A házi textilfestés tökéletes módszere

Korábban már esett szó a textilfestésről a blogon itt itt és itt, de még lesz néhány bejegyzés.

Most egy olyan módszert mutatok be amitől először tartottam és nehezen szántam rá magam. Így utólag nem is tudom miért.

Ez a módszer a mosógépben való textilfestés. Izgatottan vágtam neki a projektnek.

Farmerkék színű Columbus textilfestéket használtam és négyféle  festhető anyagot teszteltem:

 • 1.5 m bébiplüss
 • 1 m lenvászon
 • 1 m molino
 • 1 m egyfalas pólóanyag

A festés menete:

 1. Az anyagokat átmostam meleg vízben.
 2. A megfelelő mennyiségű festéket kb. 2 liter meleg vízben feloldottam.
 3. Adagonként 1-1 púpozott kanál sót tettem bele, majd beöntöttem a mosógép dobjába.
 4. Betettem az anyagokat is és a programot 95 fokos pamutmosásra állítottam.
 5. Ecetet is tettem volna az öblítő tartályba, de épp nem volt itthon, így ez a mozzanat kimaradt.

A mosás elindult. Időnként egyéb házimunkáimat megszakítva beültem egy tál pattogatott kukoricával mozizni a mosógép elé. Mint egy macska, meredten néztem a festéklében forgó textileket. Érdekes volt látni, hogy a különböző típusú anyagok, hogyan vették fel a festéket.

A plüssben nem csalódtam, egy-két forgás után máris sötétkékben pompázott. A pólóanyag hasonlóképp. A len később csatlakozott. A molinónál a mikrós festés alkalmával úgy tapasztaltam, hogy nehezen veszi fel a festéket. Így volt most is. A többitől eltérően halványkéken forgolódott egy jó ideig.

Mígnem aztán a hő megtette hatását. Hamarosan a kezdeti lemaradást behozta a molinó is és mind a négy anyag egyformán erőteljes színt öltött. A festék beivódott a textilszálak közé, az öblítéskor a víz egészen áttetsző volt. Már csak arra voltam kíváncsi mennyire lesz egyenletes a szín. Alig vártam a program végét. Mind a négy anyag hibátlan lett! Tökéletes! Mehettek száradni.

Annyi nehézség adódott, hogy a plüss széléről az elszabadult, apró szálak rátapadtak a többi anyagra is, úgyhogy jól ki kellett rázni. Legközelebb külön festem.

A molinó, ami eddig nem tartozott a kedvenceim közé, most favorittá lépett elő. A kezdetben merev, nehézkes anyag teljesen megváltozott. A hő megszelídítette, nagyon jó kis anyag lett belőle. Nyári vászonnadrágok készülnek majd belőle.

Összességében nagyobb mennyiségű textil festésekor a gépi festés a legjobb, legtökéletesebb módszer.

Share
Kategória: Textilfestés Címke: , , ,
41 comments on “A házi textilfestés tökéletes módszere
 1. Nné Noémi szerint:

  De jó újra olvasni Téged!!!! Sokszor látogattam ide, egyrészt mert az ovinak varrtam 18 db kötényt, s a szabásmintát “kölcsönvettem”, másrészt, hogy van-e valami újdonság.

  Köszönet a tapasztalat megosztásáért. Tényleg nagyon jó lett a végeredmény (szárítós kép), s nem mellesleg időhiányban szenvedőknek kiváló megoldás.
  Egy kérdésem lenne: a festő-művelet végeztével a mosógépet még beindítod egy üres járatra, hogy a maradék festékanyag is kimosódjon, vagy a következő járat már “éles” mosás volt? Nem fogott? Nem maradtak festékmaradványok?
  Köszi és szép napot!
  Noémi

 2. e-dit szerint:

  Szia Noémi! Remélem a közeljövőben többet tudok írni a blogra, sok ötlet van még a tarsolyomban, de az elmúlt időszak nem kedvezett a blogolásnak. Úgy néz ki túl vagyunk rajta.
  Igazából amiatt tartottam a gépi festéstől amit kérdezel. De! A gépben semmi nyoma nem volt a festékmaradványoknak. Egyrészt a gép dobjába kellett önteni a festéket és nem a mosószer adagolóba, így műanyag részekkel nem érintkezett. Másrészt már a mosás közepe táján az összes festék az anyagokba ivódott, a víz szinte tiszta volt menet közben. Érdekes tanulság volt ez számomra is. Fontos a magas hőmérséklet és a festék egyenletes eloszlása, ez a gépben maximálisan megvalósul. Emiatt lesz tökéletesen egyenletes a szín, mondanám “gyári”. A mikrós festésnél ez nem tud megvalósulni amiatt, hogy közben nem tudjuk kevergetni az anyagot. Fazékban festésnél lehetséges, de akkor ott kell állni a kondér mellett szinte folyamatosan és viszonylag kisebb mennyiséget tudunk csak egyszerre festeni.

