Hogyan tanuljak meg varrni? – A varrógép

Ha varrás tanulásra adod a fejed előbb-utóbb, ha még nincsen be kell szerezned egy varrógépet. Persze lehet kézzel is varrni és legyen is a varródobozodban egy készlet különböző méretű varrótű. Ezekre mindenképpen szükség van. Azonban ha nincs tengernyi időd, türelmed  és szeretnél igazán hatékony lenni a varrógép nagy segítségedre lesz. A varrás kezdeti lépéseivel foglalkozó sorozatunkban most a varrógép témáját járjuk körül.

IF

IF

 

VARRÓGÉPEK FAJTÁI

Varrógépek között óriási a választék árban, tudásban egyaránt. Léteznek háztartási célra és ipari célra készült gépek. Az ipari gépek jóval erősebb, fémalkatrészekből készült, legtöbbször asztallal is rendelkező, nagyüzemi varrásra való gépek. Kezdőként persze nem ilyennel fogsz indítani, de azért megemlítem. Funkciójukat tekintve vannak a háztartási varrógépek, fedőző és lockoló gépek. Ez a három géptípus teljesen más funkcióval rendelkezik.

A háztartási varrógépek választéka az egyszerűbb néhány öltésprogramos fajtától egészen a rengeteg programos, hímzésre is használható számítógépekig terjed. Akármekkora tudással is bír ezt tekintjük alapnak. Összevarráshoz, szegéshez, tisztázáshoz, díszítéshez egyaránt használhatók.

2773  fedozo

A lockoló és fedőző gépek speciális funkcióval bírnak. A kezdetekben nem feltétlenül nélkülözhetetlenek. Hosszú távon azonban érdemes beszerezni, mert nagyon megkönnyítik a munkát. A lock egy lépésben varrja össze, tisztázza az anyagot és egy beépített kés levágja a fölösleges anyagszélt. A fedőző gépek rugalmas anyagok szegéséhez, falhajtásokhoz használatosak. Ezekről már sok szó esett itt a blogon. Az alábbi linkeken részletesebben is olvashatok a különbségekről és a használatukról:

Lock és fedőző

Néhány szó a lockról

HA VAN MÁR VARRÓGÉPED

Ha teljesen kezdő vagy és örököltél vagy találtál egy működőképes varrógépet a pincében, padláson akkor nincs más teendőd, mint átnézetni egy hozzáértő szerelővel, aki beállítja, megolajozza. Ha tud egyenesen és cikkcakk öltéssel varrni, akkor induláshoz elegendő lesz. Majd később, ha már belejöttél a varrásba választhatsz nagyobb tudású gépet is.

A régi típusú gépek közül a Naumann gépek nagyszerűek. Ha ilyened van ne bánkódj, hogy nem olyan szép mint a modern műanyag gépek, és nincsen rajta 30 féle öltésprogram, cserébe minden alkarésze fémből van és egy megbízható bivaly tulajdonosa vagy. Manapság már olcsóbb anyagokból készülnek a gépek és sajnos nem bírják már olyan jól a gyűrődést.

Ha már megvan a gép esetleg újat kaptál karácsonyra hasznos ha házilag is el tudod végezni az alapvető karbantartási munkákat. Erről írtam már korábban, olvasd el a cikkeket!

Törődj a varrógépeddel!

Varrógép olajozása

ÖLTÉSPROGRAMOK

A vásárlási döntés előtt érdemes egy kicsit belekóstolni az egyes öltésprogramok témájába. Persze ha még sosem varrtál lehet, hogy kínai lesz amikről most írok, de jó alapot adhat a varrógép választáshoz. Ha pedig már van otthon varrógéped és nem vagy teljesen tisztába melyik ötléstípus mire való, akkor ezek az írások hasznosak lesznek. Rögtön ki is próbálhatod élesben is.kicsiDSC_1382

Az öltésprogramokról korábban már volt egy sorozat itt a blogon, amiben kiveséztük a témát. Az alábbiakban a linkekre kattintva tudod elolvasni a cikkeket.

Öltésprogramok a varrógépen I.

Öltésprogramok a varrógépen II.

Öltésprogramok a varrógépen III.

Öltésprogramok – kérdések és válaszok

VÁSÁRLÁS ELŐTT

Az hogy milyet varrógépet válassz attól függ mi a célod és mennyi pénzt tudsz rászánni.

Ha csak alkalmanként szeretnél varrni, egyszerűbb dolgokat, könnyen varrható anyagokból, mint például a vászon és szövet anyagok, a költségkereted is szűkös akkor egy teljesen alap gép is megfelel az induláshoz.

Ha gyerekeknek varrnál kötött, rugalmas anyagokból, jerseyből akkor mindenképp úgy válassz, hogy a géped overlock öltésprogramokat is tudjon!

Ha már most tudod, hogy komolyabban szeretnél varrni, akkor választhatod a magasabb programszámú, komolyabb gépeket is. Vásárlás előtt tájékozódj, hasonlítsd össze a gépek tudását, ár-érték arányát! Ha tagja vagy varrós fórumoknak, csoportoknak érdeklődj a kiszemelt géppel kapcsolatos tapasztalatok felől a többi csoporttagtól! Kérj tanácsot hozzáértőktől, lehetőleg olyan helyen vásárolj ahol nagy a választék és a későbbiek folyamán érvényesítheted a garanciát ha esetleg gond merülne fel!

Remélem hasznos volt ez a kis összefoglaló. Hamarosan folytatódik a sorozat. Addig is ha bármilyen kérdés felmerül szívesen válaszolok. 

Share
Kategória: Varrás alapok Címke: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Új hozzászólások

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 5 vendég.