Fehérnemű varrása házilag – A szabás

Előző részekben a fehérnemű varrás alapjait és a szabásminta készítés legegyszerűbb módját vettük át. Miután elkészült a szabásminta következhet maga a szabás. Ne feledd, ahogy már fentebb volt róla szó, szabás előtt mindenképp avasd be a kiválasztott anyagot! Ha már ez is megvan akkor, lássuk mire lesz még szükséged a szabáshoz!

IMG_0295

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK
anyag
szabásminta
gombostűk
jelölő kréta vagy filc
olló
Ha teheted a szabást megfelelő magasságú asztalon végezd! Erre a célra tökéletesen megfelel akár az étkező asztal is. Földön, alacsony asztalon szabni nagyon kényelmetlen és derékfájdító dolog, ezeket inkább kerüld!

A SZABÁS MENETE
Ebben az esetben is ezt az egyszerű bugyi mintát használom illusztrálásként, de más fazonnál vagy más fehérneműnél is követheted ugyanezeket a lépéseket.

Emlékszel, a szabásminta elemeinek csak a felét rajzoltuk meg, hogy a duplán hajtott anyagból szabva teljesen szimmetrikusak legyenek a kiszabott alkatrészek. Másik fontos dolog, hogy nem tettünk a mintához plusz varrásráhagyásokat, ezért most kell átgondolnod, hogy a fazonnak megfelelően hol, mennyi ráhagyással számolj! A varrásráhagyás fazontól is függ, de általánosságban elmondható, hogy az összevarrandó részeknél 0,5-1 cm-t érdemes ráhagyni.

DSC_1337

Terítsd ki a kiszabandó anyagot és hajtsd félbe színt színnel szembe!Illeszd az anyag hajtott széléhez a szabásmintát úgy, hogy mindenhol legyen elég anyag a ráhagyásokhoz is. A szabásmintát gombostűkkel pár helyen tűzd hozzá az anyaghoz. Miután megtűzted jelölő krétával vagy filccel körbe is rajzolhatod a mintát, bár nem feltétlenül szükséges. Ha szeretnéd külön jelölheted a varrásráhagyásokat is.

DSC_1338

A varrásárhagyást is hozzávéve szabd ki az adott elemet! Ha nem jelölted meg filccel a mintát gombostűket csak vágás után vedd ki! Így biztosan nem csúszik el a szabásminta menet közben.

A többi elemet is a fentiek szerint szabd ki, tehát az elejét és a középrészt is!A középrészből 2 darabra lesz szükség.

DSC_1347

DSC_1348

DSC_1353

Elkészültünk a szabással, megvan minden alkatrész. Mielőtt a varrás menetére térnénk először sorra vesszük az összes lehetséges öltéstípust, amit használhatsz az összevarráshoz, illetve a különböző típusú gumiszalagok felvarrásához.
Ha az alapanyagokkal, szabásminta készítéssel és a szabással kapcsolatosan bármilyen kérdésed felmerülne szívesen válaszolok. Keress bátran e-mailen, minden levélre igyekszem válaszolni.
e-mail cím: textilorszag@gmail.com

Share
Kategória: Fehérnemű Címke: , ,
One comment on “Fehérnemű varrása házilag – A szabás
  1. marta adam szerint:

    Köszönöm,épp ezt kerestem

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Új hozzászólások

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 3 vendég.