 3. Juhász Klára szerint:

  Arról érdeklődnék mennyire színtartóak a festett anyagok? Amit én festettem eddig pamut alapúak, mind elveszítették a színüket.
  Válaszodat előre is köszönöm!

 4. e-dit szerint:

  Eleinte valamennyire még festheti a vizet a ruha. A színtartás kulcsa szerintem a megfelelően magas hőfok és az idő. Nekem is voltak olyan festett anyagaim amik színüket vesztették, ezeket rövidebb ideig és alacsonyabb hőfokon festettem. A a mosógépben festett anyagokkal semmi gond. A festék a hő hatására ivódik be az anyagba teljesen és maradandóan. Érdemes a festékhez sót adni és végén ecetes öblítéssel fixálni.

 5. Rozy szerint:

  Nekem is lenne kérdésem. A Columbus festék használati utasítása javasolja a program megállítását 30 percre öblítés előtt. Te is így tettél, vagy elhagyható ez a mozzanat szerinted?
  Szeretném megköszönni a fáradozásaidat is! Ma érkezett meg a csomag Textilországból! 🙂 Nagyon vártam már és nagyon örülök neki, minél hamarabb ki szeretném próbálni a festést.

 6. e-dit szerint:

  Én kihagytam ezt a mozzanatot. Nem is tudom lehet-e egyáltalán ilyet a mosógépünkön. Szerintem nem gond ha kihagyod.

 7. 4nge szerint:

  Szia,
  Figyelmeztetésképp másoknak, nehogy úgy járjanak mint én: nálam a mosógép első mozzanata, két fordulat után automatikusan az volt hogy a beleöntött festéket leeresztette… Nyilván úgy van összerakva a gép h a korábbi mosásokból esetlegesen ottmaradt vizet leeressze… következőleg megpróbálom program-megszakítással beleönteni. :-/

 8. Eryn szerint:

  Szia(sztok)!

  Valakinek van esetleg tapasztalata gyapjú, illetve gyapjú tartalmú anyag festésével? Akár mosógépben, akár egyéb módon.
  Mivel a hőmérséglet nem igazán vihető fel, mennyi ideig érdemes áztatni a festékben, ahhoz, hogy tartós legyen a szín?

 9. e-dit szerint:

  A magas hő kell ahhoz, hogy a festés tartós legyen, akár vegyi akár természetes anyaggal festesz. Nekem nincs nagy tapasztalatom, de keress rá a google-ben, biztosan találsz róla infót.

 10. T-usi szerint:

  Szia!

  Kérdezném, hogy nadrág festésénél is ugyanez a módszer? Az anyaga, farmer, de fehér és sötététre szeretném. A festéket hol lehet kapni hozzá?

 11. e-dit szerint:

  Igen, ezzel a módszerrel farmert is lehet festeni.

 12. Szecskas Adrienn szerint:

  Szia! Én azt szeretném kérdezni hogy van egy puderrozsaszínű nadràgom, ami sajnos boros lett és utána ahogy próbáltam belőle kiszedni lett rajta egy fehér folt.szerinted be tudnám festeni a nadrágot? Összetétele: 72% pamut 20% polieszter 8%elasztan
  Valaszodat köszönöm! 🙂

 13. e-dit szerint:

  Hát nem vagyok biztos benne,hogy a folt nem fog látszani. Sajnos elképzelhető,hogy ott világosabb lesz a festés után is a szín.

 14. Szecskas Adrienn szerint:

  Hát akkor így nem sok esélyem van rá. Esetleg feheriteni tudnám valahogy?

 15. Tündi szerint:

  Szia!A farmer anyagot is beszínezi a festék?:)

 16. e-dit szerint:

  Igen, farmerhez is jó.

