Még néhány szó az ikertűről

Az ikertűt kevesen ismerik. Pedig jól használható, fedőző varrat utánzásához, rugalmas anyagok alja felhajtásához, ingek, blúzok, nadrágok, farmer díszítő tűzéséhez. A legtöbb háztartási varrógépbe behelyezhető.

Lássuk mit érdemes még tudni róla:

 1. Az ikertűbe két felső szálat kell befűzni, ugyanúgy mintha egyet fűznél. A két szál csak a két tűnél válik ketté.
 2. Az alsó szál marad egy.
 3. Mindig az anyag színoldala felől varrj!
 4. Felül két párhuzamos egyenes öltéssor látszik, alul egy cikk-cakk.
 5. A tűpozíciót mindig középállásba tedd, cikk-cakk varrótalpat és egyenes öltésprogramot használj! Ha erre nem figyelsz, sajnos az ikertű a varrótalpon elhajlik, vagy eltörik. Ezt tapasztalatból mondom, már én is jártam így.
 6. Az ikertűk is különböző vastagságban és fajtában kaphatók. Mindig a varrni kívánt anyag vastagságához, rugalmasságához megfelelő ikertűt válassz!
Share
Kategória: Varrás alapok Címke: ,
9 comments on “Még néhány szó az ikertűről
 1. Göndöcsné B.Edit szerint:

  Szia! Az lenne a kérdésem, hogy az ikertű használatakor miért van az, hogy az egyik szálat kihagyásosan varrja. Már annyi mindent megpróbáltam, de nem jöttem rá. Végi befűzöm a cérnát mindenhova úgy mint az egyszálat. Köszi. Ditte

 2. e-dit szerint:

  Sajnos ez nálam is elő szokott fordulni, főleg vékonyabb, rugalmas anyagok esetében. Valószínűleg attól is lehet, hogy eltérő vastagságú anyagot varr az egyik és a másik tű, Pólóanyagoknál néha úgy oldom meg, hogy egy papírcsíkot fektetek az anyagra és ezen keresztül varrom, majd végül letépem a papírt. Az is lehetséges sérült az egyik tű. Szöveteknél általában nem fordul elő nálam öltéskimaradás.

 3. timcsicica szerint:

  szia! ikertűt hol tudok vásárolni?

 4. e-dit szerint:

  Varrógépszaküzletekben, vagy nagyobb rövidáru boltokban érdemes megnézni.

 5. hobbivarro szerint:

  Szia!
  Van egy 20 éves Neumann varrógépem. Próbáltam rajta az ikertűvel való varrást, de sikertelenül. Lehet, hogy olyan “öreg” már a gépem és ezt a funkciót nem tudja?
  Egyszerűen nem tudja a két felső szálat kezelni, mintha az alsó szálat nem vezetné át a második felső szálon.
  Válaszod köszönöm.

 6. e-dit szerint:

  Az enyém is Naumann, bár újabb verzió. Jól fűzted be a cérnát? Csak a tűknél válik el a két szál. Egyébként nálam is van, hogy kihagy az egyik szál. Főleg akkor ha eltérő az anyagvastagság a két tűnél, vagy ha nagyon rugalmas az anyag. Ilyenkor szoktam vékony papírcsíkot fektetni a varrásvonalra és azon keresztül varrok, majd végül óvatosan letépem a papírt.

 7. hobbivarro szerint:

  Köszönöm válaszod. Ezek szerint nincs olyan, hogy egy háztartási gép az ikertűvel való varrás funkcióját ne tudná? Akkor én bénázok el vmit. Hogy tutira menjek direkt nem rugalmas anyagon próbáltam.
  Akkor nincs más hátra, mint hogy újból próbálkozzam.

 8. Kati szerint:

  Szia,

  Nekem az ikertűs varrat gyönyörű meg minden, amíg nem használom a rugalmas anyagot… a cérna egyszerűen kipattog, kihullik belőle… ha lazábbra veszem a szálfeszességet, akkor meg eleve csúnya (és méginkább kiesik szinte), ha szorosabbra, meghúzza az anyagot…

  Mitől lesz tartós az ikertűs varrat a rugalmas anyagoknál??

  Köszi,
  Kati

 9. e-dit szerint:

  Hogy érted, hogy kipattog, kihullik? Elszakad? Ikertűből is lehet kapni olyat ami rugalmas anyaghoz való, strech ikertű. Nekem ez bevált.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Új hozzászólások

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 4 vendég.