Öltésprogramok a varrógépen II.

Folytatódik a sorozat a varrógépeinken található öltésprogramok használatáról. Az előzőekben az egyenes és cikk-cakköltéseket vettük sorra. ITT olvashatod el a bejegyzést.

Tulajdonképpen a többi öltés az egyenes és a cikk-cakk különböző variációja.

VAKÖLTÉS  (D, E)

Ez a két öltéstípus hivatalosan vaköltések készítéséhez használatos. A “D” jelű rugalmas, elasztikus anyagokhoz, az “E” szövetekhez. Kosztüm-, és öltönynadrágok, szoknyák alja felhajtásához való, illetve rugalmas anyagokból készített pólókhoz.  Ha jól sikerül a némi gyakorlatot igénylő varrat, akkor a ruha színoldalán csupán a cikk-cakköltés apró hegye vagy egy egyenes függőleges öltés látszik. Külön vakvarró talp is kapható ehhez az öltéstípushoz.

KAGYLÓSZEGÉLY ÖLTÉS (F)

Ezt az öltéstípust a szélek elvarrásához használhatjuk, elasztikus, kötött és vékony szövött anyagoknál. Négy egyenes öltés után jobbra egy cikk-cakkot üt a gép. A cikk-cakkvarrat csúcsának szorosan az anyag szélén kívülre kell kerülnie, hogy a kagylós hatás létrejöjjön. Az anyag rojtozódó szélét visszahajtva és színoldalról érdemes varrni. Az alábbi képen jól látható a kagylós szegély. Ha színazonos cérnát használunk még szebb lesz a végeredmény.

FODROZÓ ÖLTÉS (G)

Két egyenes öltést egy fél cikk-cakk követ egyszer jobbra, majd balra. Használható szegélyekhez díszítő jelleggel, illetve behúzáshoz, fodrozáshoz. Ez utóbbinál a zsinórt vagy keskeny gumiszalagot az egyenes öltések között kell vezetni, vigyázva, hogy ne öltsünk rá. A varrás végeztével tetszőlegesen ráncolhatjuk az anyagot a zsinór vagy gumiszalag behúzásával.

ÖSSZEKÖTŐ ÖLTÉS (H)

Egy egyenes és egy cikk-cakk öltés váltakozik. Összekötő varrat, amit dekorációként, gumiszalagok felvarrásánál (ez esetben ráöltünk a gumira), patchwork elemek összevarrásához használhatunk.

 

1. háromszoros cikk-cakk, 2. háromszoros egyenesöltés,
3-4. díszítő öltések, 5. összekötő öltés, 6. fodrozó öltés

DÍSZÍTŐ ÖLTÉSEK (I, J, K)

A fenti képen is látható díszítő jellegű öltések általában megtalálhatók a kicsit nagyobb tudású varrógépeken. Lehet velük dekorálni például terítőket, patchwork munkákat vagy blúzokat, ruhákat. Az anyagtól elütő színű cérnával mutatnak a legjobban, hiszen épp az a funkciójuk, hogy kiemelkedjenek. Az öltés hosszának és sűrűségének állításával különböző hatásokat érhetünk el.

Legközelebb az overlock öltésekkel folytatódik a sorozat.

Share
Kategória: Hasznos tippek, Varrás alapok Címke: , , , ,
7 comments on “Öltésprogramok a varrógépen II.
 1. Vegazus szerint:

  Nagyon jó összefoglalás, köszönöm!! Már a múltkori is nagyon tetszett, és vártam a folytatást! A “D” jelű öltésem nekem is van a varrógépen, de nem tudtam, hogy ez vaköltés! Azt hittem, díszítő, mert a másik fele nagyon szép! Ki fogom próbálni újra, most már ennek tudatában! 🙂

 2. Vegazus szerint:

  Kipróbáltam a “vaköltést”, nekem ezek közül csak az van, ami itt D betűvel van jelölve, de az én gépemmel a varrásnak mindkét oldala ugyanolyan mintás lett. Vagy ez csak a megfelelő varrótalppal lesz “láthatatlan”?

 3. helga szerint:

  helló!

  Megmutatnád ugyanígy fotóval h melyik az overlock ?
  köszi

 4. e-dit szerint:

  Igen, ez lesz a következő bejegyzés témája.

 5. e-dit szerint:

  Tulajdonképpen a speciális talp egy plusz segítség. Sima általános talppal is lehet vaköltést készíteni, csak nagyon pontosan kell vezetni az anyagot. Nem a talpon múlik, hanem az anyag hajtásán. Máshogy kell behajtani az anyagot, mint amikor simán felszegsz valamit. Ezt leírva nehéz lenne elmagyarázni, de majd megmutatom egy bejegyzésben.

 6. helga szerint:

  akkor addig ülök a tűkön 🙂

 7. Vegazus szerint:

  Értem, tehát a hajtáson múlik! Köszönöm a választ és kíváncsian várom a bejegyzést erről! És az overlockról is, ugyanis éppen vasárnap este fedeztem fel, hogy az is van a gépemen. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 4 vendég.