Néhány szó a lockról

Az utóbbi napokban néhány pólót már a lockommal varrtam, mintegy próbálgatva, tesztelgetve mit tud a gépezet.

 

Ez a póló a maradékok felhasználásának jegyében készült. Elől csíkos, hátul egyszínű kék. Hogy a szokványostól eltérjek a póló elején látszanak a varrások, mert ez került kívülre, a többi varrás a hagyományoknak megfelelően belül található. Az ujját és az alját nem szegtem fel, csak egyszerűen lockal körbementem rajta.

Hogy miben más a lock mint a háztartási varrógépek overlock jellegű öltései?

  • Egyszerűen teljesen más módon működik
  • Több szálas ezért rugalmasabb öltést produkál
  • Az anyag szélén dolgozik, a felesleges anyagot varrás közben levágja
  • Sokkal gyorsabb, mivel oldalirányban a tűnek nem kell kimozdulnia mint a sima gép esetében
  • A varrás profi, bolti kinézetű

Sokat varrtam rugalmas anyagokat a sima gépemmel is. Mint már számtalanszor írtam róla, nem lehetetlenség. Legfőbb előnyét a locknak a gyorsaságában, és a nagyobb rugalmasságban látom. Ami még nagy különbség, hogy a cérnát szinte zabálja. Alaposan fel kell készülni cérnaügyileg. Minden színből minimum négy spulnit kell venni. Mivel a legtöbb színből nekem maximum kettő volt, így a színeket kevertem egymással. Még nem fedeztem fel minden funkciót, például az úgynevezett flatlock varratnak az értelmét és működését még nem sikerült kitapasztalnom. Ez egyfajta díszítő jellegű öltés, majd még kísérletezgetek vele.

Ha valaki azt gondolná, hogy a kés kikapcsolásával a lock fedőzőként is használható, azt ki kell ábrándítanom. Nem! A lock nem fedőz. Csak az anyag szélén képes dolgozni. Ha megnézel egy pólót a belső összevarrás a lock, az ujján és az alján szegés a fedőző munkája. Teljesen más a két gép funkciója.

Share
Kategória: Technikák Címke: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 4 vendég.