Öltésprogramok a varrógépen III.

Az öltésprogramokról szóló sorozat utolsó fejezetéhez érkeztünk. Legalábbis a varrógépemen található öltéseknek a végére érek az alábbi bejegyzéssel. Nagyjából 30 programos a gépem, ennél természetesen vannak okosabb, többet tudó szerkezetek is. Főleg díszítő öltések, betűk, számok, különböző hímző motívumok szélesítik a programpalettát egészen több százig.

DARÁZSFÉSZEK ÖLTÉS (S1 C)

Díszítő jellegű cikk-cakköltés kombináció, az öltések négyzeteket alkotnak. Díszítő öltésként, rugalmas anyagok szegéséhez, fehérneműk, pólók  szegélyéhez használható. Ennél az öltésnél problémát jelenthet, hogy az anyagok rugalmasságától függően nyílik a varrat, a tű nem ölt pontosan vissza az előző öltés csúcsába. Lehetséges, hogy más gépeknél nem jelentkezik ez a probléma, az enyémnél sajnos igen. Ezen úgy szoktam javítani, hogy varrás közben kicsit fékezem, visszatartom az anyagot, így szabályosabb négyzeteket alkotnak az öltések.

A darázsfészek öltés a pink vászon anyagon, felső varrat fékezéssel, az alsó sima anyagtovábbítással. Fehér pólóanyagon a felső szintén fékezve az anyagot, az alsó simán. Jól látszik a különbség.

OVERLOCK ÖLTÉSEK (S1 E, F, G)

Rugalmas, kötött anyagok összevarrásához, felszegéséhez, szövött anyagok széleinek tisztázásához, összevarrásához használhatók egy munkamenetben. Egyszerre varrja össze és tisztázza el az anyag szélét háztartási varrógépen. Ha nincsen külön lockoló gép a háznál, akkor sem kell lemondani a rugalmas anyagokról. Pólókat, leggingseket, trikókat is lehet varrni ezekkel az öltésekkel. Én főleg az F és G jelű öltéseket használom. Az F általános overlock öltés amit két anyag összevarrásához, szélekhez használok. A G a dupla overlock ami felhajtásoknál mutat jól. Ezek a varratok képesek együtt nyúlni az anyaggal anélkül, hogy a szál elszakadna. Igaz, hogy valamennyire elmaradnak a valódi lock és fedőző gépek varrataitól, de jó átmeneti megoldást jelentenek.

Technikailag arra kell figyelni, hogy tisztázásnál a tűnek az anyagszélt szorosan át kell varrnia. Kötött anyagokhoz érdemes gömbhegyű géptűt használni. A G jelű dupla overlocknál, szintén előfordulhat, hogy az öltések szétcsúsznak. Ezen ugyanúgy lehet javítani mint a darázsfészek öltésnél, azaz fékezni kell az anyagot varrás közben.

 

 

1. díszítő öltés, 2. dupla overlock, 3. és 4. általános overlock

Fontos még megjegyezni, hogy ezeket az öltéseket is lehet állítani, így szélesebb vagy keskenyebb varratot készíthetünk. Lehet kapni speciális overlock varrótaplat, ami plusz segítséget jelent, de hagyományos cikk-cakk öltéshez való talp is megfelel. A gépemen lévő többi program tulajdonképpen különböző díszítő öltést takar, amiket ritkán használok.

Remélem hasznos volt ez a kis sorozat. Nyugodtan lehet kérdezni ha valamilyen kérdés még felmerült menet közben.

Share
Kategória: Nincs kategorizálva, Varrás alapok, Varrógép Címke: , , ,
3 comments on “Öltésprogramok a varrógépen III.
 1. Vegazus szerint:

  Nekem 3 kérdésem van. 🙂
  1. Az anyag “fékezése” azt jelenti, hogy varrás közben húzod kicsit az anyagot?
  2. Az F jelű overlock öltésnél melyik rész kerül az anyag szélére? A csúcsos tüske, vagy pont a másik? Ezt a varrást nem nagyon tudom elképzelni az anyag szélén, pedig nekem is van ilyen öltésem, de nem tudom, hogy kell használni.
  3. Az overlock varrótalp mivel tud többet a sima cikkcakk talpnál? Tényleg segíti a varrást, vagy csak pénzkidobás? Ha segít, akkor miben?

  Ui: A Captcha kódot nem lehetne kikapcsolni? Elég nehéz jól beírni, és ha nem sikerül, vagy elfelejtem, akkor mindig kitörli a beírt szöveget, és előröl kell kezdenem a gépelést, ami elég bosszantó.

 2. e-dit szerint:

  Írok ezekről egy külön bejegyzést hamarosan.

 3. Zita szerint:

  Az öltéshossz- és öltésszélesség változtathatósága fontos a gépválasztásnál? Az baj, ha azt írja egy gép leírása (még csak neten nézelődöm), hogy fix az öltéshossz- és öltésszélesség?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 5 vendég.