Fehérnemű varrása házilag – A szabás

Előző részekben a fehérnemű varrás alapjait és a szabásminta készítés legegyszerűbb módját vettük át. Miután elkészült a szabásminta következhet maga a szabás. Ne feledd, ahogy már fentebb volt róla szó, szabás előtt mindenképp avasd be a kiválasztott anyagot! Ha már ez is megvan akkor, lássuk mire lesz még szükséged a szabáshoz!

IMG_0295

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK
anyag
szabásminta
gombostűk
jelölő kréta vagy filc
olló
Ha teheted a szabást megfelelő magasságú asztalon végezd! Erre a célra tökéletesen megfelel akár az étkező asztal is. Földön, alacsony asztalon szabni nagyon kényelmetlen és derékfájdító dolog, ezeket inkább kerüld!

A SZABÁS MENETE
Ebben az esetben is ezt az egyszerű bugyi mintát használom illusztrálásként, de más fazonnál vagy más fehérneműnél is követheted ugyanezeket a lépéseket.

Emlékszel, a szabásminta elemeinek csak a felét rajzoltuk meg, hogy a duplán hajtott anyagból szabva teljesen szimmetrikusak legyenek a kiszabott alkatrészek. Másik fontos dolog, hogy nem tettünk a mintához plusz varrásráhagyásokat, ezért most kell átgondolnod, hogy a fazonnak megfelelően hol, mennyi ráhagyással számolj! A varrásráhagyás fazontól is függ, de általánosságban elmondható, hogy az összevarrandó részeknél 0,5-1 cm-t érdemes ráhagyni.

DSC_1337

Terítsd ki a kiszabandó anyagot és hajtsd félbe színt színnel szembe!Illeszd az anyag hajtott széléhez a szabásmintát úgy, hogy mindenhol legyen elég anyag a ráhagyásokhoz is. A szabásmintát gombostűkkel pár helyen tűzd hozzá az anyaghoz. Miután megtűzted jelölő krétával vagy filccel körbe is rajzolhatod a mintát, bár nem feltétlenül szükséges. Ha szeretnéd külön jelölheted a varrásráhagyásokat is.

DSC_1338

A varrásárhagyást is hozzávéve szabd ki az adott elemet! Ha nem jelölted meg filccel a mintát gombostűket csak vágás után vedd ki! Így biztosan nem csúszik el a szabásminta menet közben.

A többi elemet is a fentiek szerint szabd ki, tehát az elejét és a középrészt is!A középrészből 2 darabra lesz szükség.

DSC_1347

DSC_1348

DSC_1353

Elkészültünk a szabással, megvan minden alkatrész. Mielőtt a varrás menetére térnénk először sorra vesszük az összes lehetséges öltéstípust, amit használhatsz az összevarráshoz, illetve a különböző típusú gumiszalagok felvarrásához.
Ha az alapanyagokkal, szabásminta készítéssel és a szabással kapcsolatosan bármilyen kérdésed felmerülne szívesen válaszolok. Keress bátran e-mailen, minden levélre igyekszem válaszolni.
e-mail cím: textilorszag@gmail.com

Share
Kategória: Fehérnemű Címke: , ,
One comment on “Fehérnemű varrása házilag – A szabás
  1. marta adam szerint:

    Köszönöm,épp ezt kerestem

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 5 vendég.