Ruhaklinika házilag – gondok a cipzárral

Ruhaklinika sorozatunkban most a cipzárak körüli gondokat vesszük górcső alá, melyekkel bizony több probléma is adódhat. A húzózárak fémből vagy műanyagból készülhetnek. Lássuk mik lehetnek a leggyakoribb gondok!

aDSCF6115

A húzózár  szorul

“Az új cipzárak szinte kivétel nélkül meghálálják, ha a fém fogakat mielőbb száraz szappannal vagy grafit ceruza hegyével, a műanyagból készülteket pedig pl. gyertyaviasszal, azaz sztearinnal áthúzva „megkenjük”. Ez a spirál fogazatúaknál is előnyös. A „megkent” zárláncon a kocsi mozgása simává és könnyűvé válik. A súrlódás csökkentő anyag feleslege pedig a kezelést követően tiszta ronggyal letörölhető.” forrás: ezermester.hu

Előfordul, hogy a ruhadarab egy pontján megakad a húzózár. Egyszerűbb esetben ennek oka lehet egy le nem vágott cérna, de komolyabb varráshiba is okozhatja. Elképzelhető, hogy varráskor nem hagytak elég helyet a cipzár húzókájának  vagyis kocsijának, ezért valami az útjába kerül és megakad. A javítása körülményes, ezért mindig ellenőrizd, hogy a megvásárolni szándékozott ruhadarabon a húzózár akadálytalanul működik-e!  Egy-két fel-le húzással megspórolhatsz egy visszautat a boltba.

A fogak nem kapcsolódnak

Ezt általában a cipzár kocsijának a kopása okozza. Egy lapos fogóval a kocsi két oldalán lévő oldalvezetőt kell  finoman összenyomni. Ezzel  legtöbbször orvosolható a probléma.

Leesett vagy nem javítható a húzóka

Ebben az esetben a kocsi cseréjére lehet szükség. Erről bővebben az ezermester.hu oldal cikkében olvashatsz.

Cipzárcsere

Megesik, hogy az egész húzózárat ki kell cserélni. Nadrágokon ez viszonylag könnyen megoldható házilag is. Ennek mikéntjéről a hobbizona.hu oldalon részletes, fotókkal illusztrált leírást találsz. Kattints a képre!

 

Az érdekesség kedvéért álljon itt néhány ötletes megoldás a húzózárak egyéb felhasználására. A képre kattintva tovább nézelődhetsz a Pinteresten.

zip

Share
Kategória: Házi ruhaklinika Címke: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 5 vendég.