Falvédő készítése III. – A varrás

Folyatódjék a falvédő készítésről szóló sorozat! Nagyjából ott tartunk, hogy megvan a terv, megvettük a szükséges anyagokat, sőt már be is avattuk. Most már előkerülhet az olló, a vasaló és a leglényegesebb a varrógép.

A falvédő készítés alapvető technikája az applikálás. Erről már részletesen írtam az Applikálás című korábbi bejegyzésben, sőt egy kis videót is készítettem, Applikálás a gyakorlatban címmel.

A falvédő alapja állhat egy vagy több darabból, erre kerülnek az applikálandó minták, zsebek. A zsebek nagyon hasznosak tudnak lenni, kerülhet bele például zsebkendő, hogy éjszaka kéznél legyen ha épp szükség van rá. Jó búvóhelyül szolgálhatnak titkos, elrejteni való kincseknek. A gyerekeknek sok ilyen kincsük szokott lenni. A kedvenc plüssfigura  a zsebek egyikében várakozva őrizheti kis gazdája álmát. Fontos eleme a falvédőnek a szegély, ami tulajdonképpen keretbe foglalja a művet. A zsebek és a szegély elkészítéséről még lesz szó részletesen is.

Na most már a gyakorlati megvalósításra térek:

 1. Először is vágd ki a falvédő alapját képező darabot/darabokat! A kívánt végső mérethez add még hozzá a varrásráhagyásokat, ami kb. 1,5 cm!
 2. Vágd ki az applikáláshoz a mintákat és mindegyik hátoldalát erősítsd meg rávasalható közbéléssel! Legjobb ha mindkét oldalon ragasztós közbélést használsz, amit vasalással rögzíthetsz az alapra. A folyamat ezen része sajnos elég pepecs munka, de érdemes rá időt szánni.
 3. Az előkészített mintákat helyezgesd el az alapon, hogy lásd milyen lesz majd a végeredmény!
 4. Gombostűkkel tűzd rá a mintákat az anyagra, hogy ne csúszkáljanak el!
 5. Ellenőrizd az összképet!
 6. Ha  már biztosan nem változtatsz a mintákon, vasald fel őket az alapra!

Ha elégedett vagy a látvánnyal, a színek, minták harmonikusak, szépek, nincsen olyan üres rész ahová még valami kívánkozik, akkor nekiláthatsz a következő nagy feladatnak, a varrásnak.


 • Ha az alap több darabból áll, nem feltétlenül kell először ezeket összevarrni. Hiszen akkor nagyobb anyagot kell majd a gép alatt forgatni, ide -oda tologatni az applikálás során. Ez igencsak megnehezítheti a munkát.Célszerű a különböző darabokra külön-külön applikálni a mintákat, és csak azután összevarrni a nagyobb egységeket.
 • Készíthetsz levehető-felrakható elemeket is a falvédőre, amihez tépőzárat használhatsz. A tépőzár horgos felét varrd a falvédőre, a bolyhosat a felhelyezhető elem hátoldalára! Hogy miért pont így és nem fordítva? Mert a tépőzár horgos része nem feltétlenül csak a saját bolyhos párjához ragaszkodik. Szeret beleakaszkodni minden másba is. 🙂
 • Miután elkészültél az applikálással, gőzölve vasald át az anyagot!

Ezzel elkészült a falvédő eleje. A nehezén már túl is vagyunk! De azért a munka még nem ért véget…

A sorozat további részei:

I. Tervezz!

II. Ötletek, minták

IV. Zsebek

V. Szegély és bújtató

Share
Kategória: Gyerekszoba Címke: , , ,
One comment on “Falvédő készítése III. – A varrás
 1. Perei Viktória szerint:

  Sikerült megtalálnom az oldalad. Én is ilyen kis kreatív lélek vagyok. Sokat is jártam hobbi boltokba, valahogy ez mindig érdekelt. Gratulálok a honlapodhoz! Olvasni foglak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 5 vendég.