Fehérnemű varrása házilag – Gumiszalagok és egyebek

Folytatódik a fehérnemű varrásról szóló sorozatunk. Az elősző részben szó volt a varrógépről, varrógéptűről és a felhasználható textilfajtákról. Ha lemaradtál a bejegyzést az alábbi linkre kattintva elolvashatod:

Fehérnemű varrása házilag – Az alapok

Amire még szükség van a fehérnemű varráshoz azok a különböző gumiszalagok. Ezekből sokféle létezik, a pikós gumitól, az Y vagy szegőgumin át egyészen a különböző csipkegumikig. Vegyünk át most néhányat ezek közül!

Gumiszalag

DSC_0887

A legegyszerűbb a sima gumiszalag, ami többféle méretben kapható. Fehérneműknél általában a derék és combrésznél bevarrva vagy befűzve használjuk, mivel önmagában nem túl dekoratív.

Pikós gumi

DSC_0685 DSC_0682

Többféle szélességben és színben kapható ez a fehérnemű készítésnél gyakran használt gumi típus. Jellemzően egyik vagy mindkét szélén futhatnak a pikók. Bugyik, trikók gumizásához is nagyon jól használható. Dekoratív, ezért színoldalról vagy fonák oldalról is felvarrható, utóbbi esetben csak a gumi pikós széle látszik.

Y vagy szegőgumi

szegogumi1 szegogumi2

A szegőgumik szintén sokféle színben kaphatók, sőt létezik mintás változat is. Szegésre használjuk bugyik comb-, és derékrészéhez, illetve trikók szegélyéhez és pántjához. Félbe hajtva varrjuk fel.

Mintás gumiszalag

DSC_0657

Főként sportosabb női bugyik, illetve fiú alsók derékrészének gumizásához használhatók a különböző színes, mintás, csíkos, feliratos, általában 2-4 cm szélességű gumiszalagok.

Csipkegumik, díszgumik

DSC_0728

Rengetegféle változata létezik a rugalmas csipkegumiknak színekben, szélességben, fajtában egyaránt. Változatosan felhasználhatók derékrészhez, combgumizáshoz is. Díszgumik lehetnek fodrosak, organzával díszítettek, csipkések és még nagyon sokfélék.

Melltartó gumik

DSC_0676

Melltartót ugyan most nem fogunk varrni, de azért említést érdemelnek a különböző melltartógumik is. A bőrrel érintkező oldaluk általában puha, bársonyos felületű, lehetnek simák vagy mindkét szélükön pikósak. Használhatjuk őket trikók pántjaként, a szélesebbeket akár alsók derékgumizásához is.

Egyéb eszközök

Természetesen szükséged lesz még cérnára és egy jó szabóollóra, esetleg kisebb varróollóra. A szabáshoz szükséges eszközökről lesz még szó a szabásminta készítés témakörénél részletesebben is.

vintage-snips-and-clips-a-simple-pair-of-scissors-fpzlwm-clipart

Az ollóval kapcsolatosan még szeretném hangsúlyozni, hogy időnként érdemes megéleztetni. Egy éles, teljes felületén jól vágó ollóval sok időt és energiát spórolhatsz meg. Nagyon bosszantó és kellemetlen dolog életlen ollóval nyirbálni az anyagokat, különösen igaz ez a rugalmas textilekre.
A másik tanácsom, hogy a varráshoz, szabáshoz használt ollódat ne használd máshoz! Ne vágj vele kartont, gyerekek, párod nem nyúlják le saját barkácstevékenységeikhez! Legyen szigorúan elkülönítve szabás-varrás céljára! Így sokkal tovább hatékonyan használható és ritkábban kell megéleztetni.

Folytatjuk…

Share
Kategória: Fehérnemű Címke: ,
One comment on “Fehérnemű varrása házilag – Gumiszalagok és egyebek
  1. Bíró Edit szerint:

    Nagyon tetszik ez a téma,szeretnék többet tudni róla!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Új hozzászólások

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 1 vendég.