Öltésprogramok a varrógépen I.

A háztartási varrógépek legtöbbje általában többet tud mint az egyszerű egyenes öltés. Sok gépen 10-20-30 öltésprogram is található aminek többségét alig-alig használjuk. Az alábbiakban megnézzük, hogy milyen öltések mire valók és hogyan alkalmazzuk ezeket. Kezdjük az alapokkal!

 

EGYENES ÖLTÉS (A)

Az egyenes öltés a legegyszerűbb leggyakrabban használt öltéstípus, minden varrógépen ott van. Az öltés hosszát tudjuk állítani. Összevarrásnál, szegésnél használatos, de kis ügyességgel díszíthetünk, hímezhetünk is vele.

Használható ikertűvel, amiről ITT olvashatsz részletesebben.

Rugalmas anyagok varrására kevésbé alkalmas, ugyanis a varrat nem képes együtt nyúlni az anyaggal és könnyen elszakadhat a cérna.

Az egyenes öltés másik formája a háromszoros egyenes öltés. Ez már nem minden gépen található meg. Erősebb igénybevételnek kitett varratoknál használatos. Két öltést varr előre egyet hátra, így háromszoros megerősítést ad. Hasznos például nadrágok ülepének összevarrásánál, de díszítő jelleggel is érdemes gyakrabban használni. Minták, címkék esetében sokkal jobban mutat mint a sima egyenes öltés.

 

CIKK-CAKKÖLTÉS (B)

Szintén alapöltés, ami sokoldalúan használható. Az öltéshosszállító gombbal a öltések sűrűsége, tömörsége szabályozható, a szélességét pedig 0-5 mm között állíthatjuk be. Applikálásnál például a hosszállító gombot egészen a nulla érték közelébe érdemes állítani, hogy minél szebb legyen az eredmény. A cikk-cakköltés jóval rugalmasabb varratot eredményez, így használható rugalmasabb anyagoknál is.

Használható:

Változatai

Háromszoros cikk-cakköltés, főképp díszítő öltésként használható.

Közbeöltős cikk-cakk (C), ami fehérneműk szegésénél, gumiszegélyek, csipkék felvarrásánál tesz jó szolgálatot.

FOLYTATJUK…

Share
Kategória: Varrás alapok, Varrógép Címke: ,
9 comments on “Öltésprogramok a varrógépen I.
 1. Csillu szerint:

  A háromszoros öltést hogan lehet beállítani? Úgy értem, van valami extra gomb a gépen, vagy az egyenes öltéssel kell nekem kézzel tekergetni a kettő előre-egyet hátra kombót? Lehet, hogy buta a kérdés, de azt hiszem ezt az öltést bőven tudnám mire használni 🙂
  Ja, amúgy Singer Simple 3210 gépem van.
  Köszi 🙂

 2. e-dit szerint:

  A legtöbb gépen van ilyen program, a jele olyan mint az egyenes öltésé, csak három vonal van egymás mellett.

 3. Kaposi Zsuzsa szerint:

  Sziasztok! Az én gépemen a szabályos cikk cakk öltés az anyag hátoldalán jelenik meg, elöl nem szabályos cikk cakk. Lehet a gépemmel van gond vagy ez normális? Singer tradition 2263-as gépem van. Köszönöm a választ:)

 4. e-dit szerint:

  Szia. Valószínűleg beállítással van gond. A felső szál túl feszes lehet, vagy az alsó nagyon laza. A felsőt a szálfeszesség állítóval igazíthatod, az alsót az orsón létő kis csavarral. Mindkét oldalon egyformának kell lennie az öltésnek.

 5. Csillu szerint:

  Köszi a választ! 🙂
  nekem akkor sajnos ilyet nem tud a gépem, mert nincs ilyen piktogram 🙁 de legalább most már tudom.
  Jó varrogatást mindenkinek! 🙂

 6. Rozika szerint:

  Második rész nincs?

 7. e-dit szerint:

  Van II. és III. rész is. Az oldalkeresőbe írd be, hogy Öltésprogramok és kilistázza.

 8. Rozika szerint:

  Köszi a választ.Olyan rész is van ahol a talpakról ír? Mi-mire való és hogyan kell használni? Láttam videó a youtube-on de nem magyar 🙁

 9. e-dit szerint:

  A talpakról még külön nem született bejegyzés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 3 vendég.