Falvédő készítése III. – A varrás

Folyatódjék a falvédő készítésről szóló sorozat! Nagyjából ott tartunk, hogy megvan a terv, megvettük a szükséges anyagokat, sőt már be is avattuk. Most már előkerülhet az olló, a vasaló és a leglényegesebb a varrógép.

A falvédő készítés alapvető technikája az applikálás. Erről már részletesen írtam az Applikálás című korábbi bejegyzésben, sőt egy kis videót is készítettem, Applikálás a gyakorlatban címmel.

A falvédő alapja állhat egy vagy több darabból, erre kerülnek az applikálandó minták, zsebek. A zsebek nagyon hasznosak tudnak lenni, kerülhet bele például zsebkendő, hogy éjszaka kéznél legyen ha épp szükség van rá. Jó búvóhelyül szolgálhatnak titkos, elrejteni való kincseknek. A gyerekeknek sok ilyen kincsük szokott lenni. A kedvenc plüssfigura  a zsebek egyikében várakozva őrizheti kis gazdája álmát. Fontos eleme a falvédőnek a szegély, ami tulajdonképpen keretbe foglalja a művet. A zsebek és a szegély elkészítéséről még lesz szó részletesen is.

Na most már a gyakorlati megvalósításra térek:

 1. Először is vágd ki a falvédő alapját képező darabot/darabokat! A kívánt végső mérethez add még hozzá a varrásráhagyásokat, ami kb. 1,5 cm!
 2. Vágd ki az applikáláshoz a mintákat és mindegyik hátoldalát erősítsd meg rávasalható közbéléssel! Legjobb ha mindkét oldalon ragasztós közbélést használsz, amit vasalással rögzíthetsz az alapra. A folyamat ezen része sajnos elég pepecs munka, de érdemes rá időt szánni.
 3. Az előkészített mintákat helyezgesd el az alapon, hogy lásd milyen lesz majd a végeredmény!
 4. Gombostűkkel tűzd rá a mintákat az anyagra, hogy ne csúszkáljanak el!
 5. Ellenőrizd az összképet!
 6. Ha  már biztosan nem változtatsz a mintákon, vasald fel őket az alapra!

Ha elégedett vagy a látvánnyal, a színek, minták harmonikusak, szépek, nincsen olyan üres rész ahová még valami kívánkozik, akkor nekiláthatsz a következő nagy feladatnak, a varrásnak.


 • Ha az alap több darabból áll, nem feltétlenül kell először ezeket összevarrni. Hiszen akkor nagyobb anyagot kell majd a gép alatt forgatni, ide -oda tologatni az applikálás során. Ez igencsak megnehezítheti a munkát.Célszerű a különböző darabokra külön-külön applikálni a mintákat, és csak azután összevarrni a nagyobb egységeket.
 • Készíthetsz levehető-felrakható elemeket is a falvédőre, amihez tépőzárat használhatsz. A tépőzár horgos felét varrd a falvédőre, a bolyhosat a felhelyezhető elem hátoldalára! Hogy miért pont így és nem fordítva? Mert a tépőzár horgos része nem feltétlenül csak a saját bolyhos párjához ragaszkodik. Szeret beleakaszkodni minden másba is. 🙂
 • Miután elkészültél az applikálással, gőzölve vasald át az anyagot!

Ezzel elkészült a falvédő eleje. A nehezén már túl is vagyunk! De azért a munka még nem ért véget…

A sorozat további részei:

I. Tervezz!

II. Ötletek, minták

IV. Zsebek

V. Szegély és bújtató

Share
Kategória: Gyerekszoba Címke: , , ,
One comment on “Falvédő készítése III. – A varrás
 1. Perei Viktória szerint:

  Sikerült megtalálnom az oldalad. Én is ilyen kis kreatív lélek vagyok. Sokat is jártam hobbi boltokba, valahogy ez mindig érdekelt. Gratulálok a honlapodhoz! Olvasni foglak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Új hozzászólások

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 3 vendég.