A varrás világhálója – alapanyagok beszerzése

Ma már számos lehetőség van arra, hogy a varráshoz alapanyagot szerezz be, legyen az textil vagy rövidáru.

Ha az OFFLINE vagyis hagyományos méteráru és rövidáru boltokat, kereskedéseket nézzük kétségtelenül a Budapesten lakók vannak a legelőnyösebb helyzetben. A legtöbb nagykereskedés itt található, emellett rengeteg a kiskereskedés a legolcsóbbtól a legexkluzívabb kínálatig. A vidéki kereskedők leginkább innen vagy más nagyvárosokból szerzik be az áruikat. Minél messzebbről érkeznek annál drágább lesz a termék mire a helyi boltocska polcára kerül, hiszen a szállítási és egyéb költségek szépen feltolják az árakat.

A jó hír, hogy az internetnek köszönhetően ma már a legeldugottabb faluban élő hobbivarrónők is hozzájuthatnak bármilyen alapanyaghoz és nincsenek akkora hátrányban a nagyvárosban élőkhöz képest. Sok lehetőség kínálkozik arra, hogy jó áron szerezz be mindent, amire a varráshoz szükséged van. Ezeket majd sorra is vesszük, de most maradjunk még az offline kereskedéseknél. Mit érdemes ezekről tudni?

trikó virág

OFFLINE MÉTER-, ÉS RÖVIDÁRU KERESKEDÉSEK

Ezek a hagyományos nagy-, és kiskereskedések, ahová besétálsz nyitvatartási időben, kiválasztod a neked tetsző terméket, fizetsz a pénztárnál és hazasétálsz. Ez eddig világos mindenki számára. Ezeknek a boltoknak az előnye, hogy megnézheted, megtapogathatod az anyagokat. Rögtön látod a minőséget, valós színt.

NAGYKERESKEDŐK

Róluk azt érdemes tudni, hogy óriási árukészlettel rendelkeznek, ami saját importtevékenységből származik. Viszonteladókat, gyártókat, nagyobb felhasználókat szolgálnak ki javarészt, akik egész végeket vásárolnak. Magánemberként általában 10 méter alatt nem lehet vásárolni és ha nem teljes végeket vesz az ember, akkor az árra még vágási felárat számolnak.

Némelyiknek van kiskereskedelmi részlege is, ahol akár fél métert is kérhetsz, ám nagyjából ugyanazon az áron kapod, mint más kiskereskedelmi üzletekben. Az áraik annál kedvezőbbek minél nagyobb mennyiséget vásárolsz, és nyilván függ az anyagfajtától, alapanyag összetételtől is. Az utóbbi években elég sokat emelkedtek a nagykereskedelmi árak. A legnagyobbak diktálják az árakat, ami a kiskereskedelemre nagymértékben kihat. Sok kiskereskedő panaszkodik, hogy olyan árak vannak a nagykereskedésekben, ami miatt ők is kénytelenek emelni, hogy némi hasznot is termeljenek. Kis hazánkban nincs nagyon sok ezekből a nagykereskedőkből.  A kiskereskedők és webáruházak  többnyire tőlük szerzik be az árukészletüket, ezért ha a legtöbb helyen ugyanazokat az anyagokat, mintákat találod az nem a véletlen műve.

Ha a keresőbe beírod, hogy méteráru nagykereskedés akkor a legnagyobbakat dobja először. Ha nagy tételben szeretnél vásárolni akkor közöttük keress. A honlapjukon általában alapinfomációkat találsz. Érdemes telefonon vagy e-mailben érdeklődni a vásárlási feltételekről, valamint személyesen elmenni és felmérni a kínálatot. Webáruházuk általában nincsen, de a helyszínen lehet kapni mintaanyagokat, ami alapján a későbbiekben e-mailben is leadhatod a rendelésed, amit házhoz is szállítanak vagy futárral eljuttatnak.

