A varrás világhálója – az ötlet

Ahogy a sorozat első, bevezető részében már megállapítottuk mára az internetnek hála óriási információ, ismeret, tanulási lehetőség zúdult a nyakunkba az élet minden területén. Ez alól a kreatív hobbik számos ágazata sem kivétel. Bármilyen technikát elleshetsz az internetről, ha tudod mit hol keress. Ebben a sorozatban szeretnék egy kis segítséget adni ehhez, leszűkítve a szabás-varrás témájára.

Megbeszéltük, hogy a varráshoz pár alapvető dologra szükséged van, mégpedig az alábbiakra:

 • ötlet
 • szabásminta
 • alapanyag
 • varrógép
 • varrási útmutató

ÖTLET

idea-light-bulb

Ezt a témát csak nagyon röviden és vázlatosan taglalnám. A többi írás viszont hosszadalmasabbnak, és jóval izgalmasabbnak ígérkezik.

MI IS AZ ÖTLET?

 • „Olyasmi, ami annyira nyilvánvaló, hogy ha valaki felhívja rá a figyelmünket, azon csodálkozunk, miért nem nekünk jutott eszünkbe.”
 • „Egy általánosan ismert vagy elfogadott dolog azonnal érthető megjelenítése újszerű, egyedi vagy váratlan módon.”
 • „Valami új, amit az előzményeiből nem lehetett előre látni.”
 • „Az intuíció felvillanása, ami lehetôvé teszi, hogy olyan új fényben lássuk a dolgokat, ami két, látszólag különböző, össze nem illő gondolatot egy új koncepcióban egyesít.”
 • „Az ötlet az összetettet meglepôen egyszerűvé szintetizálja.”

Nagyjából a fentiek alapján szokták megfogalmazni az ötlet lényegét. Az ötlet mindig valamilyen felmerülő szükségre, problémára ad választ és megoldást. Lehet saját ötletünk, ami nagyon szuper és bizony gyakran előfordul, hogy mások ötletei adnak lökést ahhoz, beinduljon a tettvágy és valamit alkossunk. Bármire van szükséged vagy akár megtetszik valami az interneten a megfelelő keresőszavakat beírva rengeteg oldal, fotó, tárul eléd ahonnan ötletet, ihletet meríthetsz. Kereshetsz a Google keresőjében, de kreatív területen az inspiráció legnagyobb és legnépszerűbb tárháza a Pinterest.

Pinterest_Favicon másolat  googles

Aki nem ismerné “a Pinterest egy amerikai közösségi képmegosztó weboldal. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a regisztrált felhasználók témák szerint rendezetten fényképeket osszanak meg egymással. Az oldal önmeghatározása szerint arra való, hogy összekösse a világot azon képek által, melyeket a felhasználók fontosnak tartanak.” forrás: Wikipédia. Az üzenő falra tűzött fotók linkként működnek és visszavezetnek a kép eredeti forrásához. Ez azért is remek, mert sokszor az eredeti oldalon szabásmintát, elkészítési útmutatót is találsz. Készíthetsz saját üzenőfalat is témák szerint, ahová kitűzheted, összegyűjtögetheted a neked tetsző képeket. Remekül lehet keresni is a pinek között.  Érdemes angolul beírni a keresett szót vagy témakört. Ha nem tudsz angolul, ma már az sem jelent akadályt. Erre ott vannak az online szófordító oldalak, melyek közül legismertebb a SZTAKI szótár. (Ha érdekel a mit rejt a mozaikszó íme: A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete MTA SZTAKI) Ezen kívül még számos fordító oldalt találhatsz.

facebook

Ami nagyon népszerű még a különböző tematikus Facebook csoportok. Ezen a közösségi oldalon kereshetsz az érdeklődésednek megfelelő csoportokat ahová csatlakozhatsz. Kérdezhetsz a többiektől, megoszthatod a saját ötleteidet, valamint más oldalakon talált hasznos információkat videókat is. Ezekről lesz még szó később konkrétabban és részletesebben is.

Rengeteg időt el lehet bóklászni a különböző oldalakon ötletekre, inspirációra vadászva. Tegye fel a kezét, aki sosem hagyta még a “dagadt ruhát másra” egy kis netes nézelődés kedvéért… ugye, hogy?

Kis ország vagyunk, a legfrappánsabb, legkreatívabb ötletek nem feltétlenül Magyarországról származnak. Ha vannak is ilyenek szeretjük megtartani magunknak, levédetni stb. Külföldön jóval bőkezűbben bánnak az ötletekkel. Szívesebben osztják meg a saját szabásmintákat, sok tutorialt azaz lépésről-lépésre leírást, videót, bemutatót készítenek. Amerikai blogokon van külön TUTORIAL menüpont is. Szóval mi magyarok szeretünk meríteni innen-onnan, a magyar oldalakon leginkább a külföldről összeszedegetett ötleteket látjuk visszaköszönni. Hát ez van. Lehet erről jogi és erkölcsi vitát nyitni, de itt most nem ez a célom. Itt meg is állnék, a következő témák sokkal izgalmasabbak és szeretném azokat majd jóval részletesebben boncolgatni.

Legközelebb a szabásmintákról lesz szó.

Share
Kategória: Hasznos tippek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Új hozzászólások

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 4 vendég.