Kabát

Már említett, hogy mostanában kabát varrásra adtam a fejem. Már évek óta nem varrtam kabátot, úgyhogy nem igazán láttam előre a végkifejletet. Volt egy elképzelésem milyen legyen nagyjából, de a részletek menet közben alakultak. Most nem fotóztam a munkafolyamatot, pont az előbb említett okból kifolyólag. A végeredménnyel alapvetően elégedett vagyok. Talán egy-két apróbb módosítást eszközölök még. Az elejére tűzött rózsa a bélésselyem anyagával harmonizál. Lidércke oldalán bóklászva leltem az textilrózsák ötletére.

Íme:

Túl drágának találtam a boltban kapható szebb kabátokat, az olcsóbbakat leginkább a gagyi kategóriába tudtam besorolni. Szóval megvettem az anyagokat, és így megvarrva bőven 2.000 Ft alatt maradt az anyagi ráfordítás. Megjegyzem, hogy nem az anyagok, hanem a díszítés oldalára billen a mérleg a költségeket tekintve. A legtöbbe a fényvisszaverő szalag, került. Merthogy a kabát extrája, hogy a virágok, szalagok fényvisszaverő anyagból készültek. Ez a választás alapvetően biztonsági célokat szolgál, ugyanis, hamarosan egyre rövidebbek lesznek a nappalok, és bizony délután az oviból jövet már besötétedik. Sajnos nincs járda a hazafelé vezető utunk egy részén, így az eléggé forgalmas út szélén vagyunk kénytelenek bandukolni. A fényvisszaverős kabát nagyon jó szolgálatot tesz majd. El is határoztam, hogy a kisfiamnak is varrok egy kabátot, amin szintén lesznek ilyen figyelemfelhívó elemek. Fő a biztonság!

A szabásmintát egyébként a legutóbbi gyerek burdából vettem. Eredetileg nem konkrétan kabát volt, hanem kapucnis  pulóver, így kicsit módosítottam itt-ott. Az anyag valamilyen impregnált szövet, érdekes gumiszerű tapintású a felülete. Varrni nem is lehetett színoldalról, mert nem igazán vitte az anyagtovábbító. Azért nem tudott kifogni rajtam. Ahol színoldalról kellett volna varrni – mint pl. a zsebeknél – ott kézzel varrtam. Ami még nehezítette kicsit a munkát az a bélésanyag csúszóssága. Legközelebb majd más bélésanyagot választok, hogy egyszerűbb legyen. Utólag nem olyan vészes a kabátvarrás, úgyhogy lesz még folytatás amit lépésről-lépésre is bemutatok.

Share
Kategória: Gyerekruhák Címke: , ,
10 comments on “Kabát
 1. Matula Zsuzsanna szerint:

  Az efféle anyagoknál a színéről varráshoz segíthet a selyempapír, vagy pausz, ha jobban át akarod látni. Ráteszed, végigvarrod, kitépkeded. Kell rá egy kis időt szánni, de működik.

 2. B Gabi szerint:

  Nagyon profi!Tavaly én is varrtam hasonló kabátkát a lányomnak,csak az bolyhos felületű anyagból volt.Idén is készülök neki varrni valamilyet.
  Régen,mikor varrodában dolgoztam,teflon-talpat használtunk a textilbőrökhöz.Nem tudom,ennél az anyagnál is beválna-e?!

 3. borbelya szerint:

  Eszméletlen jó lett! Gratula!

 4. simsi szerint:

  Nagyon ötletes! Kellemes fagyiszíne van :-)) A fényvisszaverő szalagokat én is szívesen használom, nagyon jó találmány.

 5. e-dit szerint:

  Jó ötlet, szoktam papírt használni. Most a zsebeknél inkább kézzel varrtam, mert a kétszegélyes zsebhez nagyon precízen kell varrni, hogy szép legyen. Máshol végül is nem kellett színoldalról varrni.

 6. e-dit szerint:

  Köszönöm! A teflon talp jó lehet, bár még nem használtam ilyet.

 7. Zsóka szerint:

  Nagyon jó lett ez a kabát! Én most irhából szeretnék csinálni kiskabátot, szerintetek a sima háztartási varrógéppel meg lehet csinálni vagy ehhez ipari varrógép kell ?

 8. e-dit szerint:

  Zsóka! Jó kérdés. Bevallom én még nem varrtam irhát, de lehet kapni háztartási varrógépbe való bőrvarró tűt ami lándzsahegyű, kifejezetten vastag, erős anyagokhoz való. Próbáld meg ilyennel!

 9. evi szerint:

  Kérhetnék egy kis segítséget?varrtam egy pulcsit magamnak és mikor belevarrtam a cipzárt hullámos lett.mit rontottam el?hogy csináljam hogy jól sikerüljön,szép legyen?Előre is köszönöm!

 10. e-dit szerint:

  Evi!

  Milyen anyagból készült a pulcsi? Fontos az anyagok szabásiránya is. Ha rugalmas az anyag hozzá lehet varrni egy anyagcsíkot ami nem nyúlik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 4 vendég.