KISKERESKEDŐK

Belőlük sok van a fővárosban és vidéken egyaránt. Az árkategóriák és a kínálat milyensége, minősége széles skálán mozog. Általánosságban jellemző, hogy sokan nem fordítanak különösebb gondot az online jelenlétre. A nagyobb és exkluzívabb boltoknak természetesen informatívabb honlapjuk van, a kisebbek viszont többnyire csak gyűjtőoldalakon vagy egyáltalán nem találhatók meg a neten, emiatt a vásárlóközönségük javarészt a helyi és környékbeli emberekből kerül ki.

Itt meg kell említeni a népszerű “Megbolondultunk” azaz I LOVE TEXTIL boltokat. Belőlük néhány található Budapesten a belvárosban.  Sajnos vidéki városokban és az interneten nem lehet tőlük vásárolni. Népszerűségük oka a nagyon alacsony ár és a gyorsan változó, viszonylag nagy választék. Az anyagok összetétele, minősége iránt feleslegesen érdeklődünk a boltban, többnyire nem nagyon vannak képben az eladók. A minőség az alacsony árnak megfelelően nagyon vegyes. A színhibás, műszálas, mindenféle ilyen-olyan anyag között sokszor találni kincseket. Vettem már ott nagyon jó minőségű, pamut pólóanyagot és színét többszöri mosás után is borzasztó mértékben eresztő futtert szintén.

MÉTERÁRU, RÖVIDÁRU AZ INTERNETEN

DSC_1016

Az online vásárlás virágkorát éljük, a lehetőségek szinte végtelenek. Ha online vásárolsz nincsenek térbeli, időbeli korlátok, nem kell utazgatni, szinte ki sem kell mozdulnod otthonról. Ugyan az anyagok minőségét a saját szemeddel, kezeddel nem tudod ellenőrizni, de talán ez az egy dolog az, amit ellenérvként fel tudnék hozni. Manapság már rengeteg webáruház és adás-vételi portál létezik, biztonságosan lehet vásárolni. Persze előfordulhatnak gondok, csalások, de azért az online kereskedők legnagyobb része, főleg a cégek adnak arra, hogy valóban minőségi módon szolgálják ki a vevőket. Az esetleges problémák orvosolhatók, jogilag is biztosított ennek a háttere.  Az árucsere, áruvisszaküldés vagy pénzvisszafizetés mind olyan lehetőség amivel élhet a vásárló.

WEBÁRUHÁZAK  ITTHON ÉS KÜLFÖLDÖN

ITTHON

Rengeteg webáruház van, ahol méterárut, rövidárut vásárolhatsz. Vannak hagyományos és online értékesítéssel egyszerre foglalkozó kereskedők, tehát van bolt ahová elmehetsz és leadhatod a rendelésed a webáruházon keresztül is.

Itthon legtöbben lakástextil, vászon anyagokat és rövidárut kínálnak. Ezek közül kiemelkedően népszerűek és egyben a legdrágábbak a DIZÁJNER TEXTILEKET, kiegészítőket kínáló üzletek. Már itthon is elérhetők azok a meseszép textilek, amiket külföldi oldalakon nyálcsorgatva csodáltunk néhány évvel ezelőtt. Ezek jó minőségű, színpompás, mintás anyagok. Többnyire pamutvásznak, amik ruhától a táskákig sokféle célra felhasználhatók. Az eddig itthon ritkaságnak számító, mintás kötött anyagok is megjelentek amiket pólók, szabadidőruhák készítéséhez használhatunk. Már több helyen Öko-Tex  minősítésű, organikus anyagokat is lehet vásárolni, ami kisbabáknak, érzékeny bőrűeknek ajánlott. Az árak kétségtelenül a legmagasabbak, ha a varrás idő és munkaigényét is hozzávesszük az elkészült és eladásra szánt termékünkhöz az ára igencsak magasra szökhet. Többnyire 3000-4000 Ft körül mozog az anyagok méterára, de akár 10 cm-t is vásárolhatsz mintánként.

Középkategóriában sok webáruházat találsz, ahol a kínálat nagyjából egyforma. Ugyanazok a minták jelennek meg, hiszen többségében ugyanott vásárolnak a fentebb említett nagykereskedőknél. Az árak és a kínálat átlagosnak mondható.