 17. Nagy Kriszti szerint:

  AZ a kérdésem, hogy szövetkabátot próbáltál-e már így festeni, s 30 fokon működik-e a festés? Van egy régi szövetkabátom, azt szeretném befesteni, de a tisztítóban csak feketére vállalják, én pedig bordót szeretnék. Az első próbálkozás nem sikerült…lehet hogy a festék nem volt megfelelő…
  Köszönöm

 18. e-dit szerint:

  30 fokon biztosan nem működik sajnos. Magas hőfok kell a festék kötődéséhez. Attól is függ hogy milyen alapú a szövet anyag. A gyapjú összemegy magas hőfokon. Kérdezd meg esetleg több helyen hátha máshol vállalnak bordót is.

 19. Damak Petra szerint:

  Sziasztok!
  Van egy igazán szép krémszínű tezenis pólóm, amely takaritás során szerzett 2-3 közepes méretű domestos által kimart foltot (narancssárga lett). Összetétele 96% viszkóz, 4% elasztán.
  Kérdésem az lenne hogy ilyenkor mennyire tűnik el róla a folt fekete festék használatával?

 20. e-dit szerint:

  Szia. Sajnos az ilyen foltokat nem fogja be a festék. Látszani fog valószínűleg továbbra is, ott halványabb lesz a festés. Varrj rá valamit, címkét, vmi díszt esetleg.

 21. Huszar Zsofi szerint:

  Szia! En egy hofeher converse cipőt szeretnék befesteni szürkére. szerinted vaszoncipovel is működik vagy befogja a fehér részt is mármint a gumit? Es lehet-e egyaltalan 90 fokon mosni egy converset?:) előre is köszönöm a válaszodat. Üdv: Zsofi

 22. e-dit szerint:

  Szia! A convers anyaga vászon és valószínűleg magas hőfokon összemenne. Én nem merném. Vannak egyéb festékek, textilfilcek, esetleg azzal meg lehet próbálni.

 23. Tábory Judit szerint:

  Szia!

  Arra esetleg lenne ötleted, hogy pl. a fenti gyönyörű orgona lila egy egészen halvány árnyalatát hogyan tudnám elérni? Higítással, ha mondjuk 1 kg anyaghoz (puplin) 1-2 zacskó festéket teszek a gépbe, az úgy működne vagy csak foltos lesz vajon? Eleve színes anyagnál, ha csak árnyalatot szeretnék változtatni (pl. mályva lilából kicsit kékesebbet), arra lenne valami tanácsod?
  Válaszodat köszönöm! Judit

 24. e-dit szerint:

  Szia! Igen, hígítással világosabb színt lehet elérni. Egy kisebb darab anyagon mindenképp próbáld ki, hogy milyen lesz a végeredmény. Ezt lehet egyszerűen edényben főzve is. Ha alaposan feloldod a festéket, az anyagot előtte átmosod és így teszed be a gépbe főzőprogramon, akkor nem lesz foltos szerintem. Árnyalatot is lehet váltani festékkel, de itt is érdemes előtte tesztelni. Sok sikert!

 25. Erika szerint:

  Szia! Sok érdekes dolgot olvastam itt. Sok helyen olvastam a ruhafestésről, azonban arról, hogy a mosógépet hogyan lehet kitakarítani festés után, eddig nem találtam semmit. Te hogyan oldod meg a dolgot? Feketére szeretnék festeni, de attól tartok, hogy nem jön le a mosógép oldaláról….

 26. e-dit szerint:

  Sötét festés után rövid programon üresen átmosatom a gépet. Mehet bele egy kis domestos is. Utána a mosógép gumis részét és az ajtaját áttörölgetem kézzel is alaposan ha látok még valahol festékmaradványt. Érdemes nem rögtön fehéreket mosni, de nálam nem szokott gond lenni.

 27. Erika szerint:

  Köszönöm a gyors választ, ki fogom próbálni, remélem nekem is menni fog 🙂

 28. Enikő szerint:

  Sziasztok!
  A babakocsimat tervezném befesteni, mert eléggé kiszívta a nap már. Nem tudom pontosan milyen az anyaga de szerintem biztos hogy műszálas, poliészter? talán.
  Mostam már többször, ezért a mosógépes festés tetszene, de nem tudom, hogy mennyire bírná a magas hőfokot. Talán 60 fok van ráírva max. vajon kibírna egy 90 fokos mosást? A Columbusz befogja a műszálat azt olvastam. Köszi! Enikő

 29. e-dit szerint:

  Szia! Nem minden fajta műszálra alkalmas a columbus festék. A poliésztert valószínűleg nem fogja be, de esetleg ha van olyan kisebb része a babakocsinak amit le tudsz venni, azon kipróbálhatod, hogy működik-e a dolog.

