Hogyan tanuljak meg varrni? – Témakörök

Ahogy a sorozat bevezetőjében írtam a varrás népszerűsége rohamosan növekszik. Ha egy kicsit is érdekel a téma elég ha csatlakozol néhány varrós témájú facebook csoporthoz, máris láthatod mennyire lelkesek és aktívak a tagok. A csoportok létszáma pedig egyre csak gyarapszik. Szinte már közhely, hogy az internet segítségével bárki bármit megtanulhat, de valóban így van ez a varrással is. Kezdőként sokszor az első lépések a legnehezebbek. Feszít a tettvágy a tudásvágy, de merre indulj?

Általánosságban szeretnék pár dolgot sorra venni, ami segíthet átlendülni a kezdeteken és irányba állni. Vázlatosan átvesszük a következő bejegyzések témáit. Mindegyikről sokat lehet beszélni, ezért majd bővebben is lesz szó ezekről. Vágjunk most bele az első részbe!

vintage-snips-and-clips-a-simple-pair-of-scissors-fpzlwm-clipart

CÉLRA TARTS!

gomb

A varrás egy nagyon sokrétű szakma és hobbiszinten is rengetegféle lehetőséget rejt magában. A kézi hímzéstől, patchwork technikán, a gyerekruhák varrásán át az öltönyvarrásig számos területet ölel fel. A tanulásban itt is lépésről-lépésre kell haladnod. Az elején az ember mindet akar és gyorsan, de nem árt kicsit lenyugodni és átgondolni a dolgokat. Először gondold végig mi a célod, miket szeretnél varrni? Egy füzetbe akár le is írhatod a terveidet. Nézz szét az interneten mi az ami tetszik, gyerekruhák, textil játékok, patchwork, esetleg hímzés. Gondold végig mire lenne szükséged, mihez lenne kedved, mik azok amiket jó lenne ha magad is meg tudnál varrni magadnak és a családnak. Talán azt gondolod, hogy ez felesleges, de a kezdetekben egyáltalán nem az. Nem kell kőbe vésni semmit, ez nem jelenti azt, hogy időközben ne evezhetnél át más területekre. Valahol azonban el kell kezdeni és az induláshoz bizony megfelelő eszközökre van szükséged és a beszerzendő eszközök és anyagok milyensége attól függ mit szeretnél pontosan. Nem mindegy például milyen varrógépet választasz a különböző anyagok varrásához. Erről lesz szó bővebben is egy külön bejegyzésben.

ALAPFELSZERELÉS

il_fullxfull-447406209_c4bh

Tehát az induláshoz szükséges néhány alap eszköz, amiket később lehet majd bővíteni aszerint, hogy a varrás mely területén szeretnéd magad fejleszteni. Nem szükséges mindent összevásárolgatni, itt is inkább a lépésről-lépésre elv az irányadó. A tű, cérna, varrógép, varrógéptűk, gombostű, olló, mérőszalag, jelölők, még néhány apróság és rövidáru. Ezek azok amik az induláshoz alapvetően szükségesek.  Mindegyikből nagy a választék és az árak is széles skálán mozognak. Sorra vesszük majd mindet, hogy könnyebb legyen a döntés.

ANYAGOK ÉS ANYAGISMERET

914e0bfc576367a6cc1c0ca4a4087961_sympa-quilting-and-sewing-clipart_236-206Az eszközök mellett alapanyagokra is szükséged lesz. Rengeteg féle textil létezik és bizony anyagismeret nélkül a kezdetekben nehéz eligazodni közöttük. Az ember persze idővel kitapasztalja a különböző anyagok használatát, de egy kis elméleti alapozás nagyon hasznos. Tudod az autóvezetés tanulásának is fontos része az elmélet. Mielőtt először beülünk az autóba és rálépünk a gázra már jó pár órát eltöltöttünk a kresz könyv fölé görnyedve. Na jó, a varrás nem életveszélyes hobbi, de sok időt, bajlódást, bosszankodást megspórolhatsz ha egy kicsit megalapozod a gyakorlatot és nem nyomod rögtön tövig a varrógép pedálját.

ALAPTUDÁS MEGSZERZÉSE

Ahhoz, hogy a varráshoz szükséges ismereteket megszerezd többféle lehetőséged is van. Az internet mindenképpen nagyszerű forrása a tudásnak, főleg ha tudod mit hol keress. Mindenképpen javaslom, hogy használd ki a világháló adta ingyenes lehetőségeket! Keresgélj, gyűjtsd és rendszerezd a megszerzett ismereteket. Érdemes akár a Pinteresten, Google felületein, saját gépen vagy bármilyen neked tetsző tárhelyen elmenteni az ötleteket, szabásmintákat, hasznos blogokat, videókat, beszerzési helyeket, hogy később is vissza tudd keresni ha szükséges. Rend a lelke mindennek. A megszerzett tudást is érdemes rendszerbe foglalni.

googles  Pinterest_Favicon másolat  facebook

Csatlakozz varrós témájú csoportokhoz a facebookon! Sokat tanulhatsz mások kérdéseiből válaszokból, Te magad is kérdezhetsz. Egymást segítő, támogató, hasonló érdeklődésű társakkal gyorsabban fejlődsz majd mint egyedül. Ilyen például a Varrómamik, Varrás kezdőknek, Szabásminták és sok hasonló. Vannak speciálisan a varrás egy-egy területével foglalkozó csoportok is.

Ha úgy érzed szükséged van személyes segítségre, és van lehetőséged, időd akkor kereshetsz varrótanfolyamot is. Több kisebb hobbivarrónőknek szóló tanfolyam is létezik, amik közül ki tudod választani a számodra legmegfelelőbbet.

MIVEL ÉRDEMES KEZDENI?

Ahhoz, hogy a varrásban sikerélményed legyen és ne szegje kedved egy-egy felmerülő probléma (mert ilyenek is vannak ám), érdemes kicsiben kezdeni. Egy-egy javítás, kisebb átalakítás, egyszerűbb ruhadarabok könnyen kezelhető anyagból meghozzák a kedved majd a folytatáshoz. Lesz egy témakör amiben konkrétabban is mutatok néhány példát ezekre.

Vázlatosan átvettük a következő bejegyzések témáját. Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődésedet és a továbbiakban is velem tartasz majd.

Örülnék ha én is hallhatnék felőled. A blogírás sokszor egyoldalú monológnak tűnik. Ha van kedved írd meg a véleményed vagy azt, hogy milyen témákról olvasnál bővebben a varrásal kapcsolatban? A felmerülő kérdésekre is szívesen válaszolok. Írhatsz akár e-mailben, facebookon vagy itt hozzászólásban.

e-mail cím: textilorszag@gmail.com

Textilország facebook oldalát ITT találod.

Share
Kategória: Varrás alapok Címke: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 4 vendég.