Öltésprogramok – kérdések és válaszok

Érkezett néhány kérdés az öltésprogramokkal kapcsolatban. Vegazus írta:

Nekem 3 kérdésem van. 🙂

1. Az anyag “fékezése” azt jelenti, hogy varrás közben húzod kicsit az anyagot?

2. Az F jelű overlock öltésnél melyik rész kerül az anyag szélére? A csúcsos tüske, vagy pont a másik? Ezt a varrást nem nagyon tudom elképzelni az anyag szélén, pedig nekem is van ilyen öltésem, de nem tudom, hogy kell használni.

3. Az overlock varrótalp mivel tud többet a sima cikkcakk talpnál? Tényleg segíti a varrást, vagy csak pénzkidobás? Ha segít, akkor miben?

Ui: A Captcha kódot nem lehetne kikapcsolni? Elég nehéz jól beírni, és ha nem sikerül, vagy elfelejtem, akkor mindig kitörli a beírt szöveget, és előröl kell kezdenem a gépelést, ami elég bosszantó.

Az utóirattal kezdem, mert a captcha kód kérdése is felmerült már párszor. Nos nem, nem lehet kikapcsolni. Vagyis ki lehetne, de akkor a hozzászólások teli lennének hirdetésekkel, reklámokkal és mindenféle spammel. Az efféle oldalakat állandóan figyelik különböző kereső robotok és ahol nincs beállítva például a captcha, automatikusan teli nyomják a kéretlen szövegekkel. Szóval a captcha célja nem szándékos bosszantás, hanem egy védelmi funkciót lát el. Köszönöm, hogy a kissé kellemetlen művelet ellenére is hozzászóltok néha :).

1. Az anyag fékezése az overlock és a darázsfészek öltésnél merült fel. Gyakorlatilag arról van szó, hogy nem engedem, hogy az anyagtovábbító a saját ütemében húzza az anyagot, hanem kicsit visszatartom, fékezem. Így sűrűbbek lesznek az öltések.

2. Az overlock öltés így néz ki az anyag szélén. A “csúcsos tüske van a széle felé.

3. Az overlock talp így néz ki:

Én nem használom. Véleményem szerint nem érdemes külön megvenni ha nem jár a géphez alapból. A sima általános talp is megteszi.

“Kipróbáltam a “vaköltést”, nekem ezek közül csak az van, ami itt D betűvel van jelölve, de az én gépemmel a varrásnak mindkét oldala ugyanolyan mintás lett. Vagy ez csak a megfelelő varrótalppal lesz “láthatatlan”?”

A vaköltésről ITT írtam. Bővebben szólva a témáról a speciális talp egy plusz segítség. Ebben az esetben valóban segítség, érdemes használni ha van. Így néz ki:

Sima általános talppal is lehet vaköltést készíteni, csak nagyon pontosan kell vezetni az anyagot. A vaköltés talp abban segít, hogy az öltések egyenletesek legyenek. Az, hogy az anyag színoldalán csak az öltés hegye látszik nem a talpon múlik, hanem az anyag hajtásán. Máshogy kell behajtani az anyagot, mint amikor simán felszegsz valamit. Ezt leírva nehéz lenne elmagyarázni, de megmutatom.

Remélem a fenti képsorozat segíti a megértést. Ha további kérdések merülnek fel, szívesen válaszolok továbbra is, ha megírjátok és megküzdötök a captcha-val. 🙂

Share
Kategória: Technikák, Varrás alapok, Varrógép Címke: , , ,
6 comments on “Öltésprogramok – kérdések és válaszok
 1. Vegazus szerint:

  Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!! Azt hiszem, most már értem a vaköltést is, ki fogom próbálni!

  Tudom, hogy a captcha a reklámok, spamek ellen van, de nem feltétlen árasztanák el a blogot, ha ki lenne kapcsolva. Az én blogomon is volt régebben captcha, de megkértek, hogy kapcsoljam ki. Ez már több mint egy éve volt, akkor kikapcsoltam, és azóta se jött egyetlen kéretlen üzenet sem! Ha jönnének, persze visszakapcsolnám, de egy se volt azóta se.

  De nem erőltetem persze, csak egy kérdés volt. Azért így is írok ide, de jobban meggondolom, hogy tényleg megéri-e belekezdeni az írásba.

 2. Zsuzsanna Matula szerint:

  Hasznos információ, én sem tudtam sose elképzelni, hogy a vaköltés hogy megy géppel, köszi.

  Lányok, ha a megírt kommenteteket kijelölitek, aztán ctrl+C-t nyomtok, a vágólapon megmarad a szöveg, és Ctrl+V-vel akárhányszor újra visszailleszthetitek. 🙂

 3. e-dit szerint:

  Mi pont azért állítottuk be a captchát, mert sok angol nyelvű spam jött egy időben, alig győztem törölni.

 4. Kovács Péterné szerint:

  nem tudom hogy kell a vaköltést nekem tescos varrogépem van és ott melyik betüjelzéses a varrás

 5. Csáki András szerint:

  Kolumbia öltéses varrógépet keresek, valami strapabírót. Köszönöm, Tisztelettel.

 6. e-dit szerint:

  Bp-en a Varrógépcentrumban biztos tudnak segíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 6 vendég.