Pólóanyagokról újra

Tegnap kaptam ezt a levelet:

“Kedves Edit!

Pár napja találtam rá az oldaladra! Mint előttem sokan leírták igazán nagyszerű! Könnyen értelmezhető minden, nagyon jók a lépésről lépésre postok! Ennek külön örülök, mivel én is magamtól tanulgatok varrni és néha nagyon jó lenne látni a folyamatot. Nagy szerelem nálam a pólóanyag:) De a nyakkör elszegésével problémáim vannak.Vagyis akkor nincs ha simán passzéval szegem el, de szeretném úgy is kipróbálni, hogy saját anyagából készítek szegőpántot. Kérlek avass be, hogyan csinálod, mert a tunika leírásánál úgy vettem észre , hogy saját anyagot használtál. Nem nyúlik meg? Milyen öltéssel varrjam a nyakkörre? Úgy működik ,mint a ferdepánt?

Segítséged előre is köszönöm!”

Mivel lehet, hogy többeket is érdekel a válasz, itt a blogban válaszolok.

Mivel a pólóanyagok elég sokfélék és máshogy kell velük bánni, többféle módszert szoktam alkalmazni attól függően, hogy milyen az anyag. Vannak egyfalas (egyszínoldalas) és kétfalas (kétszínoldalas) pólóanyagok. De miben is különböznek ezek?

Egyfalas:

Leegyszerűsítve az egyfalas kötött  anyag színoldalán sima, fonákoldalán fordított kötésminta látszik. Keresztirányban kevésbé rugalmas, ezért könnyebb sima háztartási varrógéppel varrni. A szélei  szeretnek felsodródni, ez némiképp megnehezíti a szabást.

Kétfalas:

Kétfalas anyagok bordás kötésűek, ezért mindkét oldaluk használható. Tulajdonképpen meg sem lehet különböztetni a szín és fonák oldalt. Egy sorban szín és fonákoldali szemek váltakoznak (sima és fordított). Alapból mindkét oldalon színoldali vagyis sima kötés látszik, de ha széthúzzuk az anyagot a fonákoldali szempálcák is látszanak. Sokkal rugalmasabb, teltebb anyag. Nyúlásra hajlamosabb, picit nehezebb varrni.

Vannak még más típusú kötött anyagok is, de ezekkel most nem foglalkoznék bővebben.

Szegés menete:

Szegésnél ha egyfalas anyagot használok akkor cikk-cakk öltéssel, közbeöltős cikk-cakkal, vagy sokszor  ha nincs nyúlásnak kitéve a nyakkör akkor egyenes öltéssel  varrom. ( mint a zöld csíkos tunikánál, mivel megkötős).

Ha kétfalas az anyag, akkor mindig overlock öltést használok. Jó megoldás lehet az ikertűvel való felvarrás is.

A pólók nyakkörének, újjakörének szegésénél nem baj ha szegő megnyúlik, sőt! Direkt szoktam nyújtani varrás közben. Arra kell figyelni, hogy a nyakkör ne nyúljon! Rugalmas anyagoknál nem szoktam fércelni, vagy gombostűvel feltűzni előre a szegőt, pont azért mert varrás közben megnyújtom.

Általában elől duplán, hátul szimplán hajtom be a szegőt. De lehet úgy is mint a szegőpánt esetében, hogy mindkét oldalon behajtod.  Az előbbi variációt azért szeretem jobban mert nem lesz olyan vastag a szegő és csak az eleje pontosságára kell figyelnem, a fonák oldalon a varráson túlnyúló részeket egyszerűen csak levágom. Általában a fedőzött varrásoknál is így csinálják.

Már ígértem, hogy felrakom a trikók varrásáról készített videót. Ezt meg is tettem, a következő bejegyzésben regisztrált és bejelentkezett felhasználók számára megtekinthető lesz.

Ebben a videóban a kétfalas pólóanyagból készült trikók szegése jól látható. Remélem tudtam segíteni.

Jó varrogatást kívánok!

Share
Kategória: Varrás alapok, Varrás lépésről-lépésre Címke: , , , , , ,
2 comments on “Pólóanyagokról újra
 1. viraganyuk szerint:

  Kedves Edit!
  Itt is szeretném megköszönni a segítségedet!
  Szép napot: Mónika

 2. e-dit szerint:

  Ezúton is nagyon szívesen! Máskor is! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 5 vendég.