Így használd a passzé anyagot!

Már többször esett szó a passzé anyagokról itt a blogon. Most újra elővettem a témát, ezúttal még gyakorlatiasabb szempontból. Az utóbbi időben nagy népszerűségre tett szert az úgynevezett maxaloones fazonú baba és gyereknadrág. Nagyon praktikus, könnyen és gyorsan megvarrható, kényelmes nadrágról van szó, amihez nem kell más mint némi mintás futter vagy jersey és passzé anyag. Szerencsére ma már nagyon sokféle, cuki, színes, gyerekmintás, mesefigurás anyaghoz hozzá lehet jutni itthon is. A passzé ennél a fazonnál nagyon lényeges, mivel a nadrág praktikuma abban rejlik, hogy a deréknál és a nadrág száránál is jóval hosszabb passzérészt szabunk, ami le-, illetve felhajtható, így gyakorlatilag egy jó ideig együtt nő a gyerekkel. A popókörös verzió is nagy sikernek örvend. Sokan kezdték el varrni ezt a fazont saját részre és eladásra egyaránt, és ezzel megnövekedett a passzé anyagok iránti érdeklődés is.

il_570xn-1050609441_8j0s

Forrás: Etsy.com

Mivel az én gyerekeim már nagyobbak, így külső szemlélőként követem csak az említett fazon népszerűségét. Passzé anyagot viszont már évek óta használok. Most szeretnék pár szót ejteni a passzé gyakorlati használatáról és varrásáról, mert úgy látom népszerűség ide vagy oda, nem árt kicsit jobban körbejárni ezt a témát.

20160525_080619_HDR

PASSZÉ ANYAGOK VÁLASZTÉKA

Sokféle minőségben, sok helyütt lehet kapni passzé anyagot. Érdemes kipróbálni többfélét is. Általában körkötöttek, többféle szélességben, különböző vastagságban kaphatók. Vannak puhább, merevebb, sima és bordás változatok. Az anyagösszetételt tekintve is sokféle létezik, a 3-5% elasztikus szálat tartalmazó pamut alapú anyagoktól, a kevertszálason át, a teljesen műszálasig. Árban is elég nagy a szórás.

Hogy milyen típusú legyen a passzét az attól függ mire szeretnéd használni. Baba és gyerekruhákhoz mindenképp érdemes pamut alapú, puha és kellőképpen rugalmas anyagot választani. Egy kabáthoz vagy nagyobb gyereknek, esetleg felnőttnek szánt pulóverhez, nadrághoz egy merevebb, bordás változat is jó lehet. Légáteresztő, könnyen száradó sportruházathoz pedig a szintetikus passzé illik.

Érdemes figyelembe venni, hogy a magas pamuttartalmú passzé anyagok zsugorodnak, vagyis mosás hatására hosszirányban összemennek. Ennek mértéke kb. 6-7 %, ami egy méternél már 6-7 cm-t jelent. Az anyagvásárláskor és szabáskor ezt figyelembe kell venni és érdemes ezeket az anyagokat is beavatni.

A PASSZÉ ANYAG FUNKCIÓJA

Passzét általában nyakkör szegéséhez, nadrág száránál, derékrészénél, pulóverek, felsők ujjánál, derekánál használjuk. Nem mindegy azonban, hogy hogyan. A passzé rugalmasságánál fogva összehúzza, szűkíti a ruhadarab ezen részeit, így egyrészt esztétikusabb, másrészt hőszigetelőbb és kényelmesebb lesz. Minden esetben fontos, hogy a passzérész nem lehet ugyanolyan méretű mint ahová felvarrod, hanem jóval kisebbre, rövidebbre kell szabnod. Hogy mennyivel legyen kisebb, az függ a rugalmasságától is, de 20-25% körül megfelelő lehet.

DSC_1367

Sokszor előfordul akár boltban vásárolt pólóknál, egyéb ruhadaraboknál, hogy a passzé kinyúlik. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a passzé minősége volt rossz. Lehetséges, hogy a hiba a szabásban rejlik.

A varrásnál arra érdemes figyelni, hogy a passzét egyenletesen nyújtva, az adott részhez hozzáigazítva varrd fel. Az sem mellékes, hogy rugalmas anyag lévén jersey vagy sztrecs varrógéptűt igényel. Leginkább tisztázó vagyis lock géppel, ennek hiányában overlock öltésekkel lehet varrni.

DSC_1409

Egy rugalmas jersey anyag is funkcionálhat passzéként. Fontos, hogy legyen benne néhány százalék rugalmas szál. Minél több annál jobb. Tehát saját anyagával is lehet szegni egy pólót vagy vékonyabb nadrágot, leggings-t. A klasszikus passzé anyag inkább futter vagyis szabadidő anyagokhoz, vagy magasabb grammsúlyú jerseyhez alkalmas.

EGY GYAKORI FÉLREÉRTÉS

A passzé anyagok rugalmasak ugyan, mivel tartalmaznak elasztikus szálat, ez azonban nem jelenti azt, hogy helyettesítik a gumit, vagyis önmagukban tartanak. 3-5% rugalmas száltól nem várható el egy gumihoz hasonló erősségű tartás. Ezt pont a baba és gyereknadrágok varrásánál fontos hangsúlyozni.  A maxaloones típusú nadrágoknál azért lehet elhagyni a derékrész gumizását, mert ott a passzé annyira magas, hogy képes tartani is.  Ez visszahajtva még inkább fokozódik. Nyilvánvalóan a nagyobb egységnyi felületre több rugalmas szál jut, és ha szabáskor figyelsz arra, hogy a passzérész jóval kisebb legyen a nadrág derekánál akkor, nem kell aggódnod, hogy lecsúszik majd a gyatyó.

Ha azonban 5 cm széles passzétól vársz tökéletes tartást, akkor csalódni fogsz. Ebben az esetben szükséges a plusz gumi a kellő tartáshoz. Ha megnézel egy teljesen átlagos szabadidő nadrágot bármelyik sportboltban, nem találsz köztük olyat ahol ne lenne gumival is megerősítve a derékrész. Sőt a kismama nadrágoknál sem elegendő a passzé. Általában állítható gomblyukas gumit használnak hozzá.

Előfordulhat, hogy hordás közben kinyúlik a passzé, de általában mosás után visszanyeri az alakját. Idővel persze elfáradhat az anyag és veszít a tartásából. Egy-egy ruhadarab élettartamánál sokat számít tehát a helyes szabás, a varrás és az anyag megfelelő használata.

Share
Kategória: Varrás alapok Címke: , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Új hozzászólások

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 4 vendég.