Sapka szabásminta szerkesztése

Ígéretemhez híven most az előző bejegyzésben mutatott sildes sapka szabásmintájáról is essék szó. Először arra gondoltam, hogy az általam készített 49-es fejkerülethez való mintát teszem fel, de mivel ennek a sapinak nagyon egyszerű szabásmintája van, inkább a szerkesztését írom le. Így bármilyen fejkerülethez elkészítheted magad is.

Amire szükséged lesz a szerkesztéshez:

 • mérőszalag
 • háztartási csomagolópapír, vagy skiccpausz
 • ceruza, radír
 • körző
 • vonalzó
 • olló

Lássuk mi is a teendő:

 1. Mérd meg a gyerkőc fejkerületét! Ezt úgy tudod megtenni, hogy a mérőszalagot a homlok közepén körbevezeted.
 2. Az így kapott értékhez adj 3 cm bőségráhagyást. Ezt majd a sapka elkészülte után egy kis darab gumiszalag bevarrásával korrigálni fogjuk, így a sapi nagy eséllyel még jövőre is jó lesz. A kapott eredmény lesz a sapka oldalelemeinek hossza, vagyis a sapka kerülete.
 3. Ebből számítsd ki a sapka tetejét képező kör sugarát. A kerületet oszd el 6,28-al. Körzővel így megrajzolhatod a kört ami a sapka teteje lesz . Ha a gyerkőcöd fejformája inkább kerek, maradhat a szabályos kör. Ha inkább ovális, akkor alakítsd át egy kicsit a kapott kört. Ezt úgy teheted meg, hogy jobb és bal oldalról elveszel 0,5-1 cm-t, a kör tetejéhez és aljához pedig hozzáadsz ugyanennyit, ezután megrajzolod az ovális formát.
 4. Az oldalelemek hossza már megvan, a sapka oldalának magassága 8 cm. A külső oldalon ez két részből áll, az egyik 6 cm a másik 2 cm, a belső bélés marad 8 cm. Szükség lesz még egy szegőre ami 3 cm. Rajzold meg a négy téglalapot!
 5. A sapka sildjét nem kell szerkeszteni, ennek a szabásmintáját itt találod.
 6. Már csak a varrásráhagyások vannak hátra. Én csak talpszélességnyi (6 mm) ráhagyást tettem, mivel overlock öltéssel varrtam össze a részeket.  Ahol viszont 1 cm-t tettem az  a szegő minden oldala, az oldalrész kisebb elemének alja és a sild belső íve, mert ezeket sima öltéssel varrtam egymáshoz. Nyugodtan tehetsz mindenhol 1  cm-es ráhagyást is ha sima öltéssel varrsz.
 7. Most már kiszabhatod a sapka alkatrészeit. A 5. és a 6. részt erősítsd meg rávasalható közbéléssel.

 1. Sapka teteje a külső és a bélésanyagból
 2. Sild kétszer a külső anyagból
 3. Oldalrész belső bélése
 4. Oldalrész felső része
 5. Oldalrész alsó része rávasalható közbéléssel
 6. Szegő rávasalható közbéléssel

Szükséged lesz még egy merevítőre a sapka sildjéhez. Ehhez használhatsz valamilyen hajlékony műanyag lapot, amiből kivágod a sild formáját, természetesen varrásráhagyás nélkül. Arra figyelj, hogy ne legyen túl merev vagy törékeny. Biztosan akad otthon valamilyen műanyag, ami megfelelő lehet a célnak.

A leírás kicsit bonyolultnak tűnhet, de hidd el megcsinálni egyszerűbb mint leírni. 🙂 Hamarosan a részletes varrási útmutatóval jövök. Addig is jó szerkesztgetést!

Share
Kategória: Sapkák, Szabásminta Címke: , ,
5 comments on “Sapka szabásminta szerkesztése
 1. Kreativ Cucu szerint:

  Megtaláltam a szabásmintát 🙂 Köszönöm!

 2. pattantyus rozsa szerint:

  Szeretnék férfisapka szabásmintát találni kordhoz vagy thermohoz illőt simiset.

 3. Bunth Józsefné szerint:

  Szép napot kívánok!

  Úttörő sapka szabásmintát szeretnék kérni, ha lehetséges.

  Köszönöm szépen,

  üdvözlettel, Bunth Kati

 4. Kozma Ferencné szerint:

  Tisztelt Cím!
  Már kb. 15 évvel ezelőtt varrtam ilyen sapkát, de nem találom a szabásmintáját. Olyan, mint egy svájci sapka, csak van felkunkorodó széle, mint a kalapoknak. (1 db egész körlap, 1 db lyukas körlap, és egy peremnek való körív.A két körlap mérete megegyezik.) Szeretnék egy ilyen szabásmintát, ha tudnak segíteni. Előre is köszönöm, üdvözlettel Kozma Ferencné Bori

 5. e-dit szerint:

  Nekem konkrétan nincs ilyen szabásmintám, de a Pinteresten sok ingyenes mintát lehet találni. A többség angolul van de mintákhoz igazából nem szükséges angol tudás. Itt https://www.pinterest.com/inoridesigns/hat-tutorials-and-inspiration/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 5 vendég.