Lock és fedőző

Szia E-dit!

Itthoni, csak saját célra varrt ruhákhoz szeretnék jó megoldást találni a rugalmas anyagok összevarrásához valamint az anyagszélek szép eldolgozásához. Szóval nem szeretnék elkölteni egy kisebb vagyont. 🙂
Eddig azt hittem, hogy az interlock lehet a tökéletes megoldás, de ha jól értem akkor  a fedőzőgép a rugalmas  anyagok összevarrásához jó, míg az interlock “csak” anyagszéleket dolgoz el. Mi a különbség a két géptípus közt?

Előre is nagyon köszönöm a válaszod!

A lockoló vagyis tisztázó gépek az anyagszélek eldolgozásához használatosak. Lock, interlock, overlock,  és hasonló megnevezésekkel találkozhatunk. Kialakítása külsőleg is eltér a háztartási varrógépektől, ami persze a funkcionális különbségből adódik. Így néz ki:

2773

Ezek csak és kizárólag az anyag szélén képesek dolgozni. Összevarrják és egyben tisztázzák az anyagszéleket, s közben egy beépített kés levágja a felesleges anyagot. A kés kikapcsolható, de ettől még a gép nem használható fedőzésre. A lock varratot találod például pólók oldalvarrásánál. Nem csak rugalmas anyagoknál, hanem minden anyagfajtánál használják. Vannak különböző állítási lehetőségek, 2 szálas szegéstől a 4 szálasig különböző öltés szélességekben és sűrűségben.

A fedőző gép jobban hasonlít a háztartási varrógépre, de ennek ellenére teljesen más módon működik. Így néz ki:

fedozo

Fedőző gépet  rugalmas anyagokból készült ruhadarabok ujja és alja szegéséhez, nyakkör eldolgozásához használják. 3, 4 és 5 szálas gépek lehetnek. Az 5 szálas gép az ami alul és felül is fedőz. Ilyen varratokat készít:

Röviden ez a különbség a két gép között. Háztartási varrógépek úgynevezett overlock öltéseivel is lehet rugalmas anyagokat varrni. Erről már többször is írtam, ha érdekel olvasd el ezeket a bejegyzéseket is.

Néhány szó a lockról

Egy csokor a pólóanyagokról

Öltésprogramok a varrógépen III.

Öltésprogramok – kérdések és válaszok

A képeket az internetről kölcsönöztem.

 

Share
Kategória: Varrás alapok, Varrógép Címke: , , ,
3 comments on “Lock és fedőző
 1. pathina szerint:

  Nagyon köszönöm! 🙂

 2. Nagybocskai Tamás szerint:

  Lányunknak szeretnénk venni egy fedőző varrógépet (normál és lock már van neki), de nem tudjuk, hogy melyik típusú az, amiben biztosan nem csalódik. Ehhez kérném segítségüket, amiért előre is hálás vagyok!

 3. e-dit szerint:

  Janome, elna úgy tudom jó márkák. Szakboltban érdemes venni, ott tudsz érdeklődni, hogy milyen az alkatrész ellátás az egyes típusokhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 4 vendég.