Öltögető/Lidércke

Az Öltögető blog megtekintéséhez kattints a képre!

Az Öltögető oldalán már bizonyára sokan jártatok, ismeritek Dorka remek munkáit, kedves stílusát. Akik még nem jártatok nála, mindenképp térjetek be hozzá! Nagy örömömre szívesen állt virtuális mikrofonom elé, s a vele készült riportot az alábbiakban olvashatjátok.


Kérlek mutatkozz be pár szóban!

Lehőcz Dóra vagyok, a barátaimtól kapott Lidércke néven írom a blogjaimat. Egy Pécs melletti faluban élek a férjemmel és három gyerekünkkel. 36 éves vagyok, és bár sok mindent tanultam az évek során, olyasmiben találtam meg az örömömet, ami nem tartozott közéjük: varrok. Az öltögetés végigkísérte az életemet, de mindig háttérbe szorítottam a kézművesség iránti vonzódásomat. Most jutottam el arra a pontra, amikor felismertem, hogy ez az én utam.

Blogom: http://oltogeto.blogspot.com/

Mikor és hogyan kezdtél el a varrással foglalkozni?

Egész kicsiként, ovisként is öltögettem már babaruhákat. Egy kék alapon fehér pöttyös szoknyára, és egy filcből varrt, gyöngyözött papucsra konkrétan emlékszem. 🙂 Aztán jött pár év szünet, de gimnazistaként már magamnak varrtam ruhákat. Újabb szünet következett, majd a legnagyobb gyermekem születése vezetett megint a varrás felé. Nagyon szeretek gyerekholmit varrni, és pár éve a táskakészítés megszállottja lettem. 🙂

Mik a kedvenc technikáid és milyen anyagokat használsz legszívesebben?

A természetes anyagokat szeretem leginkább, lent, pamutvásznat. Rajongok az élénk színekért, és a másoknak furcsa színösszeállításokért. A lényeg, hogy vidám, különleges legyen az elkészült „mű”. Néha azért szívesen varrok natúr színekből is, de aztán rögtön visszatérek a színkavalkádhoz.
Az applikálás, a rátétminták varrása évek óta jellemzője a munkáimnak. A szabad gépi tűzést nemrég kezdtem el, de ebbe is beleszerettem. Érdekes, különleges hatások érhetők el vele, pláne, ha a rátétezéssel kombinálom. Organza virágokat is készítek, és szívesen „építem bele” őket a táskáimba, vagyis kombinálom applikációval.

Mik inspirálnak, honnan jön általában az ötlet?

A gyerekek folyamatosan inspirálnak. Egy-egy kívánsággal, de akár egy dallal, mesével is. A gyerekdalok szövege is ötletet adhat, de a mesefilmek figurái is. A személyes kívánságaik is mindig új életre kelnek. Andor fiam olyan nadrágot kért nemrég, amin kétfedelű repülőgép van. Megvarrtam, majd született nyakpárna, és táska is ezzel a mintával. Talán furcsa, de olyan is előfordult már, hogy megálmodtam egy táskát. 🙂

Anyukaként hogyan és mikor tudsz időt szakítani az alkotásra?

A délelőttjeim elszállnak, mint egy pillanat, de délután már könnyebb egy picit.  A fiaim már nem olyan picik (4,5 és 7,5 évesek), jól eljátszanak együtt, és gyakran a kislányom (21 hónapos) is csatlakozik hozzájuk. Mindig a közelemben vannak, látom őket, beszélgetek velük munka közben. Azt szoktam mondani, hogy a kezem független a számtól, vagyis tudok énekelni, mesélni, vagy mondjuk barkochbázni mialatt varrok. Késő délután meg még egyszerűbb a helyzetem, hiszen a férjem is itthon van.

Mit jelent számodra a kreativitás és a varrás?

Kikapcsol, feltölt az alkotás. Jól eső érzés átadni egy kész darabot, öröm bezsebelni a bókokat, és még nagyobb öröm, ha azt látom, hogy szívesen viselik, amit készítettem. Természetes szükségletem a varrás. Úgy gondolom, mindenkinek kellene, hogy legyen hobbija, kell, hogy legyen valami, ami sikerélményt hoz.

Rengeteg ötletem van fejben is, füzetbe lejegyezve is. Nyugdíjas koromig tele vagyok tervekkel. 🙂  Mindig ráakadok egy-egy új technikára, ami megtetszik, és szeretném azt is megtanulni.

Véleményed szerint milyen szerepet játszik az alkotó tevékenységekben a tanulás, valamint a kézügyesség mint adottság?

A kézügyesség fontos, természetesen. A tanulás is, akár a saját tapasztalatokon okulás is, de ezt elsősorban a lelkesedés hajtja, vagyis ez a legfontosabb, hogy szeressük, amit csinálunk.

Mit üzensz azoknak, akik most ismerkednek a varrás világával?

A varráshoz fontos a gyakorlás. Saját magamon is érzem, hogy mennyit fejlődtem, mióta naponta varrok. Nem tanultam mástól, magamtól jöttem rá dolgokra, de manapság az internet megkönnyíti a kezdők helyzetét. A blogokon, videofeltöltő oldalakon sok segítséget találhatunk. Sok helyen részletesen bemutatják hogy is készül egy-egy munkadarab. Én is összeállítottam már hasonló tutorialt.  Érdemes böngészni, keresgélni, mert sokat segíthet, technikai tanácsokat adhat, aztán már csak gyakorolni kell. 🙂
Ahogy fent is említettem, a lelkesedés, az alkotás vágya viszi előre az embert. A hibák, elrontott darabok miatt pedig nem szabad elkeseredni, csak le kell szűrni belőle a tanulságot. Jó esetben folyamatosan tanul, fejlődik az ember. Legalábbis reménykedem…. 🙂

Köszönöm a beszélgetést! További sok sikert kívánok a munkádhoz!

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 5 vendég.