KÜLFÖLDÖN

Egy kis bátorsággal, némi nyelvismerettel, PayPal számlával már külföldről is rendelhetsz. Aliexpress, Ebay, Amazon, Etsy oldalain nincs olyan, amit ne találnál meg. Ezeken a nemzetközi kereskedelmi oldalakon rengetek méterárut, rövidárut, varrási kelléket is kínálnak. Sok eladó, főleg Kínából ingyen szállít. Nem kell ugyan szállítási költséget fizetned, cserébe pár hétig eltart mire megérkezik a csomag. Hát lássuk be azért Kína nem a szomszédban van. Sokan vásárolnak ezekről az oldalakról saját részre, de továbbértékesítésre is.  Nyilván nagyobb a kockázat ezért érdemes megnézni az eladó értékeléseit mennyire megbízható. Párszor már én is rendeltem és eddig nem volt gondom, sőt a vártnál hamarabb megérkeztek a csomagok.

Az árak a textileket, méterárukat tekintve nem mondhatók olcsónak, nagyjából 3000 Ft/yard körül mozognak. Egy yard kb. 90 cm.  Vannak többféle anyagból összeállított csomagok, amik fél, negyed yardokat, vagy még kisebb méreteket tartalmaznak. Erre figyelni kell az árak és mennyiségek összevetésénél. Szóval ha innen rendelsz akkor valamennyit spórolhatsz a szállításon, de lehet hogy nagyjából azonos áron már itthon is találsz hasonló anyagokat. Ami ezeken az oldalakon olcsónak számít és érdemes innen rendelni azok a rövidáruk és varráshoz szükséges egyéb kellékek. Igazi Kánaán. Ilyesmiket akár saját részre és továbbértékesítésre is érdemes vásárolni. Kis hazánkban sajnos nem nagyon van gyártás ezért az újdonságok, szépségek mind külföldről érkeznek.

Visszatérve még a dizájner textilekre a fabric.com oldalon rengeteg meseszép anyagot találsz, a hazai áraknál olcsóbban. Sokfelé szállítanak a világon, pechünkre Magyarország nincs a listán. Ha tudsz angolul és szeretnél rendelni, esetleg környező országokban él rokonod, ismerősöd aki bevállalja, hogy a csomagot átveszi és neked továbbküldi akkor hajrá! A szállítási költségeket nézd meg, számold ki hogy megéri-e! Szoktak lenni akciók és az első vásárlásból kedvezményt is adnak ha jól tudom. Én még nem próbáltam ki, de szívesen veszem ha valaki megírja a tapasztalatait.

HIRDETÉSI OLDALAK

Alkalmi vételekhez juthatsz a hazai hirdetési oldalakon is. A Jófogás, Teszvesz, Vatera és a hasonló oldalakon is hirdetnek textileket, rövidárukat. Itt az árak és a minőség is nagyon vegyes. Többnyire magánszemélyek, de cégek is hirdetnek. Sok kreatív alapanyagot találhatsz még a Meska  alkotók boltjában is.

FACEBOOK

facebook

A Facebook is óriási lehetőségeket rejt. Vannak zárt és nyilvános csoportok amikhez csatlakozhatsz ha eladni vagy vásárolni szeretnél. Itt is jelen vannak kereskedők és magányszemélyek egyaránt. Igazi kincsesbánya rejtőzik itt, sokféle alapanyag, többnyire kedvező árakon. Az adás-vétel úgy zajlik, hogy az eladó feltölti a termékeit képpel, árral, leírással és a vételi szándékot és mennyiséget a kép alatt hozzászólásban kell jelezni. Ezután a felek felveszik egymással a kapcsolatot privát üzeneten keresztül és egyeztetik a fizetés és szállítás részleteit. Remek üzletek köttetnek így, érdemes csatlakozni.

Kicsit hosszúra sikerült ez a bejegyzés, de remélem hasznos volt. Ha legalább egy hasznosítható ötletet találtál, megköszönöm ha itt hozzászólásban vagy akár a Facebookon megírod az észrevételedet vagy nyomsz egy lájkot. 🙂

Jó anyagbeszerzést kívánok!

Share
Kategória: Hasznos tippek Címke: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 5 vendég.