához valamint az anyagszélek szép eldolgozásához. Szóval nem szeretnék elkölteni egy kisebb vagyont. 🙂

  Eddig azt hittem, hogy az interlock lehet a tökéletes megoldás, de ha jól értem akkor a fedőzőgép a rugalmas anyagok összevarrásához jó, míg az interlock “csak” anyagszéleket dolgoz el. Mi a különbség a két géptípus közt?

  Előre is nagyon köszönöm a válaszod!

  pathina

 14. e-dit szerint:

  Szia,

  Erről azt hiszem írok egy részletesebb bejegyzést, hátha másokat is érdekel. A háztartási varrógép, a lock és a fedőző teljesen más módon működik és más a funkciójuk. Igazából tökéletesen egyiket sem lehet a másikkal helyettesíteni. A háztartási gépeken vannak olyan öltésprogramok amikkel valamelyest át lehet hidalni a különbséget. Részletesebben majd egy külön bejegyzésben folytatom 1-2 napon belül.

 15. Ágnes szerint:

  Lehet, hogy rossz helyre írok, és azt sem tudom, hogy ezt az oldalt gondozza-e még valaki, de azért megpróbálom. Kérdésemre szeretnék választ találni.
  Nem tanultam, de nagyon szeretek varrni. Legutóbb “mackó” anyagból csináltam férfi szabadidő ruhát. Szomorúan észleltem, hogy a felső részbe bevarrt cipzár “hullámzik”. Tudom-e valahogyan korrigálni? Helyre lehet-e hozni – még annak az árán is, ha ki kell bontani a cipzárat? Mit ronthattam el varrás közben? Ha választ kapok hálásan köszönöm.

 16. e-dit szerint:

  Én arra tippelek, hogy az anyag megnyúlt varrás közben. Ha rugalmas szál is van az anyagban ez előfordulhat. Ha ez az ok akkor úgy lehet kiküszöbölni, hogy rávasalható közbéléssel kicsit merevíteni kell a pulóver szélét ahová a cipzár kerül. Ehhez sajnos valóban ki kell bontani a cipzárt és újra varrni.

 17. Simonné Edit szerint:

  Szeretnék bővebben olvasni a kéttűs varrásról. Ha lehet, képekkel bővített bejegyzést.Nagyon hasznosak ezek a fortékyokat is eláruló cikkek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 7 vendég.