Fehérnemű varrása házilag – A szabásminta

A jó fehérnemű egyik fő ismertető jegye, hogy nem vagyunk tudatában annak, hogy viseljük. Miután felvettük eszünkbe sem jut, hogy rajtunk van. Ha mégis akkor valami gond van, ami megzavarja a komfortérzetünket, kényelmünket. Hogy mit tartunk kényelmesnek, kellemes viseletnek az nagyon szubjektív dolog. Sokfélék vagyunk alkatunkat, személyiségünket, igényeinket tekintve. Sokféle anyag és fehérnemű fazon létezik és kinek egyik, kinek másik jelenti a kényelmet.

Eddig átvettük, hogy milyen anyagokra van szükséged ha fehérneműt szeretnél varrni. Az előző részeket az alábbi linkeken találod:

Lehet, hogy közben már be is szereztél minden szükséges alapanyagot és jöhet a következő kulcsfontosságú dolog, ami nem más mint a szabásminta. Ez sok fejtörést szokott okozni. Honnan, hogyan, milyen szabásmintát használj?

DSC_1411 (1)

Lássuk milyen lehetőségek vannak!

Ha nagyon profin akarod csinálni és tengernyi időd, türelmed van akkor megszerkesztheted magadnak a mintát. Vannak olyan könyvek amikből meg lehet tanulni szabásmintákat szerkeszteni.

Kereshetsz olyan szabásminta magazinokat, amikben vannak fehérnemű minták is.
Az interneten minden van, ott is órákon át lehet szabásmintákra vadászni és biztosan találsz is majd jónéhányat.

Ezek a verziók időigényesek, hiszen fel kell kutatni a mintákat, lemásolni, kinyomtatni. Ha több családtagodnak is varrnál, akkor több méretet fazont kell találnod. Aztán ki tudja pontosak-e a minták méretei? Ez főleg a netről levadászott, ingyenes mintáknál lehet kétséges. A nyomtatás során is torzulhat a méretarány és lehet, hogy végül a fazon sem fog megfelelni.

Időből gondolom Neked sincsenek végtelen készleteid és szereted a gyors és egyszerű megoldásokat. Varrni egyébként is munka és időigényes dolog, ezért próbáljunk meg időt megspórolni ott ahol csak lehet. Egy végtelenül egyszerű, gyors és olcsó módszert javaslok.

Vedd most elő a kedvenc alsódat, azt ami tökéletes kényelmes és szívesen sokszorosítanád!
Neeeem! Nem fogjuk a régi módszernek megfelelően szétvagdosni és lemásolgatni az egyes darabjait. Lemásoljuk, de nem kell aggódnod a kedvenc darabodnak nem esik bántódása.

Egy bugyi szabásmintájának másolásakor a fő gondot az jelenti, hogy a gumi összehúzza az anyagot és nehéz kisilabizálni, megrajzolni az eredeti alkatrészeket.
A módszer bemutatásához egy egyszerű fazonú bugyit választottam, de más fazonokhoz vagy akár trikókhoz, kisfiú alsókhoz is használhatod ugyanezt a technikát.

HOZZÁVALÓK

3-5 cm vastag polisztirol (hungarocell) tábla
egy adag gombostű
skiccpausz vagy csomagolópapír
ceruza vagy filctoll a rajzoláshoz
olló

DSC_1377
Hungarocell táblát barkácsáruházakban vásárolhatsz. 50×100 cm-es méretben, több különböző vastagságban és minőségben kaphatók. Nekünk a legolcsóbb 3, 4 vagy 5 cm vastagságú elég lesz. Bármelyik megfelel.

Szabásminták készítéséhez javaslom, hogy szerezz be egy tekercs skiccpauszt! Általában nagyobb irodaszerboltokban megtalálod. Különböző szélességű tekercsek vannak. Az enyém 60 cm széles és sok évvel ezelőtt vettem. Valószínűleg még évekig elég lesz, pedig sokat használom. Fehér színű és pont annyira átlátszó amennyire szabásmintákhoz lennie kell.

SZABÁSMINTA KÉSZÍTÉSE

Hogyan másold le a kedvenc fehérneműd szabásmintáját? Mutatom a lépéseket. A bugyik ha megfigyeled általában három részből állnak, háta, eleje és a középső része, ami dupla.

A hungarocell táblát tedd az asztalra, teríts rá egy darabot a skiccpauszból és legyen kéznél a többi eszköz is!

DSC_1381

A háta másolásához hajtsd félbe a bugyit! A szabásmintához elég a fele, hiszen majd duplán hajtott anyagból szabod és így teljesen pontos lesz.

DSC_1386

Tehát a félbehajtott bugyit tedd a papírra és gombostűvel tűzd hozzá a hungarocellhez és annyira húzd szét a gumírozott részt, hogy az anyag kisimuljon. Vigyázz, hogy az anyagot ne húzd túl! Annyi gombostűvel rögzítsd a táblához amennyi elég ahhoz, hogy ne ugorjon össze!
Így megkaptad az eredeti méretű szabásmintát.

DSC_1388

A varrásráhagyásokkal egyelőre nem kell foglalkozni. Közvetlenül a szélek mentén rajzold körbe, majd vágd ki!
Ugyanezen a módon másold át az elejét és a középső részt is!

DSC_1391

DSC_1396

A középső résznél egyszerűbb ha nem hajtod félbe a bugyit, hanem az egészet rajzolod körbe és majd csak a minta felét vágod ki.

DSC_1403

DSC_1411 (1)

Ezzel megkaptad a tökéletes szabásmintát!

TIPP: A SZABÁSMINTÁK TÁROLÁSA

Miután kivágtad az egyes alkatrészeket érdemes ráírni a méretet, esetleg megjelölni valamiképpen a fazont is. Ha többféle mintát készítesz ezzel elkerülheted, hogy esetleg összekeveredjenek, elkallódjanak az elemek. A szabásminták tárolásához jó szolgálatot tehet a lefűzhető genotherm, amibe méretenként beteheted a szabásmintákat és egy dossziéban lefűzve gyűjtögetheted.

Share
Kategória: Fehérnemű Címke: , , , , ,
One comment on “Fehérnemű varrása házilag – A szabásminta
  1. gyeva szerint:

    Kedves e-dit!
    Olyan egyszerűen, de nagyszerűen kerül bemutatásra a fehérnemű szabása, hogy kedvem támadt a varrásukhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Új hozzászólások

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 5 vendég.