Ha még nem varrtál wellsoftot…

Sorra csomagolom a wellsoft rendeléseket, szépen fogy a kupac. Azok kedvéért akik rendeltek, de még nem varrtak ilyen anyagból, néhány hasznos tudnivalóval szeretnék szolgálni. Ez egyfajta terméktámogatás a részemről. Mindent a vevőkért 🙂

 

A wellsoft szabása:

A wellsoft egy finom, puha, szőrme szerű anyag. Eléggé különleges, ezért nem árt ha tudsz vele bánni. Ami nagyon fontos, hogy a vágás mentén a szöszök elszabadulnak ezért tanácsos finoman, óvatosan kezelni. Jó ha kéznél van a porszívó is. Lehetőleg olyan helyen szabd ahonnan a szöszöket könnyen el tudod távolítani. A széle könnyen bomlik ezért minden esetben nagyobb, legalább 2 cm varrásráhagyással szabd az anyagot!

A wellsoft varrásáról:

A varráshoz vékony kb. 70-80-as tűt használj! Érdemes az anyagot összegombostűzni, esetleg férccelni, hogy ne csúszkáljon el. Egyenes öltéssel is jól varrható. Extra fontos a szélek tisztázása. Ha van lock akkor azzal, ha nincsen akkor sűrűbb cikk-cakk öltéssel érdemes alaposan eltisztázni, hogy a szöszöcskék ne tudjanak megszökni. Jó megoldás az is ha ferdepánttal szeged az anyag széleit.

Mint említettem nagyobb varrásráhagyással érdemes számolni, és a szokásosnál szélesebben varrni.

Az anyagra rátapadt szöszökkel nem érdemes varrás előtt küzdeni. Ha elkészült a mű, akkor jó alaposan rázd ki vagy ruhakefével távolítsd el a felesleges szálakat!

A varrás után a varrógépet is takarítsd ki! A szöszös anyagok jobban eltömik a varrógép anyagtovábbító fogazatát, érdemes kitisztítani, kiporszívózni.

Hát nagyjából ennyit a legfontosabb tudnivalókról. Remélem nem riasztottam el senkit a wellsoft anyagtól. Varrás után már nincs vele gond, csak a szöszölődős szakaszon kell túljutni. Legyen kéznél a porszívó ez a lényeg :).

Share
Kategória: Alapanyagok, Eladó méteráru, Hasznos tippek, Technikák, Varrás alapok, Varrás lépésről-lépésre Címke: , , , ,
9 comments on “Ha még nem varrtál wellsoftot…
 1. Nagyné Noémi szerint:

  Én az udvaron szoktam kint szabni az asztalon, így a lakás nem lesz tele szösszel 🙂 Valamint szőnyegmentes helyen a lakásban. Alaposan kirázom és utána kezdem a varrást. Persze így is szöszöl közben, de már közel sem annyira.
  Nekem nem bomlott a 3 vágott szél többszöri mosás és használat során sem, pedig babatakarónak fogtam be már lassan 1,5 éve minden szegés nélkül, csak úgy simán.
  Nagyon szeretem, mert a szőrök sokféle apró esztétikai hibát el tudnak takarni 🙂 A varrások nem látszanak, még a toldásokat is egész jól lehet álcázni vele.

  Pár ötlet, hogy mi fog belőlük készülni (barnát, lilát és rózsaszínt rendeltem, itthon van még pink):
  – lánykám bővebb fazonú, kötött kardigánját béleltem be vele, így őszi kiskabát lett belőle (egy régebbi alkotásom)
  – nadrág, mellény, kardigán, szóval szabadidő együttes
  – gyerekeknek köntös
  – maradék apróságokból kiskesztyű, lábszármelegítő, derékmelegítő
  – a rózsaszín csokormintás korddal kombinálva: a rózsaszín wellsoftból téli “usanka” sapka és a blogban bemutatott sál, mellény és ha még marad, akkor nadrág belseje lesz bélelve még vele
  – lehet belőle gumicsizmába bélés/zokni a maradékokból
  – a barna maradékokból pedig mackó, rénszarvas felvarrók készülnek majd

 2. Rozy szerint:

  Kedves Nagyné Noémi! Érdekelne az a babatakaró megoldás amit említettél. A széleket cikk-cakk ollóval vágtad el, és azért nem bomlott tovább, vagy egyszerű szabó ollóval? Azt hiszem a leírás alapján, hogy mégis dolgoztam már ilyen anyaggal, párnákat varrtam a gyerekeknek és nagyon szeretik, mert olyan puha!

  Edit! Nagyon köszönöm! Ma jött értesítés, hogy megérkezett a csomagom a pick-pack pontra, nagyon várom már ezeket a wellsoft és egyéb anyagokat, hogy megtapogassam és dolgozhassak velük! Kíváncsi vagyok tényleg az az anyag lesz-e amire az előbb gondoltam.
  Van már egy-két ötletem, meglátjuk mire megyek velük. 🙂

 3. Nagyné Noémi szerint:

  Rozy Szia!
  Én sima egyenes élű ollóval vágtam el és úgy hagytam. Jól kiráztam, kimostam és használatba vettük.
  Több métert vettem, nagy részéből varrtam és a maradék 1 x 1,2 méter lett befogva, amelynek az egyik oldala a gyári szél, a többi 3 vágott.
  Remélem segítettem.

 4. e-dit szerint:

  Azért a wellsoftok között is van különbség. A lila, rózsaszín, barna vékonyabbak és kétoldalasak. Nekem úgy tűnt a szélük elég sérülékeny, én inkább elszegném. A narancsszínű amit Rozynak küldtem más jellegű vastagabb anyag. Arról el tudom képzelni, hogy nem fog a széle bomlani. De majd próbáljátok ki!

 5. Rozy szerint:

  Köszönöm a tippeket!

 6. caffi szerint:

  Egy festő hengerre…vagy egy üres hajlakkos flakonra visszafele kell tekerni a vastag tixot (ragasztó szalag)…és csak végig görgetni a kész terméken…csoda szépen leszedi:)

 7. Lázár Edit szerint:

  Azt szeretném kérdezni, hogy tudnátok-e mondani Pesten üzletet, ahol karácsonyi mintájú welsoft anyagot lehet kapni.

  Köszönöm

 8. Varga Zoltán szerint:

  Érdekene fekete anyag. Ami a képen van. Érdekelne nagyon.

 9. e-dit szerint:

  Jelenleg nincsen ilyen anyagunk sajnos.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 3 vendég.