Textilfestés házilag I.

Mint már említettem újra kaphatók Textilország webáruházában a Columbus textil-, és batikfestékek. Az utóbbi napokban festhető textilek is érkeztek, amiket a webshopba kerülésük előtt teszt alá vetettem és vetek az elkövetkezendő időben. Ezennel sorozat kezdődik és a különféle textilfestési módokat, tapasztalataimat egy-egy külön bejegyzésben szeretném felvonultatni.

Először a mikróban való festés módszerét teszteltem 5 különböző anyagon. A mikrós festés menetéről korábban már született egy bejegyzés a plüss anyagok festése kapcsán. ITT olvasható. A módszer előnye, hogy gyors, egyszerű, nem igényel túl nagy előkészületeket, minimális pancsolással jár.

Ez alkalommal tehát 5 különböző anyag festhetőségét vizsgáltam. Három különböző színt használtam, négerbarnát, barackvirágot és orgonalilát. A barackvirág nem sikerült jól, de erről még lesz szó.

Az anyagok:

 • fehér flanell
 • fehér himzett, gyűrt pamutvászon
 • fehér lenvászon
 • fehér plüss
 • natúr molinó

Minden anyagot kimostam festés előtt. Először egy darab molinó landolt a barackszínű festéklében. Tapasztalatom szerint a festékport meleg vízben alaposan elkeverve kell feloldani, ügyelve arra, hogy a festék tényleg teljesen feloldódjon. Egy-egy árnyalat több színből tevődik össze és a fel nem oldódott festékdarabkák miatt nem lesz egyenletes a szín. Ha amúgy is batikolni szerettünk volna akkor ezzel semmi gond, de ha egységes színre törekszünk akkor nem várt eredményre juthatunk. Így jártam a barackvirággal ahol a pirosas árnyalat helyenként jobban érvényre jutott.

A molinóról szólva, sok blogon láttam, hogy előszeretettel használják festésre. A molinó ugyebár nem más mint natúr pamutvászon. Különböző vastagságban kapható. Erősen gyűrődik, először kissé merevnek tűnik, azonban a forró lében való ázás fellágyítja. A festés eredménye a többihez képest halványabb és kevésbé egyenletes lett. Legközelebb batikoláshoz fogom kipróbálni.

A következő tesztalanyok a len és a hímzett pamut anyagok voltak.

Mindkettő könnyen kezelhető, lágy esésű anyag. Jó volt velük dolgozni. A színt nagyon könnyen, intenzíven és tartósan felvették. A len kicsit egyenetlenebb lett, mondhatni enyhén batikolt, de a gyűrt pamut szinte tökéletesen egyenletes színt produkált.

A mikrózás után a megmaradt festéklében másodjára újra egy darab molinó fürdött meg, de alig-alig volt hajlandó felvenni a festéket, így egészen halvány rózsaszín lett. A harmadik körben egy darabka fehér plüss merült alá a lila lében és láss csodát, alig egy árnyalattal  lett csak világosabb az első két tesztalanytól.

A folytatásban hozom a már elkészült anyagok fotóit is és haladok tovább a beszámolóval.Már ha érdekel benneteket…

Szóval tovább is van. Mondjam még?

Share
Kategória: Textilfestés Címke: , , , ,
5 comments on “Textilfestés házilag I.
 1. a Matula ikrek szerint:

  Mondjad, nagyon érdekes, ha ilyen egyszerű, talán én is kipróbálom! 🙂

 2. Rozy szerint:

  Engem is érdekel, bár már egy ideje nincs mikrónk. Esetleg az ilyen ritka madaraknak is van tipped a festés kivitelezésére? 🙂

 3. Nagyné Noémi szerint:

  Én a hagyományos festési módszert választottam, fazék-fakanál-só. A fazékban összekevertem a festéket és a szedőkanálnyi/fél bögrényi sót, feloldottam egy kis vízben, majd pótoltam a leírásban szereplő mennyiségre, felforraltam, s beletettem az anyagot. Forraltam-kavargattam a leírt ideig, kihalásztam az anyagot a bögre ecettel elkevert öblítővízbe, alaposan átnyomkodtam, majd kiöblítettem még jópárszor folyó víz alatt. Utána a hagyományos módon mostam és vasaltam. Azóta többször mostam már, nem fakult, nem fogott, tökéletes!

  Fehér plüsst festettem meggybordó festékkel.
  Mind a két termék Textilországos, kiváló minőségű, nagyon szépen, egyenletesen és tartósan fogta be az anyagot – és a fakanalat is 🙂 🙂 (mondjuk rá van írva a tasakra, hogy fapácként is használható) Ez a fakanál színezős lesz, bár aki szereti az egyedi színes fakanalat, az akár több színűt is kreálhat belőle 🙂 Az inox fazekat ugyan kissé befogta, de könnyen lejött róla.

  Egyre kell csak odafigyelni: a CÉRNÁra!!! Bár én a kész ruhácskát színeztem, mert az adott anyagból egyszerre több mindent is varrtam, s – gondolom a cérna összetétele miatt – nem fogta be, s a még nem levágott szálak fehéren kandikáltak.
  Így célszerű vagy az anyagot színezni varrás előtt, vagy a festendő színnel egyező cérnával varrni.

  Köszönöm Editnek a kiváló minőségű termékeket!

  Sok sikert mindenkinek!!!

 4. Racz Rozsa szerint:

  Szerbusz!
  Szeretnek batikolhato ,fenyes ,feher ,pamut selyem szatent venni!
  Hol kapok?!
  Koszonom elore is
  Udv. Rozsa

 5. e-dit szerint:

  Kedves Rozsa! Kreatív boltokban, selyem festéssel foglalkozó webáruházakban érdemes megnézni szerintem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 3 vendég.