Hogyan tanuljak meg varrni? – A tű

Sorozatunk előző részében a varráshoz szükséges alapfelszerelések közül a varrógépeket néztük át. A továbbiakban a kisebb eszközökről, kellékekről lesz szó. Haladóbbaknak talán unalmas témák, ezért tőlük elnézést kérek, de mivel most az alapokról beszélünk ezeket semmiképp sem szeretném kihagyni. A varrás bizony időigényes tevékenység és igazán hatékonyan, időveszteség, fölösleges kellemetlenségek és bosszankodás nélkül akkor tudsz dolgozni, ha megvannak hozzá a megfelelő eszközeid és ismered azok helyes használatát is.

87ae5e74f6850d3dba292697239f73d6

Úgy gondolom nem hiábavaló az apróbb varróeszközök témájánál időzni egy kicsit és bízom benne, hogy pár hasznos infót, inspirációt azok is találnak majd az írásban, akik már nem teljesen kezdők. Tehát most a kézi és a gépi varrótűkről essék pár szó!

KÉZI VARRÓTŰ

A kézi varrótűt említettem már, sőt néhány tűpárna ötletet is mutattam A tűpárna ötletek című bejegyzésben.

Mindenképpen legyen egy készletnyi különböző méretű varrótű a varródobozban! Kisebb javításokhoz, gombfelvarráshoz nélkülözhetetlen.

tukeszlet

A készletekben az egészen vékony tűtől a nagy zsákvarró és kárpitos tűig többféle méret megtalálható. Vannak hímzéshez való tompa hegyű tűk is. Ezeket külön tudod megvásárolni, a készletekhez többnyire nem jár.  A készletek tűbefűzőt is tartalmaznak, ami a legkisebb lyukú tűbe is segít befűzni a cérnát, ha nem olyan biztos a kezed vagy a látásod. Általában sajnos nem a legjobb minőségűek. Előfordul, hogy a vékony drót elszakad, ezért ha komolyabb gondot okoz a befűzés, érdemes beruházni egy kicsit tartósabb, erősebb verzióra. A tűbefűző lényege, hogy a vékony, rugalmas drótszálat könnyen át tudod vezetni a tű fokán, majd ebbe a nagyobb nyílásba fűzöd bele a cérnát. Végül a drótszálat a cérnával együtt áthúzod, s ezzel pillanatok alatt kész a befűzés.

tuk

A kézi varráshoz még szorosan kapcsolódik a gyűszű. Ha sokat varrsz, hímzel egy idő után az ujjaid bizony megfájdulhatnak. Ezt hivatott kivédeni a gyűszű.

DSC_0858

BIZTOSÍTÓ ÉS GOMBOSTŰ

Szükség van biztosító tűre és gombostűre is. A biztosító tű például gumiszalag behúzásánál tehet jó szolgálatot, ebből is érdemes többféle méretet tartani a varródobozban.

needle_sewing_pin_sew_embroider-165027983   haberdashery_pack_of_300_essentials_sewing_dressmaking_pins

 

A gombostűket jelöléshez, ideiglenes rögzítéshez használhatod szabásnál, varrásnál. Vannak a hagyományos apró fejű és a nagyobb gyöngy, szív, virág formájú fejjel rendelkező gombostűk. Ezek azért jobbak mert színesek, jól látszanak így elkerülhető, hogy véletlenül gombostű maradjon a ruhadarabban. Ha csak apró fejű gombostűid vannak, nem gond. Ha van kedved különböző gyöngyökkel, ékszer alkatrészekkel felturbózhatod őket, csupán egy kis pillanatragasztóra van szükség hozzá. Lentebb láthatsz néhány inspiráló példát.

IMG_7176 d0f4a21a84c0e523929d7da359eea853

VARRÓGÉPTŰ

Ha van varrógéped, akkor szükséged lesz géptűkre is. Ezek háztartási varrógépekhez való, úgynevezett lapos combú tűk, többféle méretben kaphatók és funkciójukat tekintve is létezik jópár fajta. Bár lényegtelennek tűnhet és ránézésre nincs nagy különbség a tűk között, azonban sok múlik a megfelelő géptű használatán.

020007_3-500x500

Korábban írtam már egy összefoglalót Varrógéptűk fajtái és használatuk címmel. Olvasd el ITT!

Tehát mindig az anyaghoz illeszkedő varrógéptűt használd, ezzel elkerülhetsz sok-sok kellemetlenséget és mérgelődést! Legyen egy-egy készleted vagy néhány darabod minden méretben és minden általad gyakran varrt anyagtípushoz! Vászon és szövet anyagokhoz használhatod az általános géptűket. Ha azonban jerseyből vagy más kötött, rugalmas anyagokból varrsz ruhákat, pólókat akár a gyerekeidnek, akár magadnak mindenképp jersey vagy strech tűt használj! Lényeges, hogy ezek a tűk gömbhegyűek ezért használhatók a kötött anyagokhoz. Érdemes ezekből is venni egy-egy 70, 80, 90-es méretű készletet. Lehetőség szerint jó minőségű készleteket vásárolj, mint például az Organ vagy Schmetz márkájú!

IKERTŰ

Amit még nagyon javaslok az az ikertű, amivel remekül lehet imitálni a fedőző varratát. A legtöbb háztartási varrógépbe behelyezhető. Különböző szélességben kapható és létezik külön a szövött és a rugalmas anyaghoz való jersey ikertű is.

Ikertű esetén két felső szálat kell befűzni, ugyanúgy mintha egyet fűznél. A két szál csak a két tűnél válik ketté.
Az alsó szál marad egy. Fontos, hogy mindig az anyag színoldala felől varrj! A színoldalon két párhuzamos egyenes öltéssor látszik, a fonák oldalon egy cikk-cakk.

Ha ikertűvel varrsz mindig nagyon figyelj oda a gépbeállításokra! Ez különösen akkor fontos, ha váltakozva használod a szimpla és az ikertűt és közben esetleg váltogatod az öltéstípusokat is. Ikertűs varráskor a tűpozíció mindig középállásban legyen! Általános varrótalpat és egyenes öltésprogramot használj!

Ha a beállítás cikkcakk öltésen marad vagy nincs pont középállásban a tű, a varrótalpnak ütközik és azonnal eltörik. Sajnos én is jártam már így többször, ezért tapasztalatból mondom, legyen otthon tartalék ikertű!

Köszönöm a figyelmet! Hamarosan jövök a folytatással.

Share
Kategória: Varrás alapok Címke: , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 4 vendég.