Nem tudod miből van? Gyújtsd meg!

Új gyapjúfilc beszerzési forrást keresgéltem a napokban, mivel hiányzik pár színárnyalat, amire szükségem lenne a filc sütik készítéséhez. Mintát kértem egy hazai webáruháztól, ahol csábítóan sok szép szín kapható, jó áron. A kézhez kapott anyag rögtön gyanút ébresztett bennem. A 40% gyapjú tartalommal hirdetett anyag ugyanis 100% műszál, abból is a gyengébb minőség.  Ha fontos az alapanyag milyensége, minősége, nem árt kicsit tájékozódni, mielőtt az ember bevásárol.

Ha benned is gyanú ébred az alapanyagot illetően, nem kell komoly laboratóriummal rendelkezned, hogy legalább nagy vonalakban meg tudd állapítani az összetételét. Egyszerű lángpróbával elég jól tesztelhetők az egyes anyagok.


20150220_112015

Sajnos a textilkereskedelemben, ruhaiparban is jelen van a trükközés. Nem ritka, hogy a túlnyomó részben műszálas anyagokat úgy adják el, mintha a természetes szál lenne magasabb, felcserélve a százalékokat. Sőt gyakran előfordul, hogy a tapintásra is érezhetően műszálas anyagú ruhadarabra a 100% pamut feliratú címke kerül.

Amikor az ember interneten vásárol még nagyobb a csalás-csalódás veszélye, hiszen nincs lehetőséged megtapogatni, jobban szemügyre venni az anyagot. Ha nagyobb mennyiségű anyagot szeretnél interneten keresztül vásárolni, előtte mindenképpen érdemes mintát kérni. Tapasztalatból mondom, mert bizony velem is megesett már, hogy lelkesen rendeltem, örvendezve, hogy milyen jó áron sikerült beszereznem az anyagot, majd hideg zuhanyként ért amikor a minőséggel szembesültem. A webáruházak általában nem zárkóznak el, szívesen küldenek díjmentesen termékmintákat.

Ha szeretnéd tudni, hogy nagyjából milyen összetételű az anyag, esetleg nem vagy biztos abban, hogy a megfelelő összetételt adták meg, nincs másra szükséged mint gyufára.

Vágj egy darabot az anyagból és gyújtsd meg a sarkát! Figyeld meg hogyan ég, milyen a szaga, a hamuja! Ezekből megállapítható az anyag összetétele.  Nézzük a főbb tulajdonságokat!

PAMUT, LEN

 • Égés: gyors, nagy lánggal égő, tovább izzó, erősen füsstölő
 • Szag: égett papírhoz hasonló
 • Égéstermék: világosszürke hamu

VISZKÓZ

A pamuthoz és a lenhez hasonlóan ég, mivel cellulóz alapú, de vegyileg előállított anyag.  A fentiektől inkább tapintásra különböztethető meg némi gyakorlattal.

GYAPJÚ, HERNYÓSELYEM

 • Égés: lassan kis lánggal ég, hamar elalszik
 • Szag: égett hajszagú
 • Égéstermék: sötét, szétmorzsolható, salak-szerű

MŰSZÁLAS ANYAGOK

 • Égés: anyagtól függően gyorsan vagy lassabban gyulladó, olvadó, nyúlós olvadékú, csöpögő
 • Szag: szúrós ecet-, vagy műanyag szagú
 • Égéstermék: minden esetben kemény, szétmorzsolhatatlan olvadék

KEVERT SZÁLAS ANYAGOK

A többféle szálból készült textilek esetében a  fenti jellemzők egyszerre jelentkeznek. A dominánsabb, nagyobb mennyiségű alapanyagra jellemző tulajdonságok intenzívebben a másik kevésbe. Az én esetemben például a 40% gyapjú, 60% műszál tartalmú filc anyagnál kellett volna éreznem a szerves égésre jellemző szagot, lett volna némi salakszerű égéstermék. Ezzel szemben az anyag egyszerűen megolvad, mint a műanyag.

A lángpróba tehát adhat némi támpontot, ha szeretnél többet tudni a textilek alapanyagairól. Próbáld ki Te is, ha fontos számodra a minőség, a korrekt tájékoztatás és nem akarod, hogy megvezessenek!

Share
Kategória: Alapanyagok, Hasznos tippek Címke: , , ,
2 comments on “Nem tudod miből van? Gyújtsd meg!
 1. Racz Rozsa szerint:

  Milyen vegyszerrel impreglalhatnak?
  Milyen vegyszerrel tavolithatom el a legegyszerubben?,ha nembirja a hokezelest?
  Koszonom!
  Udvozlom: racz rozsa

 2. Racz Rozsa szerint:

  Tisztelt Cim!
  Milyen vegyszerrel impreglathatnak? ,es mivel tavolithatom el ?
  Lehetoleg hokezeles nelkul
  Koszonom!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 4 vendég.