 30. Tomko szerint:

  Sziasztok! Van egy alapból fekete denim kabátom, ezt szeretném befesteni mert nagyon kifakult. Anyaga 99% pamut, 1% elasztán. Kibírná a nagy hőfokot anélkül, hogy összemenne? Érdemes megpróbálni? Ha igen akkor mennyi festékanyagot igényelne?

 31. e-dit szerint:

  Szia! A pamut jól festhető elvileg működhet a dolog. Magas hőfokon viszont valamennyit összemegy ez tény. Ha volt már többször mosva a kabát akkor lehetséges, hogy nem lesz jelentős a zsugorodás. A festékeken rajta van, hogy egy csomag hány gramm textilhez való. Ha nagyon biztosra akarsz menni és a kabát értékes darab ha elviszed egy ruhatisztítóba, ott szoktak vállalni festést is általában. Utána kell kérdezni.

 32. Benedek Mónika szerint:

  Sziasztok!

  Még jó,hogy megtaláltalak titeket és ezt a sok hasznos infot!
  Lenne több kérdésem:

  Miért szükséges sót adni a festékhez?(erre még nem találtam választ eddig)

  Apukám két kertésznadrágját szeretném befesteni sötétkékre. Az egyik eredetileg fehér a másik szürke színű. Együtt festhetem őket mosógépbeb?
  Illetve 4 csomag Columbus festékhez 4 púpozott kanál sót tettem és 4 liter vízbeb oldottam.Ennyi elég sóból és vízből?
  Köszönöm a választ elöre is!

  Üdv
  Mónika

 33. e-dit szerint:

  A só a festék jobb kötődése miatt szükséges, gondolom. Egy kis kémia 🙂 A festék hátoldalán meg vannak adva a mennyiségek. Le kell mérni a ruha súlyát és aszerint adagolni a festéket, sót, vizet. Mosógépben mosáshoz kevesebb víz is elég lehet, mivel a mosógép is ad még hozzá. Elég akár egy liter is, lehetőleg meleg víz és jól el kell keverni, hogy feloldódjon a festék mielőtt a mosógépbe öntenéd. Lehet együtt mosni különböző színeket, de valószínűleg nem lesz ugyanolyan színű a végeredmény.

 34. Rose szerint:

  Szia,

  Az a kérdésem lenne, hogy ha kék pólót festék sárgával, akkor zöld lesz-e a végeredmény? Avagy működik-e a színkeverés ilyen módon?

  Valamint, ha egy ruhát fakítani szeretnék, akkor mit használjak?

  Köszönöm válaszaid!

 35. e-dit szerint:

  Valószínűleg a sárga nem fogja be a kéket, valamilyen kevert zöldes árnyalat lesz az eredmény. Fakításhoz létezik kelmeszíntelenítő.

 36. Bartos Béláné szerint:

  Légyszíves segítsetek nekem! Tudom, hogy buta kérdés, de jersey anyagot szeretnék festeni zöldről feketére! Lehetséges? Előre is köszi!

 37. e-dit szerint:

  Igen lehetséges, ha a jersey anyag pamut alapú. Ha kevert vagy műszálas akkor nem fog működni. Illetve még annyit kell tudni, hogy a magas hőfok miatt a pamut jersey biztosan össze fog menni valamennyire. Kész ruháknál ez probléma lehet.

 38. Szabó Anna szerint:

  Sziasztok! A napokban vettem erős – lego kocka színű: sárga-zöld-kék-piros – színű vászon anyagokat dekorációs célból, és a boltos hölgy felhívta a figyelmemet, hogy nehogy elfelejtsem az anyagokat beavatni.
  Szándékomban állt megtenni – máskor sem hagytam el ezt a lépést -, de már féllábbal az utcán voltam, amikor még utánam szólt, hogy: ” az ecetet se felejtsem ki”
  Na, ezzel az ecettel nem tudom mit kezdjek?!
  Az anyag beavatásakor mikor és mennyi ecettel kell dolgozni?
  Erre várom a jó tanácsot, amit előre is köszönök! Anna

 39. e-dit szerint:

  Az ecetet az öblítővízbe kell tenni, hogy mennyit az anyag mennyiségétől is függ. Színtartó hatása van.

 40. Borsiné pataki Àgnes szerint:

  Polyester sárga szînű függönyt kaptunk, mac 40 fokon mosható. Sajnos sehova nem illik. Barnára szeretnèm festeni. Milyen festéket hasznàljak hozzá? Köszönöm

 41. e-dit szerint:

  Sajnos a műszálas anyagok nem festhetők.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 3 vendég.