Ruhaklinika házilag – Csináld a felhajtást!

Házi ruhaklinika sorozatunk most következő részeiben a nadrágok körül időzünk. Tény, hogy a nadrágokkal sok gond lehet, akár gyerek akár felnőtt méretről legyen szó. Túl hosszú, túl rövid, szűk, bő, kikopott, kiszakadt, cipzárt kellene cserélni. Ebben a bejegyzésben a leggyakoribb gondot, a túl hosszú nadrágszár esetét kezeljük.

 

Previous Image
Next Image

info heading

info content


Vágjunk is rögtön a témába!

 

TÚL HOSSZÚ – NADRÁGFELVARRÁS HÁZILAG

Gyakori probléma, hogy a megvásárolt nadrág mindenhol passzol, csak éppen hosszú a szára. Ha nem szeretnél nagy felhajtást csinálni* a dolog körül és van némi elszántságod, varrógéped, akkor legegyszerűbb ha magad végzed el ezt a nem túl bonyolult műveletet.

(*értsd: varrónő vagy szabadidővel rendelkező, készséges rokon, ismerős felkutatása, meg/felkérése, elvitel, próba, várakozás, pénztárca nyitogatás, mélyére nyúlás vagy sűrű hálálkodás, bonbon stb. vásárlása köszönetképpen stb…)

Az alábbiakban röviden összefoglalom az legalapvetőbb tudnivalókat.

GYEREKNADRÁG

Ha a gyerek nadrágja hosszú, szinte biztos, hogy nem érdemes levágni belőle, hiszen pár hónap és belenő. Az esetek többségében nem szükséges a nacit a szekrény mélyére száműzni és megvárni a megfelelő lábhosszt. Egyszerűen felhajtva is hordható. Amúgy is divat a boyfriend fazonú nadrág, aminek egyik jellegzetessége a felhajtott szár. Nem csak farmernél menő.

Ha a nadrág jellegénél fogva kifelé hajtva nem szalonképes (pl. egy alkalmi, ritkábban hordott darab), akkor a felesleges hosszt hajtsd befelé és így levarrhatod kézzel vagy varrógéppel. Sőt szűkebb szárú fazonnál nem is feltétlenül szükséges levarrni. Csak behajtod és kész.

Mi a teendő akkor ha hosszigazításra szorul a nadrág?

AMIRE SZÜKSÉGED LESZ

 • mérőszalag
 • jelölő kréta
 • gombostű
 • olló
 • varrógép

MÉRJ ÉS JELÖLJ!

 • Első lépésként fel kell próbálnod a nadrágot.
 • Vedd fel a cipőt, amivel leggyakrabban hordod majd!
 • Ha tudsz kérj meg valakit, hogy a jelölésnél segítsen!
 • Állj egyenesen és a segítőd hajtsa befelé a nadrág szárát a megfelelő hosszra!
 • Gombostűvel pár helyen tűzze meg!
 • Ülj le és ellenőrizd, hogy a ülve is jó lesz-e a hossz! Nem kúszik-e túl magasra.
 • Vedd le a nadrágot és egy jelölő krétával vagy szappan darabbal pár helyen jelöld meg a felhajtás élét!
 • Vedd ki a gombostűket és ellenőrizd a berajzolt jelöléseket! Nem gond, ha nincsenek teljesen egy vonalban. Vedd az átlagot!
 • Mérd meg! Ez lesz a kívánt hossz.  Ennyivel kell rövidíteni a nadrágot, de NEM ezen a vonalon kell elvágni!
 • Kell még a ráhagyás. 2-3-4 cm varrásráhagyással számolhatsz a nadrág anyagától és fazonjától függően.
 • A nadrágot hajtsd félbe hosszában és fektesd egymásra a két szárát!

VÁGNI VAGY NEM VÁGNI

Az, hogy el is kell-e vágni a nadrág szárából attól függ mennyire hosszú. Ha mindössze 3-4 cm a fölösleg, azt egyszerűen befelé hajtva levarrhatod.

Ha 5-6 vagy akár több cm-el is hosszabb a nadrág akkor már érdemes elvágni.

Vegyük például, hogy 8 cm-el kell rövidebbre venned a nadrágot. Ekkor 3 cm varrásráhagyást figyelembe véve 5 cm-t kell levágnod a szárakból. Mérd ki a levágandó részt és a fentebb említett módon egymásra hajtott szárak közül először a felül lévő szárból, majd az alul lévőből is vágd le a fölösleges részt! Figyelj, hogy mindkettő egyforma legyen!

A VARRÁS MENETE

A nadrágot felvarrhatod egyszer visszahajtva vagy duplán behajtva. Előbbi esetben cikk-cakköltéssel, esetleg overlock öltéssel tisztázd el a széleket! Ha duplán hajtod, akkor erre nincsen szükség. Már csak annyi a teendőd, hogy a nadrágot kifordítod, felhajtod és megtűzöd a varrásráhagyást, majd körbevarrod a nadrágot.

A varráshoz farmernadrágnál használj farmervarró tűt vagy legalább 100-as vastagságút! Eredetibb hatást érhetsz el, ha olyan színű cérnát használsz amilyennel a farmert varrták. Ez legtöbbször valamilyen sárga árnyalat. Más anyagú nadrágnál általában az a legjobb, ha az anyag színével azonos cérnát választasz.

Nagyjából ennyi. Leírva sem túl bonyolult, megcsinálni pedig még egyszerűbb. Érthető volt? Jó lenne látni is? Ha sikerül végre úrrá lennem a technika ördögén, akkor videót is kreálok.

Ha videón nem is, de IDE kattintva lépésről-lépésre megnézheted a nadrágfelvarrást képekben is.

 

Share
Kategória: Házi ruhaklinika Címke: , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 5 vendég.