Tégy a mérgező ruhák ellen!

Az év első blogbejegyzése nem lesz szívet-lelket melengető, de az alábbi témáról mégis szót kell ejteni. Pár napja jelent meg egy írás a mindenegybenblog.hu oldalon, “Ijesztő valóság a kínai ruhákról,” címmel.  A cikket meg is osztottam a facebook oldalon és sokan tettek hasonlóképpen.

Köztudott, hogy a különböző üzletekben kapható ruhák megdöbbentően nagy százaléka Kínában és más keleti országokban készül. Nem csak a mindenütt jelenlévő, közkedvelten olcsó kínai boltok, hanem a nagy világmárkák sokszor méregdrága termékeit is ugyanazokon a gyártósorokon tolják végig.  Az olcsó alapanyag és munkaerő mágnesként vonzza a világ keleti része felé a ruházati cégeket.  A környezetvédelmi szabályozás hiányát, az olcsóság árát pedig a bőrünkön érezzük meg. Szó szerint is, hiszen a gyártás, szállítás során felhasznált veszélyes vegyi anyagokkal testközelből találkozhatunk.  A káros vegyszerek bőrünkön keresztül felszívódva betegségeket, a mosás során a környezetbe kerülve az élővilág károsodását okozhatják.

Cikkek a témában:

Szörnyek a szekrényben, avagy a Greenpeace gyerekruha tesztje

Veszélyes vegyi anyagok a divatban – nemcsak a Zarának vannak mocskos titka

A fogyasztókat is szennyezik a ruhaipar vegyszerei

TE is tehetsz ellene!

Emellett a téma mellett úgy érzem nem lehet elmenni szótlanul. Időről időre felbukkan egy-egy cikk, ilyenkor kicsit felébredünk, borzongunk, szörnyülködünk, hümmögünk. De tehetünk ennél többet? Tehetünk és kell is tennünk. Lássuk mit és hogyan!

Tájékozódj, tájékoztass!

Ahhoz, hogy felállíthassuk védelmi stratégiánkat, megvédhessük magunkat, családunkat és környezetünket fontos, hogy egyáltalán tudjunk a veszélyről, amit ezek a ruházati termékekben jelenlévő káros anyagok jelentenek. Az internet elterjedésévél a világ gyakorlatilag egy faluvá zsugorodott. A piszkos dolgokat ma már nehéz véka alá rejteni, a hírek információk, pillanatok alatt szárnyra kapnak és elterjednek. Szerencsére vannak a világban olyan szervezetek akik hiteles méréseket, vizsgálatokat végeznek és az eredményeket közzé is teszik. Ha ilyesmit olvasol oszd meg ezeket, tájékoztasd a körülötted lévőket! Fontos a gyerekek figyelmét is f elhívni, tanítani őket, beszélgetni ezekről a tényekről. Ők azok akik a jövőben még többet tehetnek a jelenlegi állapot megváltozásáért.

Vásárolj megfontoltan!

Fontos, hogy ne csak szörnyülködj ezeken a híreken, hanem tegyél is azért, hogy a lehető legkisebbre szorítsd a   mérgező anyagok okozta veszélyeket a környezetedben, szervezetedben. Ennek első gyakorlati lépése a megfontoltabb vásárlás. Mivel szinte mindent Kínában és a környékén gyártanak nehéz elkerülni azt, hogy egyetlen ilyen ruhadarab se kerüljön be a szekrénybe. Nem tudunk saját birkákat nevelni, saját pamutmezőt telepíteni, ezeket feldogozni,  teljes egészében magunk szőni, fonni, festeni, szabni-varrni. Nem tudunk búra alatt élni, mindent kizárni, de azért vannak olyan alapvető lépések, amit Te is megtehetsz azért, hogy a világ körülötted lévő kis szelete jobb legyen.

 • Kerüld az olcsó tömegtermékek vásárlását! Az olcsó cuccok minőségileg is biztosan hagynak kívánni valót maguk után. Hamarabb tönkremennek, így újabbat kell vásárolnod, ezzel már be is indult az ördögi kör. A végén az olcsóbb lesz a drágább, és az új ruhadarabokkal egyre több káros anyaggal érintkezel.
 • Kerüld a kevésbé fejlett országokban gyártott olcsó ruhákat amiatt is, hogy ott  a környezet, munkakörülmények védelmére vonatkozó szabályozás gyenge lábakon áll. Az olcsóság hátterében sokszor gyerekmunka, megalázóan alacsony bérek is ott vannak.
 • Ne a mennyiségre inkább a minőségre törekedj! Legyen inkább kevesebb, de jobb minőségű ruhád. Nemrég hallottam egy mondást, hogy a “Férfiak akkor is megveszik amire szükségük van ha drágább, a nők meg akkor is megveszik az olcsó, akciós cuccot ha nincs is rá szükségük”. Lehet benne valami, ha némileg általánosít is.
 • Keresd a biopamutból készült, Öko-Tex minősítéssel rendelkező darabokat, különösen a bőrrel közvetlenül érintkező fehérneműk, pólók esetében. Sok neves márka is tart ilyen ruhákat a többi mellett, vannak speciálisan ilyen ruhákat kínáló webáruházak is.
 • Vásárolj EU tagállamban vagy Magyarországon készített ruhákat! Ezekre a gyártókra szigorúbb előírások vonatkoznak, így kisebb az esélye, hogy túlzott mértékű káros anyag kerülne a ruhába. Ha hazai készítőtől, vállalkozótól vásárolsz, azzal támogatod is őket, ami a mai gazdasági helyzetben szintén nem mellékes.

Használd egészséggel!

 • Az újonnan vásárolt ruhákat mindig most ki az első használat előtt! Ezzel az esetleges szennyező anyagok, mérgek, vegyszerek nagy része távozik. Igaz, hogy a környezetet attól még szennyezheti, de legalább nem közvetlenül a bőröddel érintkezik  először.
 • Vigyázz a ruháidra! Mindig a textilkresz útmutatásai szerint mosd, szárítsd, hogy hosszabb legyen az élettartama.
 • A jó állapotú ruhákat továbbadhatod, elajándékozhatod vagy el is adhatod ha már nincsen rá szükséged. Érdemes családon, rokonságon, baráti társaságon belül csere-berélni.

Légy kreatív!

logokicsi

 • Ha teheted tanulj meg varrni és készítsd magad a ruháidat! Na jó, mindet azért valószínűleg nem fogod, de mindenképpen hasznos, ha van egy kis varrástudásod.
 • Ha tudod kezelni a varrógépet, van is esetleg otthon, akkor ne hagyd porosodni se a gépet, se a tudásodat! Minél többet gyakorolsz próbálkozol annál jobban megy majd.
 • A varrástudásodnak a meglévő ruhák javításánál, kisebb nagyobb átalakításoknál jó hasznát veheted. A már nem használt, kinőtt ruhadarabokat kis kreativitással átalakíthatod, ezzel is megnövelve az élettartamukat. Sok hasznos ötletet találsz itt a Textilország blogon is.
 • A saját készítésű ruhákhoz vásárolj méterárut, ha lehet hazai gyártásút! Igaz nem túl sok ilyen van, de azért még akad.

Vigyázz magadra és a környezetedre!

Share
Kategória: Közlemény és egyéb Címke: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 5 vendég.