Rend a lelke…

Kicsit off leszek, nem annyira varrásról és textilekről lesz most szó, de azért hátha belefér.

Nem vagyok minden áron rendmániás, de szeretem ha úgy érzem, hogy ura vagyok a helyzetnek és a lakás állapotának, még ha nem is tökéletes a rend. Két gyerek mellett bevallom időnként azért kicsúsznak a dolgok a kezem közül és felhalmozódnak a pakolni valók.  Persze ez tuti csak velem van így, mindenki másnál mindig csodálatos rend van, vasalt ingek  sorakoznak a szekrényben, sehol egy porcica, a gyerekek is rögtön elpakolják maguk után a játékaikat, amikkel már nem játszanak.

Nem régen azt olvastam valahol, egy pszichológus írta, hogy ha egy kisgyerek nagyon rendszerető és mindig mindent a helyére tesz, akkor az nagyobb aggodalomra ad okot mintha egyáltalán nem érdekli a rendrakás. Ilyenkor a gyerek a környezetének rendezésével valamiképpen kompenzálni akarja  a lelkében és körülményeiben lévő rendezetlenséget és zavart. Talán nem pont ezekkel a szavakkal, de ez volt a cikk lényege. Akkor megnyugodtam, hogy az enyémek normálisak :).  Ennek ellenére valahogy rá kell venni őket, hogy a nagy játszást rendrakás kövesse, és ne kelljen egy játékhegyet megmászni azért, hogy lefekvéskor eljussanak az ágyukig. Az meg végképp nem járja, hogy mindig mindent anya pakoljon el. Azt hiszem ez nevelésileg sem lenne helyén való.

Az “Azonnal pakolj össze!”, “Hozom a kukazsákot!” és egyéb vezényszavak, fenyegetések ritkán válnak be. Ezekre általában a szikla dac a leggyakoribb reakció.

Együtt és néhány játékos módszerrel viszont egész jó eredményeket lehet elérni. Álljon itt most néhány ötlet, hátha másnak is jól jön.

1. RO-BOT VA-GYOK, TA-KA-RÍ-TOK…

Ez a módszer egész jól szokott működni. A játék lényege, hogy anya beprogramozza a kis takarító robotokat: “Tedd a kirakókat a dobozba!” “Rakd a plüssállatokat a polcra!” és megnyomja a megfelelő gombot az indításhoz (pl. orrocska hegye). A kis robot már teszi is a dolgát.

2. Ha anya mondja NEM, ha a Mici mackó mondja IGEN.

Érdekes módon ha anya kéri a csemetét a rendrakásra kevésbé hatékony mintha mondjuk egy plüss mackó, nyuszi vagy egyéb megszemélyesített állatfigura teszi ugyanezt. Ehhez elég csak előkapnom egy plüssállatot a szétdobált halmazból, egy kicsit elváltoztatni a hangomat és  plüssmackóvá válni. “Brumm, brumm, gyere pakoljuk össze a játékokat! Lepjük meg anyát!” Öröm nézni amikor a kicsik a mackóval eszme cserélve, szinte észrevétlenül tesznek rendet.

3. Te mond meg!

Hatékony az is ha időnként teret engedünk a gyerkőcnek és nem csak mi adjuk az ukászt. Hadd ossza ki ő a feladatokat! Ha több gyerek van akkor egyszer egyik mondja  meg ki mit tesz a helyére, aztán a másik.

4. Számold ki!

Az is jó móka, ha közben kiszámolóst játszunk. Ec-pec kimehecc…. akire jut az teszi el a legókat, akire nem az a plüssállatokat.

5. Egy kis nasi

Ezt a módszert csak ritkán alkalmazom, ha végképp minden kötél szakad. A nasira nehezen mondanak nemet a gyerekek. Helyezhetünk kilátásba egy kis finomságot. Lehet ez valami egészséges is, kedvenc gyümölcs, mazsola, mogyoró ilyesmi. Bevallom legutóbb tejszínhab volt a csali. 5 db játék elrakása után egy ici-picit, a végén egy nagyobb adagot nyomtam a szájukban a flakonból. Tetszett nekik, igen jókedvűen ment a pakolászás és hamar rend lett. Persze előtte volt vacsi és utána fogmosás. Néha lehet ilyet is.

Egy alapötlet a káosz megelőzésére

Ha több gyerek is van a családban a játékok óhatatlanul felszaporodnak, hála a nagyszülők, rokonok, barátok jószívű ajándékainak. Persze a gyerekek a tizedével sem játszanak, viszont annál jobban szét lehet rámolni őket. Ilyenkor a legjobb módszer a vetésforgó. A lényeg, hogy a játékok egy részét tematikusan dobozoljuk be és rakjuk el padlásra, pincébe, tárolóba, szekrény tetejére. Lehetőleg úgy, hogy a gyerekek ne  tudjanak róla és ne férjenek hozzá. Aztán időnként elő-elő veszünk belőle és elrakunk néhány elől lévő játékot.

Share
Kategória: Gyerekszoba, Hasznos tippek Címke: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 3 vendég.